Prefectul Victor Sanda: “Cine nu munceşte, nu greşeşte! Cine nu greşeşte, este avansat!”

Interviu cu prefectul judeţului Victor Sanda despre situaţia economică şi socială a judeţului (partea a II-a)

 

Domnule prefect Victor Sanda, care este starea națiunii dâmbovițene, aşa cum se vede ea de la Prefectura judeţului?

Foarte grea. Nu mai avem agenți economici care să angajeze și să plătească taxe și impozite. Eu nu știu de unde-și realizează primăria bugetul, dar părerea mea este că suntem într-o situație foarte gravă. Mai ales dacă problema Mechel nu se va rezolva în sensul să țină 1000-1500 de oameni la muncă, vom avea încă 1500 de șomeri și eu nu văd o situație bună.

Problema este că noi suferim de două lucruri: noi nu cultivăm producătorul de taxe și impozite, noi cultivăm funcționarul public, persoane de control. Cel care dă cu târnăcopul trebuie să le suporte pe toate, indiferent de comportamentele noastre, care au devieri. A doua este că nu înțelegem că atunci când se dă un proiect european acela se câștigă pentru comunitate, care nu înseamnă numai drumuri și ziduri, ci și un nivel de trai care înseamnă angajări, iar datoriile și cota parte de TVA să se ducă acolo unde trebuie, la cel care a cștigat proiectul, nu lucrări de mii de miliarde, cu tot felul de firme venite din afară. Nu avem bunul simț să facem un punct de lucru  pe Târgoviște, ca să putem să câștigăm și noi ceva. Deci, eu nu înțeleg și nu o să înțeleg niciodată cum văd colegii mei într-ale admnistrației să îndrepte această situație. Nu e rușine să nu știi. E rușine să nu întrebi, să crezi că ești atotștiutor. Am impresia că la noi multora nu le pasă. Se pare că nimeni nu înțelege ceea ce spun, pentru că li se pare că am interese, nu știu ce.

Eu știu ce înseamnă Târgoviștea, știu ce înseamnă Dâmbovița și vreau să vă spun că în procent de peste 50% este și vina noastră, a celor care conducem aceste consilii, conducem județul.

 

Care este diferența fundamentală între mandatul trecut de prefect și acesta? 

Atunci era foarte multă industrie. Că era comunistă, că era nu știu cum, dar era producătoare de taxe și impozite. Am acum 150 de curriculum vitae pentru angajări, pentru că omul vine în audienţă şi îmi spune: Ajutați-mă să mă angajez! și lăsa un curriculum vitae.

Acum eu  nu am cu cine vorbi, pentru că toți sunt particulari și au politica lor de personal, dar vă pot spune cu simț de răspundere că tot noi, cei care am condus vreodată într-un fel sau altul, suntem vinovați. Atunci când industria era a întregului popor, am încăpușat-o, am înnebunit-o, am rămas cu datorii la stat și la energie peste tot, pentru că ăștia suntem noi. Când se ia de la stat, pe nimeni nu doare burta.

 

Ați fost un politician oarecum și vă văd ca și prefect încercați lucrul acesta. În ultimul colegiu prefectural ați tot încercat niște ironii fine, critici fine la adresa directorilor de deconcentrate. Dumneavoastră aveți impresia că ei au înțeles ceva din ce le-ați spus?

Nu, nu au înțeles, pentru că comportamentul lor este același și vreau să vă spun că și prezența serviciilor coercitive, în viața de zi cu zi, că se numește procuratură, că se numește poliție se datorează și faptului că aceste servicii deconcentrate, care sunt civile, nu-și fac treaba. Aruncă banii pe tot felul de prietenii. Ne băgăm în prostii, îl băgăm pe unul în necaz, îl scoatem pe altul, adică lucru nepermis nu numai de lege, ci și de bunul simț și de caracter.

 

Același lucru pe care îl spuneți, îl spunea înaintea dumneavoastră și prefectul Caracota. În celălalt mandat pe care l-ați avut, tot așa era situația?

 

Nu. Prefectul avea totuși puterea care este scrisă și Constituția de astăzi. Decât că de la București vin tot felul de circulare Voi sunteți subordonați nouă, mniniștrilor, secretarilor de stat. Nu aveți treabă cu Prefectura. Prefectura are rolul ei. Dacă a fost prinsă în Constituție înseamnă că legiuitorul când a făcut a ştiut ce face. Acum vreau să vă spun că este și o pleiadă de foşti lipitori de afișe, care acum au fost recompensați. Nu de noi, pentru că nu ne-am schimbat cine știe ce. Unul sau doi am schimbat, în rest nimic. Cert este că viața socială și economică este înțeleasă total greșit, și din păcate este înțeleasă grești de cei care ar trebui să o înțeleagă cum trebuie. Eu cred că este rea voință sau comoditate. Cine nu muncește, nu greșește. Cine nu greșește, este avansat.

 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro