ANI l-a declarat incompatibil pe primarul Găeştiului, deşi situaţia respectivă este exceptată prin lege

Agenţia Naţională de Integritate a transmis astăzi  o listă cu 20 de aleşi locali declaraţi incompatibili sau în conflict de interese administrativ. Printre ei şi primarul oraşului Găeşti, în sarcina căruia ANI a reţinut că în perioada 18 iulie 2012 – 25 septembrie 2015, a deținut și a exercitat simultan funcția de viceprimar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Liceul Tehnologic “Iordache Golescu” Găești, județul Dâmbovița, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003. Calitatea de membru în Consiliul de Administrație al unităţilor de învăţământ este neremunerată. Sute de edili din ţară au făcut parte în timpul mandatului din consiliile şcolilor.

Gheorghe Grigore spune că va merge în instanță: “Aştept raportul oficial, după care voi merge în instanţă. Legea 161/2003 a suferit numeroase modificări succesive. Am certitudinea ca voi câştiga” a declarat primarul Găeştiului pentru Gazeta Dâmboviţei.

Ultima modificare a legii a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohanis în mai 2017 VEZI DOCUMENT Astfel, articolul 87 referitor la incompatibilităţile privind aleşii locali,  a fost modificat la alineatul (1) Functia de primar şi viceprimar este incompatibilă cu ( …,) „d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de  asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice, cu excepţia reprezentanţilor în adunarea generală a acţionarilor la societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a membrilor în consiliile de administraţie ale unităţilor şi instituţiilor de învăţământ de stat sau confesionale şi ale spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale sau a altor reprezentanţi ai instituţiilor publice din subordinea unităţilor administrativ-teritoriale sau la care unitatea administrativ-teritorială pe care o conduce deţine participaţie.”

Deci prezenţa viceprimarilor în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ, din luna mai a acestui an, este exceptată de la situaţia de incompatibilitate. Şi înainte de această modificare, mai mulţi primari din ţară au câştigat în instanţă procesele cu ANI pe această speţă a consiliilor de administraţie ale şcolilor. Este adevărat şi că unii şi-au pierdut mandatele, precum primarul din comuna Bilciureşti, Dâmboviţa, declarat incompatibil în 2013.  Vom vedea cum se va pronunţa instanţa în cazul primarului din Găeşti.


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro