Punct și de la capăt! Telor Invest reziliază contractul pentru Centură, la un grad de realizare a lucrărilor de 16%

Distribuie:

Doi dintre cei patru constructori care au depus împreună oferta financiară și au câștigat licitația pentru Centura municipiului, au depus în această săptămână înștiințări de reziliere a contractului. Acesta ar fi trebuit să se încheie la 31 decembrie, dar lucrările sunt departe de a fi finalizate, evaluarea gradului de realizare a contractului fiind de 16%.

Cei doi au depus  înștiințări de reziliere a contractului, în baza clauzelor din condițiile generale ale contractelor pentru construcții,  în care se specifică faptul că “antreprenorul poate rezilia contractul în 14 zile după transmiterea unei înștiințări către Beneficiar”.

Cele două solicitări vin din partea Telor Invest, societatea numită Lider de asociere, cu cea mai mare cotă din contract (70%), preluând și partea de lucrări a italienilor de la Ricciardello (deși nu avea disponibilitate financiară și umană nici pentru partea sa), dar care a lucrat foarte puțin, dar și din partea constructorului Ledrumit Construct, societatea care a lucrat cel mai mult din cota stabilită prin contract (conform declarațiilor Beneficiarului).

Situaţia lipsei de resurse financiare a Societăţii Telor Invest era cunoscută de beneficiar (Primăria Târgovişte), încă de la debutul contractului. În primele şase luni de când a preluat contractul de lucrări, Telor Invest a pierdut, în medie, 2 procese pe lună cu firmele cărora la datora bani (le puteți urmări evoluţia AICIPe urmele banilor! Cine din Primăria Târgovişte ţine spatele Telor Invest în chestiunea Centurii Ocolitoare a municipiului?). Așa că fără disponibilitate fianciară, Centura a bătut pasul pe loc. Din iunie 2017 și până astăzi gradul de  realizare a contractului este de 16%. Anteriorul semnării acestuia, gradul de realizare a lucrărilor era de 27,7%, teoretic. Unele din aceste lucrări fuseseră, însă, realizate în 2012, fiind degradate la acest moment. Practic, un nou contract ar trebui să ia în calcul reluarea lucrărilor de la 0.

Vezi și TÂRGOVIŞTE: Peste lucrările la centură “se întinde umbra” defunctei Tehnologica Radion, sprijinită de o firmă siciliană implicată într-un scandal de mare corupţie

Telor Invest a transmis Primăriei Municipiului Târgoviște o înstiințare de reziliere a contractului, pe 20 noiembrie. Firma acuză refuzul la plată a unui Certificat Intermediar la Plată, în valoare de 1,2 mlioane de lei, dar și faptul că Beneficiarul nu vrea să renegocieze contractul, Telor Invest spunând că stratul de binder (strat de beton asfaltic folosit ca strat de legătură între fundația unui drum și stratul de uzură) turnat în contractele anterioare trebuie refăcut, iar asta generează costuri suplimentare.  Înstiințarea de reziliere s-a făcut în baza clauzelor din condițile generale ale contractelor pentru construcții articolul 16.2, literele c și d, care se referă la refuzul la plată al certificatelor intermediare și la neîndeplnirea în mod subsanțial a obligațiilor contractuale de către beneficiar.

La rândul ei, Primăria și-a motivat refuzul prin faptul că în certificatul respectiv, pentru lucrări executate în luna august, sunt trecute lucrări care nu sunt efectuate sau care au fost realizate în alte luni. Unele dintre acestea chiar la, deja, celebrul pod de la Valea Voievozilor.

Primarul Târgoviștei, Cristian Stan a precizat pentru Gazeta Dâmboviței că instituția nu va fi de acord cu rezilierea contractului de lucrări pentru Centura Ocolitoare a Municipiului. Conform edilului, înștiințarea de reziliere transmisă de Telor Invest este o încercare de a scăpa de o clauza contractuală care impune penalități de 65.000 de lei pentru fiecare zi de întârziere a proiecului după data de 1 decembrie. Dacă acest contract ar fi reziliat, dispare obligații de plată a penalităților. Edilul a mai precizat și că societatea trebuie să facă dovada acuzaților din solicitarea de reziliere. (DETALII AICI)

Ledrumit Construct acuză primăria municipiului de impunerea ilegală a liderului, dar și a modalității de facturare prin intermediul liderului, fără resurse financiare, având mai multe contracte de cesiune de creanțe, banii intrând direct în conturile altor firme (DETALII AICI).  În cazul de față există și o plângere către OLAF care a făcut o evaluare a situației contractului și lucrărilor, din informațiile noastre existând un raport înaintat către DNA.

În luna mai, Gazeta Dâmboviței scria într-un articol despre proiectul centurii: “La acest moment, se încearcă împingerea proiectului pe o altă linie de finanţare europeană sub jurisdincţia Consiliului Judeţean. Telor Invest rămâne însă în cărţi, cu tot cu lipsa de resurse financiare. Telor Invest e musai să rămână agăţată de un proiect pe care nu îl poate finaliza în termen, pentru a-şi plăti datoriile.  Nu ar fi exclus ca, în final, societatea să ajungă în instanţă, pe modelul CAST şi să ia bani frumoşi pentru nimic. De fapt, nu pentru nimic, ci pentru alţi bani. Mulţi bani! Se naşte şi întrebarea legitimă, cine şi de ce a ales ca Telor Invest să fie numit lider de asociere. Acest lucru s-a făcut de către beneficiar, deşi procedura legală impunea ca asociaţii să-şi aleagă liderul şi să împuternicească prin mandat un reprezentat al asociaţilor  în  relaţia cu beneficiarul. Nu avem un răspuns, acum, la toate aceste întrebări, dar ca să parafrăzăm o replică celebră dintr-un film “you start to follow the money, and you don’t know where the fuck it’s gonna take you”! (dacă începi să urmăreşti banii, nu ştii unde naiba te duc!)”

Deci, follow the money!

 

 

 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro