ortooxacell kiss2022.gif Flax

Restituirea proprietăților confiscate de regimul comunist a debutat cu stângul. Vezi aici care este situația în Dâmbovița

Unul dintre subiectele prezentate la ultima ședință de colegiu prefectural a fost procesul de restituire a proprietăților confiscate abuziv de regimul comunist.
Legea nr. 165/2013, asumată de Guvernul Românei în Parlament încearcă să repare o serie de abuzuri și să remedieze o serie de disfunctionalități ale unor actele normative, iar în baza acestui act normativ s-au creat, la nivelul localităților României, Comisii de Inventariere a terenurilor care ar exista disponibile și care pot fi restituite foștilor proprietari deposedați abuziv sau moștenitorilor acestora.
Din seria de pași care trebuie urmați în acest proces de restituire, următorul pas, unul foarte important, așa cum a declarat în colegiul prefectural, directorul Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Dâmbovița, Liviu Stoica, va fi pe 13 decembrie, când se va încheia inventarierea terenurilor retrocedabile, de către comisiile de inventariere. pe 12 ianuarie 2014, Comisia Centrală de Fond Funciar va trimite ANRP centralizarea datelor. „Pe 1 martie 2014, OCPI va face balanța cererilor de restituire a terenului disponibil de retrocedat și o va comunica ADS (Agenţia Domeniilor Statului) și ANRP. Pe 13 martie, ADS și ANRP reglementează situația juridică a terenurilor, prin trecerea terenurilor în proproetate privată a statului. Pe 1 iulie 2014, ADS va comunica pe site, către ANRP, lista terenurilor retrocedabile, constituite într-un fond național al imobilelor. Pe 1 ianuarie 2015, Comisia Județeană de Fond Funciar va valida terenurile de la etapa a cincea și punerea la dispoziție a comisiei locale de fond funciar disponibilul de terenuri. Pe 1 ianuarie 2015 ADS va face cunoscută valoarea fiecărui imobil din fondul național. Pe 1 iulie 2015, va apărea regulamentul de organizare a licitațiilor. Pe 1 ianuarie 2016, comisiile locale și județene de fond funciar vor avea obligația să soluționeze cererile de restituire, prin punere în posesie. Tot la aceeași dată, terenurile retrocedabile vor intra în fondul național și se vor valorifica, iar Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor va stabili ponderea aderentă fiecărei cereri de retrocedare. Interesant va fi că săptămânal se vor achiziționa imobile prin compensarea din fondul național printr-un sistem de videoconferință, organizat la nivelul ANCPI, și probabil că cumpărătorii vor fi la fiecare OCPI, în fiecare județ. Pe 31 ianuarie 2016, cetățenii vor putea acționa în judecată Comisia Locală de Fond Funciar, în cazul neretrocedării punerilor în posesie. Pe 31 ianuarie 2016, Comisia Locală de Fond Funciar va preda ADS terenurile primite și neretrocedate în procesul de restituire, iar ultima etapă va fi pe 1 ianuarie 2017, când se va putea opta pentru valorificarea punctelor în bani. Până la acea etapă nu se vor putea valorifica punctele în bani’, a prezentat, pe scurt, următoarele etape din procesul de restituire a proprietăților confiscate abuziv de regimul comunist directorul OCPI Dâmbovița.
Până acum, măsurile întreprinse de OCPI Dâmbovița sunt crearea unei baze unitare de aplicare a legii în ședințe cu personalul propriu, sesiuni de informare asupra aplicării legii cu topografii, punerea la dispoziție către comisiile de inventariere datele necesare etapelor până la acest moment, comunicarea în ședință comună către primari problemele și procedura de lucru și conștientizarea acestora.
Liviu Stoica spune că sunt ceva probleme sesizate până la acest moment. Prima dintre acestea este faptul că nu au fost prinse în buget sumele necesare angajării de topografi autorizați, iar fără ajutorul oferit de aceștia comisia de inventariere nu este în măsură să livreze balanța terenurilor cu coordonate.
De asemenea, nu există claritate în ceea ce privește modul de lucru în comisiile de inventariere.
În plus, pentru exluderea unor terenuri din balanța terenurilor retrocedabile, instituțiile statului, Apele Române, Drumurile Naționale, Electrica, GDF Suez, Stațiunile de Cercetare sunt obligate, spune directorul OCPI, să furnizeze informații în format grafic despre terenurile deținute, dar nu o fac.
Acesta spune, însă, că sunt și aspecte pozitive în aplicarea legii, air unul dintre acestea este că președintele comisiei de inventariere va fi desemnat reprezentantul primăriei, în locul reprezentantulului prefecturii, astfel încât implicarea primăriei va fi mai mare, care va putea să caute soluții și pentru angajarea de topografi autorizați.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media