PUCIOASA: Barajul, singura sursa de alimentare cu apă, aproape secat! Imagini apocaliptice

Barajul Pucioasa a ajuns aproape de pragul critic, de la care nu mai poate fi folosit ca sursă de apă pentru oraș, dar și pentru comunele Brănești, Vulcana Pandele și Vulcana Băi, ultimile două având, totuși, și câteva surse proprii. Situația critică a barajului este cunoscută de ani buni, nefiind însă luate măsuri. Barajul este în administrarea Apelor Române, care nu l-au mai decolmatat, peste 60% din capacitatea sa de stocare fiind plină cu mâl aluvionar, infestat cu bacterii anaerobe. Barajul reprezintă soluția de alimenare cu apă a aproximativ 30.000 de oameni.

Conform datelor ANM, stația Pucioasa a înregistrat în luna august 20 l/mp de precipitații, o valoare similară în luna septembrie, iar în octombrie nu a căzut nici o picătură de apă. Mai sus de Pucioasa, la Dealu Frumos, în septembrie au fost înregistrați 3 l/mp de precipitații și 0 în această lună. În aceste condiții barajul aproape a secat. Compania de apă ia în calcul alimentarea lui din barajele din amonte, dacă vremea secetoasă va continua.

Problema barajului a fost pusă, permanent pe tapetul discuțiilor cu Apele Române și Ministerul Mediului. La începutul acestui an, Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, declara că rezolvarea problemei apei a început, deja,  prin semnarea unor caiete de sarcini pentru proiecte POIM. Acestea însă nu au nici o legătură cu alimentarea cu apă, așa cum lăsa impresia ministrul, ci sunt proiecte de punere in siguranta la inundatii.

Primăria spune că soluția ar fi o conductă de aducţiune în lungime de 3 km, cu diametrul de 200 mm, cu preluare apă din aducţiune CHEMP Ialomiţa 4. Primăria Pucioasa nu are bani pentru această conductă (aproximativ 500.000 de euro), iar în plus există probleme de ordin jurdic, în ceea ce privește proprietățile pe unde ar trebui să treacă, blocate în instanțe. Așa că 30 000 de oameni sunt la mila ploii.

 

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro