DÂMBOVIŢA: Militari voluntari germani restaurează Cimitirul de onoare de la Titu (Sălcuţa) – VIDEO

Amenajat în anii 1917 – 1918, Cimitirul de onoare de la Titu (Sălcuţa) este un monument unic pe teritoriul judeţului Dâmboviţa. Cimitirul a intrat în atenţia Uniunii Populare Germane pentru Îngrijirea Mormintelor de Război (VDK –  www.volksbund.de), care reprezintă statul german în aplicarea Acordului inter-guvernamental româno-german din 1996. Iniţiativa restaurării îi aparţine lui Cristian Scarlat, şeful reprezentanţei VDK în România.

Foto: gazetadetitu.ro

VDK  organizează în aceste zile o tabără militară de voluntari pentru reabilitarea cimitirului. Militari voluntari germani, alături de militari români şi reprezentaţi ai primăriei Titu au început astăzi lucrările.


Este prima colaborarea între VDK şi o administraţie din judeţul Dâmboviţa. Primarul oraşului Titum Traian Niculae, a declarat astazi, la deschiderea taberei germane, ca acţiunile de restaurare, fi începute acum de militarii germani, vor continua şi anul viitor, când se sărbătoresşte Centenarul Marii Uniri, în urma unui protocol dintre Uniunea Populară Germană pentru îngrijirea mormintelor de război (VDK) şi Consiliul Local Titu, care va asigura finanţarea.

 Cimitirul de onoare de la Titu a fost amenajat în anii 1917-1918 de către Administraţia militară germană de ocupaţie, după planurile arhitectului peisagist R. Lange, pe un teren de cel de  1300 mp,  donat de un proprietar român. R. Lange a menajat şi Cimitirul de onoare „Pro Patria” din Bucureşti.  Cimitirul a fost reamenajat în perioada interbelică de către Societatea ”Cultul Eroilor” cu sprijinul statului german. Aici au fost înhumati militari germani, austro-ungari, dar şi romani, care au murit în luptele din noiembrie 1916 în aceasta zonă. De asemenea, după război, tot aici au fost strămutate osemintele militarilor îngropaţi în diferite locuri din judeţul Dâmboviţa, acest cimitir devenind unul centralizator. La Sălcuţa au fost aduse, de exemplu, şi osemintele militarilor germani din cimitirul de onoare de la Teis. De altfel, pe crucile din beton sunt înscrise alături de numele celor înhumati şi localitatile de unde au fost strămutaţi. Astfel, pot fi citite denumiri precum Odobeşti, Stefăneşti, Târgoviste, Mărunţis, Valea Mare, Glâmbocată, Găeşti etc. După al Doilea Razboi Mondial, în cimitir au fost îngropaţi  circa 40 de militari germani. Conform unor liste încă incomplete, în cimitirul de Sălcuţa sunt înhumaţi peste 470 militari germani şi austro-ungari, precum şi 70 de români.

aprilie 2017

aprilie 2017


Locuri de munca Restaurante


Gurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa citesti politica de confidentialitate (click pe acest link) si sa bifezi casuta de mai jos daca accepti termenii si conditiile privind comentariile


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca