Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3663
7-12-2021

Pe urmele banilor! Cine din Primăria Târgovişte ţine spatele Telor Invest în chestiunea Centurii Ocolitoare a municipiului?

  • Trei primari, 4 contracte, 6 ani şi doar sub 50% stadiu fizic de realizare. Dincolo de scuze şi declaraţii publice, cam aceasta este bilanţul proiectului de reabilitare al Centurii Ocolitoare a municipiului Târgovişte. 

Centura ocolitoare a municipiului Târgovişte, reşedinţă de judeţ, a împlinit cincinalul, doar că în sens invers, nu de împliniri măreţe, ci de bătut pasul pe loc. Cu fiecare restart, autorităţile i-au găsit vinovaţi pe cei de dinainte, deşi au făcut aceeaşi “brânză” când le-a venit rândul. Cu riscul de a ne repeta, publicaţia noastră a fost singura care a tras semnale de alarmă, cu riscul de a  fi catalogaţi în fel şi chip de reprezentanţii autorităţii locale şi oamenii ei. De fiecare dată, evoluţia ulterioară a urmat un scenariu chiar  mai pesimist decât cel previzionat de noi.

La momentul la care vorbim, jumătatea lunii mai 2018, primăria Târgovişte recunoaşte că Telor Invest nu are capacitate să finalizeze proiectelul în termenul asumat. Adică decembrie 2018. “Vor răspunde, vor plăti daune, îşi vor asuma toată responsabilitatea.”, susţine primarul Cristian Stan.

Întoarcerea lui Berna

Dar cine îşi asumă responsabilitatea din partea primăriei? Sunt luni de zile de când primăria ştie că Telor Invest nu poate finaliza proiectul, pentru că în spatele liniştii de pe Centură, unde nu lucrează mai nimeni, este o luptă zgomotoasă pentru bani, în care bătăliile le duc personaje controversate, printre care Theodor Berna, patronul Tehnologica Radion. Theodor Berna a fost consilier prezidenţial şi apropiat al conducerii fostului PDL, arestat în august 2014 şi plasat ulterior în arest la domiciliu, într-un dosar în care era acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu adus statului de 120 milioane de euro. Nu există date publice noi despre acest dosar. În acelaşi an, Tehnologica câştiga contractul pentru restul de executat la Centura municipiului. Contract pe care nu a lucrat nici o secundă. Firma a intrat în insolvență şi nu a mai  susținut garanția de participare. Cu toate acestea, Berna s-a întors prin SC TELOR INVEST SRL societate înfiinţată în 2015 de George Oliviu Cătană. La înfiinţare un anume Adrian Josan a administrat societatea. Josan a  fost director al staţiei asfaltare al firmei Tehnologica Radion. Administrator al Telor este acum Cătălin Lucian Dinu din… Târgovişte. George Oliviu Cătană a înfiinţat şi alte societăţi cu  oameni din fosta Tehnologica, una fiind administrată tot de târgovişteanul Dinu.  Chiar de la înfiinţare Telor a obţinut contracte foarte bune pe bani publici, unele chiar cu CNADNR.

Situaţia lipsei de resurse financiare a Societăţii Telor Invest era cunoscută de beneficiar (Primăria Târgovişte), încă de la debutul contractului. În primele şase luni de când a preluat contractul de lucrări, Telor Invest a pierdut, în medie, 2 procese pe lună cu firmele cărora la datora bani (le putei urmari evoluţia AICI). Situaţia a început să se precipite la finalul anului trecut, atât între Beneficiar şi Telor Invest, cât şi între constructorii asociaţi. Tot mai des a a fost vehiculată informaţia despre lipsa resurselor. La fel cum, în discuţiile despre centură, apare invocat, foarte des numele lui Berna, care nu are nici o calitate oficială în societatea Telor Invest. Cu toate acestea este invocat ca un personaj cheie.  În august, în cadrul unei şedinţe de lucru, reprezentantul Telor Invest a precizat Beneficiarului că a purtat o discuţie cu domnul Berna şi că urmează a fie accesate şi alte surse de finanţare (linii de credit) şi că societatea va notifica beneficiarul cu privire la deblocarea sau nu a situaţiei financiare. Există zvonuri conform cărora Berna ar fi avut întâlnirii private la nivelul administraţiei locale pe subiectul centurii. În ce calitate şi cu cine s-a întâlnit? Şi mai ales, de ce?

A urmat o toamnă blândă în care se putea lucra. La începutul lunii noiembrie 2017, reprezentantul Telor Invest a afirmat răspicat că nu are resurse financiare pentru recuperarea întârzierilor.  La doar 4 zile, în cadrul unei şedinţe de lucru, reprezentantul beneficiarului afirmă că “administratorul  Telor Invest (n.r. târgovişteanul Cătălin Lucian Dinu ) nu are nici o autoritate în cadrul societăţii pe care o administrează şi că procedura pe care o urmează liderul se constitutie drept caz infracţional”.  Cu toate acestea nu există plângeri penale pe baza acestui invocat  “caz infracţional”. Se poate vorbi de o tăinuire?

În acest timp, târgovişteni aşteptau reluarea circulaţiei pe Podul de la Valea Voievozilor. Pe 21 noiembrie, una dintre constructori şi-a anunţat disponibilitate de a prelua o parte din lucrări pentru că podul să fie deschis pe 15 decembrie, aşa cum anunţase primarul municipiului. Telor Invest i-a răspuns societăţii care dorea să lucreze că “nu este în măsură să-şi prezinte opinia în acest sens (sic!)”. Podul nu a fost redat circulaţie pe 15 decembrie, iar primarul municipiului Târgovişte, Cristian Stan, a aruncat săgeţi doar aspra publicaţiei noastre care a amintit târgoviştenilor că teremenul nu a fost respectat.

Iarna lui 2017 – 2018 a fost tot una blândă. Nu s-a lucrat, însă, pentru că Telor Invest nu avea resurse. Pe la jumătatea lui ianuarie, Beneficiarul (primăria Târgovişte) a fost notificat de către asociatul italian, care împreună cu Telor Invest şi-a asumat 70% din proiect, că Telor Invest nu mai are bonitate financiară şi că italienii intenţionează să preia toate lucrările din contract. În aceeaşi lună şi societăţile locale care desfăşoară lucrări şi-au arătat disponibilitatea financiară şi umană de a  prelua lucrările pentru încadrarea în termenul contractului.  În februarie, reprezentantul Telor Invest este întrebat de către inginerul de proiect care sunt resursele alocate pentru recuperarea întârzierilor. Răspunsul este halucinant – “nu se ştie care sunt resursele financiare, forţa de muncă, utilajele de care Telor Invest va dispune în perioada următoare”. Nici o decizie radicală nu s-a ivit pe orizonul centurii.

Contracte de cesiune creanţe în valoare de 10 milioane de lei

Fără resurse, Telor Invest are însă datorii – prezente şi viitoare (sic!) Pe 30 ianuarie, încheie un contract de cesiune de creanţe “prezente şi viitoare”  în valoare de 1 milion de lei către societatea târgovişteană Betonissima. “Municipiul Târgovişte, în calitate de beneficiar, reprezentat legal prin primar jr. Daniel Cristian Stan, este de acord cu această cesiune şi cu prezentul contract de cesiune creanţă, recunoaşte că suma de 1.000.000 de lei (cu TVA inclus) reprezintă o creanţă viitoare (din valoarea totală a contractului) ce urmează a fi datorată cedentului Telor Invest în calitate de Antreprenor, după îndeplinirea de către acesta a obligaţiilor din contractul de lucrări nr. 16973/08.06.2017 şi consimte să achite, în urma facturilor pe care cesionarul Betonissima le va emite către cedentul Telor Invest, suma de 1.000.000 de lei. 

În februarie, Telor Invest încheie două contracte de cesiun de creanţe, unul în valoare  de 1,5 milioane şi unul de 1,6 milioane de lei, către Unicom Holding. Unicom Holding este cea mai mare afacere privată de comerţ cu produse petroliere din România. În 2013,  Unicom Holding a introdus Gazprom în operaţiuni de  furnizarea de combustibil de consum pentru nave maritime şi fluviale în portul Constanţa. Potrivit informaţiilor disponibile, Constantin Iavorski, unul dintre acţionarii Unicom Holding, este fostul ministru al energiei din Republica Moldova. Tot potrivit informaţiilor publicate în presă, în perioada în care la Ministerul Industriilor se afla Dan Ioan Popescu (PSD), Iavorski a câştigat contracte cu firme de stat cum ar fi termocentrale sau CFR. De fapt, banii datoraţi Unicom Holdind vor fi vărsaţi în contul unei companii din Constanţa – Sargeant Marine Bitumen. Deşi, are ca principal Cod CAEN “activităţi combinate de secretariat”, societatea este un important furnizor de bitum, în foarte multe proiecte publice din mai multe judeţe din sudul ţării.

La acestea se adaugă o cesiune de creanţe în valoare de alte 4 milioane de lei, din noiembrie 2017,  către Favirom Business, societate care realizează lucrări civile de geniu. Sunt deja 10 milioane de lei, pentru care Telor Invest trebuie să lucreze în beneficiul financiar al cesionarilor.

La acest moment, se încearcă împingerea proiectului pe o altă linie de finanţare europeană sub jurisdincţia Consiliului Judeţean. Telor Invest rămâne însă în cărţi, cu tot cu lipsa de resurse financiare. Telor Invest e musai să rămână agăţată de un proiect pe care nu îl poate finaliza în termen, pentru a-şi plăti datoriile.  Nu ar fi exclus ca, în final, societatea să ajungă în instanţă, pe modelul CAST şi să ia bani frumoşi pentru nimic. De fapt, nu pentru nimic, ci pentru alţi bani. Mulţi bani! Se naşte şi întrebarea legitimă, cine şi de ce a ales ca Telor Invest să fie numit lider de asociere. Acest lucru s-a făcut de către beneficiar, deşi procedura legală impunea ca asociaţii să-şi aleagă liderul şi să împuternicească prin mandat un reprezentat al asociaţilor  în  relaţia cu beneficiarul. Nu avem un răspuns, acum, la toate aceste întrebări, dar ca să parafrăzăm o replică celebră dintr-un film “you start to follow the money, and you don’t know where the fuck it’s gonna take you”! (dacă începi să urmăreşti banii, nu ştii unde naiba te duc!)

 

 

 

Distribuie:

2 thoughts on “Pe urmele banilor! Cine din Primăria Târgovişte ţine spatele Telor Invest în chestiunea Centurii Ocolitoare a municipiului?

  1. nu mi-am făcut iluzii – am comentat de cînd s-a aflat pe mîna cui au dat realizarea – și nici viitorul nu se simte mai bine
    am învățat că oamenii mici fac lucruri mici – țarcuri pentru joaca copiilor, parcări, asfaltări/plombări de ulițe…
    și în sictirul lui față de cetățeni, ia aici replică: “Vor răspunde, vor plăti daune, îşi vor asuma toată responsabilitatea.”
    eu zic să ne rugăm pentru a nu nenoroci și viitorul urmașilor prin vreun „credit de angajament” 🙁

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public [newsletter_form]
Webhosting Armand Media