Monument de arhitectură, clădirea primăriei Târgoviște are nevoie de restaurare

         Clădirea emblematică a municipiului Târgoviște, sediul primăriei, se află într-o avansată stare de degradare a fațadelor. În urmă cu aproximativ 10 ani, clădirea a făcut obiectul unul proces de restaurarea  a picturii interioare, moment în care s-au înlocuit rețelele de utilități și imobilul a fost extins cu acea controversată sală de conferințe. Exteriorul a fost doar zugrăvit și s-a înlocuit fenestrația de lemn cu una de termpoan. Acum, însă, clădirea resimte vizibil trecerea anilor.

primaria targoviste (7)

        Primăria împreună cu fostul sediu al prefecturii, unde funcționează acum Muzeul de Artă județean, sunt opera arhitectului italian Giovanni Baldassare Vignossa  și a artistului decorator Giovanni Battista del Basso. Aceștia au făcut parte din cel de-al „doilea val” de constructori, arhitecți și artiști italieni activi în țară, care au contribuit în mare măsură la ridicarea mediului construit a ceea ce este acum arhitectura României. Clădirea a  fost gată în 1897, fiind pictată un an mai târziu.

         Pentru restaurarea ei, Primăria municipiului a lansat în această primăvară o achiziție de servicii de expertiză tehnică. Aceasta poate fi făcută doar de un proiectat atestat de Ministerul Culturii, datorită faptului că localul primăriei este monument de arhitectură. Proiectantul trebuie  să găsească  soluția pentru eliminarea umezelii în unele zone și a cauzei care o generează, mai ales că la exterior suprafețele afectate sunt supuse  în fiecare an la gelivitate (proprietate a unor materiale poroase de a se degrada sau distruge sub acțiunea alternativă a înghețului și a dezghețului), dar și o soluție pentru conservarea picturii din interior. De asemenea, primăria dorește o și soluție tehnică pentru refacerea elementelor decorative exterioare, stil Beaux Arts.     

primaria targoviste (3) primaria targoviste (4)

 

primaria targoviste (1) primaria targoviste (2)primaria targoviste (5) primaria targoviste (6)

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

: 2 ganduri despre “Monument de arhitectură, clădirea primăriei Târgoviște are nevoie de restaurare

 • 10 mai 2015 at 23:55
  Permalink

  Vă puteţi depăşi frica de eşec, mergând cu încredere în direcţia visurilor voastre şi acţionând ca şi cum ar fi imposibil să eşuaţi. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email : [email protected]

  Reply
 • 10 mai 2015 at 14:49
  Permalink

  Mai trec 2-3 ani și, pac, trebuie refăcută Primăria, măi, măi ! Dar caldarâmul esplanadei din fața Casei Sindicatelor și al platoului Prefecturii n-ar fi trebuit de mult reparate/refăcute ? Dar pavajul pietonal de pe Bd. Idependenței, care e varză, n-ar trebui refăcut/înlocuit ? Dar clădirea SPCJEP Târgoviște (pașapoarte, buletine, înmatriculări auto) când primește o haină decentă (că parcă suferă de jigodie, de mulți ani) ? Și cât de multe altele…

  Reply

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro