ortooxacell kiss2022.gif Flax

Autoritățile din Moreni, incapabile, de 10 de ani, să rezolve problema apei la Țuicani

Țuicani, pompos numit cartier al municipiului Moreni, este, în fapt, un cătun uitat de lume într-o localitate uitată de Dumnezeu, pe care ambițiile proștești ale unora au ridicat-o la gradul de municipiu, când ea nu le poate oferi locuitorilor nici condiții de comună mai răsărită.

Și dintre toți morenarii, cei din Țuicani sunt cei mai năpăstuiți. Săraci, fără relații, fără putere, fără voce, doar masă de manevra la vot, pentru Țuicani nu se grăbește nimeni cu soluții. Și cea mai mare problemă a celor peste 300 de gospodării este apa.

Greaua moștenire, boala de care suferă administrația, vindecată la Moreni

Probabil că așa zisul municipiu Moreni este singurul din România în care administrația nu poate da vina pe greaua moștenire. Deloc! Deși pare imposibil, chiar așa e! Asta nu pentru că aia dinainte erau perfecți și au făcut totul ca la carte, ci pentru că aia dinainte erau tot aia de acum. Adică tandemul pesedist Constantin Dinu – Vasile Goran conduce municipiul Moreni de 10 ani. Goran a fost primar în perioada 2004 – 2012, bătând în retragere ulterior și acceptând postul de vice pentru mandatul 2012 – 2016. Dinu e și mai vechi la primărie. A fost viceprimar în perioada 2000 – 2012, luând fotoliul de primar în 2012. Așa s-a rezolvat problema grelei moșteniri. Nu însă și problema apei la Țuicani și în general în Moreni. Cum greaua moștenire iese din discuție, vinovatul public găsit de cei doi e fostul președinte al CJD Florin Popescu. Doar că Popescu a fost 4 ani la CJD, iar Dinu – Goran, 10, la primărie! Iar înainte de Florin Popescu, pe vremea colegului de partid Gheorghe Ana, zeci de comune din județ au reușit, cu fonduri de preaderare să-și instaleze rețele de apă, cam în timpul în care Goran și Dinu făceau proiecte pentru schimburi culturale cu Torres Novas. Fleacuri, cum declara Goran, și prin mai 2009 ” Asta e o problemă punctuală (nr lipsa apei) pe care dumneavoastră o constataţi, dar nu este problema pe fond. Eu vorbesc pe fond aici. Deci mă abateţi de la o problemă de fond la o problemă măruntă!”

Problema măruntă de la Țuicani 

Mărunțimea problemei apei potabile e o chestiune de percepție. Dacă pentru autorități e mărunțică, pentru săracii din Țuicani e o problemă majoră și delicată, cartierul fiind la mila OMV Petrom. Situația se datorează unei moșteniri administrative de pe vremuri în care americanii făceau legea petrolului la Moreni. OMV a moștenit la rândul său conductele prin care curge apă către Țuicani și pe care nu le-au închis din milă față de localnici.  Totuși, societatea a notificat DSP în urmă cu mai mulți ani și a specificat că nu dorește autorizare pentru distribuția de apă, serviciul pe care nu este interesată să-l facă, și că apa produsă este una industrială. Furnizarea pe conductele de la care iau și oamenii din zonă urma să fie o situație provizorie, până la rezolvarea problemei. De aici încolo era treaba autorităților locale.

Prin “eficiența” acestora, provizoratul a devenit, însă, permanent și dependența localnicilor de apă Petrom, definitivă. ”Nu există astăzi altă soluție”, a precizat cu seninătate Constantin Dinu, cu președintele CJD Adrian Țuțuianu în dreapta sa. Nu a existat nici ieri și probabil nici mâine. Cu aceeași seninătate, vecină cu inconștiența, edilul Moreniului spunea într-o conferință de presă a PSD: “societatea OMV nu are licență, nu facturează și nu încasează nimic pentru apa livrată”.

DSP a luat probe de apă de la Țuicani

Direcția de Sănătate Publică a județului s-a autosesizat, în cazul Țuicani, și a făcut o serie de analize ale apei. Conform directorului Sorin Stoica, autoritățile locale nu au sesizat niciodată DSP pentru situația apei de la Țuicani. Altă dovadă de inconștiență, în condițiile în care cunoșteau situația! Din fericire, apa Petrom, extrasă dintr-un puț de adâncime din malul Cricovului, este în parametri microbiologici și chimici de potabilitate. Sau cel puțin era la momentul analizei. Nefiind, însă, un sistem acreditat, DSP nu poate face analize permanente, pentru că, în conformitate cu prevederile legale, beneficiarul analizei ar trebui să ceară și să suporte costurile, deloc mici, ale acestora. Iar OMV Petrom și-a clarificat demult situația față de DSP. În plus, pe conductele aparținând societății nu intră apă decât în situația de prea plin a bazinului suprateran de la Tisa, după satisfacerea nevoilor tehnologice ale societății.

O posibilă soluție: mutarea Țuicaniului la Torres Novas

Restul Moreniului ar putea scăpa, în cel mai fericit scenariu, de calvarul apei, anul acesta, la 10 ani de de la preluarea puterii de către Dinu și Goran. În localitate se desfășoară 3 lucrări pe rețele de apă. Una, cea prin Compania Națională de Investiții, “reabilitarea rețelelor de distribuție apă” ar fi trebuit finalizată, dar probleme cu firma câștigătoare intrată în insolvență întârzie finalizarea. Lucrarea trebuie relicitată după evaluarea lucrărilor executate și stabilirea restului de executat. Primăria ar urma să lucreze și ea în regie proprie în cartierul Bana, unde sunt cam 50 de gospodării.

Tot în Moreni, se desfășoară unul dintre proiectele pe POS mediu al Companiei de Apă, privind reabilitare și extinderea rețelei de apă și canalizare în Moreni, în valoare de 23 de milioane de lei, efectuată în proporție de 60%. Rețeaua, însă, nu va putea fi folosită până la finalizarea unui alt proiect, tot pe POS Mediu, privind rezervoarele de apă de la Bana și stație de epurare la Moreni. Și aici, falimentul uneia dintre firmele câștigătoare, spaniolă, încurcă reluarea lucrărilor rămase sub 20%. De aceea, un scenariu de finalizare și dare în folosință în acest an este extrem de optimist.

Toate aceste lucrări, nu vizează, însă, cartierul Țuicani, pentru care nu există decât o soluție:  descentralizarea și mutarea lui la frații portughezi de la Torres Novas, localitate cu care Moreniul este mândru de înfrățire. Am citit pe internet că portughezii au destulă apă!

Distribuie:

4 comentarii la „Autoritățile din Moreni, incapabile, de 10 de ani, să rezolve problema apei la Țuicani”

  1. Prin fraudarea referendumului pentru declararea Moreniului ca municipiu.Domnul Dinu nu-si mai reaminteste nimic de acea zi ?Sediul P.D.S.R.-ului doar ce se mutase atunci in magazinul de electronice ce apartinea domnului Dinu .

  2. Inteleg ca PUG -ul Municipiului Moreni este in curs de avizare. Care este solutia de alimentare cu apa propusa de specialisti pentru cartierul/zona/UTR -Tuicani

  3. Ca sa transformi o comuna in oras aceasta trebuie sa indeplineasca o serie de parametri destul de greu de atins. Cum a ajuns Moreniul municipiu cand sunt zone din localitate care practic nu au acces la apa curenta? In general sursele individuale de alimentare cu apa nu sunt recomandate in Moreni avand in vedere ca stratul freatic de mica adancime si medie adancime este poluat din cauza exploatarilor de titei

  4. …EU NU MA PRICEP LA POLITICA NICI NU VREAU SA FAC POLITICA DAR ESTE FOARTE TRIST SA VEZI SI SA AUZI CA INCA EXISTA ASTAZI LOCALITATI FARA APA,CASE FARA CURENT ELECTRIC,PRIMARUL AR TREBUI SA FIE GOSPODARUL COMUNEI,PAI DACA OMUL DUCE GRIJA APEI CE FEL DE VIATA DUCE SI DE CE MAI EXISTA PRIMAR IN COMUNA RESPECTIVA…

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media