Află cu poți beneficia de reducerea la impozit stabilită de lege, dacă locuieşti într-un bloc vechi

Normativul care stabileşte cum se reduce impozitul pentru clădirile cu ”vârsta” de peste 30 de ani este Legea 227/2015 privind Codul Fiscal (ultima actualizare: Legea nr. 358 din 31 decembrie 2015), Titlul IX (Impozite şi taxe locale), Capitolul II (Impozitul pe clădiri şi taxa pe clădiri), art. 457 (Calculul impozitului pe clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice).

Valoarea impozabilă a clădirii se reduce după cum urmează:

-cu 50%, pentru clădirea care are o vechime de peste 100 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă

-cu 30%, pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 50 de ani şi 100 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă

-cu 10%, pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 30 de ani şi 50 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă.

Reducerea se aplică automat acolo unde proprietarii au declarat anul construirii. Doar în astfel de situaţii s-a calculat automat reducerea generată de vechime.

Formularele privind declararea imobilelor (clădiri) au cuprins întotdeauna câmpuri distincte, care trebuie completate, privind anul construirii (în funcţie de care se acordă reducerea privind vechimea) şi data dobândirii.

Cum procedezi, dacă reducerea nu s-a aplicat? Pentru a putea verifica dacă reducerea legală s-a aplicat sau nu, trebuie să mergi la Direcţia Impozite şi Taxe. Şi să ai la tine un act care atestă data construirii blocului, pentru eventualitatea în care afli că un astfel de document nu a fost încă depus. Ai nevoie de cartea tehnică a blocului sau de adeverinţă de la constructor, iar reducerea se operează pe loc.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro