Ionuț Săvoiu: “Modernizarea DN 71 se amână până la o dată care ne va fi comunicată ulterior”

Deși realizarea unui Drum Expres de la București Târgoviște este o idee generoasă și o abordare modernă acest lucru nu ar trebui să canibalizeze ideea modernizării DN 71. Exact în această logică Președintele Corneliu Stefan a prezentat atât în campania de la locale dar și în Consiliul Județean actual o soluție de ocolire prin extravilan a localitaților Tărtășești, Răcari, Conțești etc. aprobându se ideea asocierii CJ cu CNAIR pentru realizarea acestui deziderat în următoarea etapă.
Sunt unul care din 2013 am urmărit cu mare atenție subiectul modernizării și lărgirii DN71 la 4 benzi pe sectorul Bâldana – Târgoviște și simt nevoia să precizez câteva aspecte ce ar merita comentate din toate perspectivele.
Mai întâi o precizare de formă, în toate documentele CNAIR și din master planul de transport ”Drumul Expres Valahia” este generic denumit drumul expres Găești-Ploiesti. DN 71 fiind denumit tot generic Drumul Național ”Inter-regional Chindia”
Vreau să reamintesc celor interesați ca în conformitate cu standardele legale actuale încă din 2010 recensământul traficului realizat de CESTRIN, institutul Ministerului Transporturilor, constata că pe sectorul Bâldana Târgoviște s-au atins parametri necesari ca să se realizeze un profil de 4 benzi pentru a asigura siguranța circulației și condițiile unui trafic corect.
Intre 2014 – 2019 a fost realizate toate pregătirile legale necesare contractării realizării acestei investiții. Mai mult decât atât, în 2015 proiectul a fost inclus in Masterplanul General de Transport al României asigurându-se astfel condițiile finanțării cu fonduri Europene din POIM 2014-2020 a modernizării DN 71 Baldana – Sinaia.
Merită spus că realizarea unui nou proiect pe un nou traseu implică contractarea prin procedură de achiziție publică și elaborarea unui studiu de fezabilitate și a unui proiecte tehnic, obținerea tuturor avizelor legale(inclusiv avizul de mediu), aprobarea investiției într-un consiliu interministerial la nivel de guvern, emiterea unei hotărâri de guvern de expropriere a terenurilor afectate de investiție, identificarea și aprobarea sursei de finanțare pentru un nou proiect si organizarea procedurilor de achiziție publică pentru contractarea lucrărilor.
In comunicarea sa, Ministrul Drulă omite în mod intenționat, mă îndoiesc că din neștiință, că acest nou proiect nu se poate pregăti pentru contractarea lucrărilor într-un orizont de timp mai mic de 5-7 ani. Ar fi trebuit spus că Drumul Expres Târgoviște centura metropolitană a Capitalei se va finaliza în 2031 dacă lucrurile merg într-o logică firească.
Practic, Ministrul Drulă prin decizia de a lansa ideea unui nou proiect și abandonarea modernizării DN 71 pe traseul Bâldana – Târgoviște nu face decât să văduvească economia județului nostru de o investiție de 130 milioane de Euro disponibile in actualul POIM și să decaleze cu mai multi ani momentul în care Târgoviștea ca avea un acces decent către București.
In mod corect, din punctul meu de vedere, ideea sa de proiect ar fi trebuit sa fie prezentată ca un proiect complementar actualei investiții care are un grad de maturitate suficient de mare să fie implementat ACUM.
Este important de spus pentru a înțelege necesitatea, utilitatea și complementaritatea soluției pentru locuitorii acestui județ că în cazul de față cca jumătate din traseu nu trece prin localități iar realizarea proiectului avea și rolul să modernizeze trama stradala în Orașul Răcari și în localitățile de pe traseu cu relocarea utilităților din zona drumului, amenajarea intersecțiilor, realizarea trotuarelor și evacuarea apelor pluviale.
Mai mult decât atât Ministrul Drulă omite ce se va întâmpla cu tronsonul Târgoviște-Sinaia și el uitat de multă vreme în procedura de achiziție anulată in vara trecută. și probleme grave precum podurile de la Pucioasa, alunecările de teren din zona Cărpiniș – Cota 1000, a treia banda la urcare așteaptă de multă vreme rezolvarea CNAIR.
Îmi pun speranțe ca Dumnezeu să-i lumineze mintea Ministrului Drulă, să înteleaga argumentația de mai sus și să revină asupra deciziei sale care trimite prin logica faptelor și acțiunilor județul nostru în subdezvoltare din pacate.
Ionuț Săvoiu, consilier județean
Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro