Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de vineri, nr. 3659
3-12-2021

HAOS: Toţi primarii din Dâmboviţa ar putea fi declaraţi incompatibili de ANI!

Întrebat ce părere are despre acest subiect președintele filialei judeţene Dâmbovița a ACoR, Dorinel Soare (foto) a răspuns că “este o interpretare greşită a legii pentru că aceste asociaţii, ADI, nu sunt societăţi comerciale. Deci, primarul este reprezentant al comunei în aceste asociaţii şi atunci el nu are niciun conflict de interese, pentru că el nu caută profit, ci doreşte să pună la dispoziţia cetăţenilor nişte servicii pentru comunitatea locală.” Dorinel Soare spune că este o interpretare forţată a legii când se spune că primarul este incompatibil pentru că ar putea să tragă nişte foloase. „În ceea ce priveşte participarea primarului sau a preşedintelui de Consiliu Judeţean, nici n-ar avea cine să o facă, pentru că acolo se iau hotărâri ce privesc bugetele locale. Cine poate să ia, în locul primarului, aceate hotărâri?”

În situaţia în care, în ciuda acestor lucruri, ANI va decide că primarii sunt în incompatibilitate, AcoR este decisă să acţioneze în instanţă decizia şi consideră că instanţa de judecată va da un răspuns pozitiv pentru ca primarii să-şi poată păstra funcţia, dar şi să poată face parte din ADI. În caz contrar ar fi nevoie de alegeri anticipate. În ceea ce priveşte un eventual protest Soare spune că mai întâi vor încerca să discute la masa negocierilor dacă se pune în practică modificarea legii. Ce este cel mai important este să se stabilească mai clar care sunt condiţiile de incompatibilitate. „Noi nu vrem să ni se dea voie să facem parte de peste tot, dar după o analiză pertinentă, cu toate structurile asociative, cu toţi factorii de decizie să se hotărască care sunt cazurile de incompatibilitate.” a continuat Dorinel Soare. Dacă, însă, nu se vor lua în calcul cererile şi propunerile AcoR, asociaţia este dispusă să recurgă şi la prosteste stradale.

La nivelul întregii ţări aproximativ 1200 de primari, din cei 2948 care păstoresc unităţi administrativ teritoriale, sunt incompatibili pe aceste criterii. 85% dintre cei consideraţi incompatibili sunt primar ai USL. Radu Mazăre, primarul Constanţei a declarat că va propune, în cadrul Comitetului Executiv al PSD, anularea din Legea 161/2003 a punctelor privind incompatibilităţile şi o amnistie pentru aleşii locali aflaţi deja în stare de incompatibilitate. Şi Dragnea  propus modificarea legii, dar Ministerul Justiţiei a dat aviz negative. Se pare că, unul dintre principalele motive ale avizului negativ, este că legea nu se putea aplica retroactiv, iar primarii aleşi în iunie 2012 tot în incompatibilitate s-ar fi aflat.

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media