ortooxacell kiss2022.gif Flax

Zimbrăria Neagră cheltuie anual 3 miliarde de lei şi produce aproape nimic

Județul Dâmbovița are cea mai cea mai mare rezervație de zimbrii în semilibertate din țară, însă acest lucru presupune și costuri pe măsură, lucru care îi determină pe cei responsabili cu managementul acesteia să se gândească la o soluție pentru a compensa aceste cheltuieli. Directorul Direcției Silvice Dâmbovița, Costel Preda, ne-a declarat că are în plan un proiect în acest sens:“La ora aceasta, avem 46 de zimbrii și, pe această cale, invit dâmbovițenii și nu numai să vină să viziteze această frumoasă zimbrărie. Avem și o cabană de vânătoare acolo, unde pot sta să servească ce doresc. Cabana poate fi închiriată de oricicine, în baza unei aprobări pe care o primesc după ce fac o cerere la Direcția Silvică Dâmbovița. Eu gândisem un proiect de asociere cu Parcul Natural Bucegi pe o situație similară cu cea a Parcului natural Vânători Neamț. Acolo, Zimbrăria este inclusă în Parcul natural Vânători Neamț. Noi nu putem să mutăm zimbrăria la munte, dar am putea face o asociere-acest lucru trebuie gândit anul viitor- și să dezvoltăm proiecte pe fonduri europene, pentru că, într-adevăr, nu este ușor. Noi ne ocupăm și de asigurarea hranei, a pazei, paza n-ar fi o problemă, dar sunt cheltuieli. Deci, sunt cheltuieli de 3 miliarde pe an cu Zimbrăria, care nu produce. Vreau să realizez o asociere cu Parcul Natural Bucegi, care de un an de zile a primit personalitate juridică și am putea să dezvoltăm un proiect pe fonduri europene, care să facă activitatea interesantă”, spune Costel Preda. Pe lângă zimbrărie, directorul Direcției Silvice ține să menționeze că există și un țarc, la Bolovani unde, în prezent, din păcate, datorită lipsei preocupărilor pentru acesta până anul trecut, în acest moment, față de 400 de mistreți cât erau în 2005, au mai rămas doar 130.

 

Informații de background:

„Zimbrăria Neagra ”din cadrul Ocolului silvic Bucşani, în judeţul Dâmboviţa, este situată la mai puţin de 80 de kilometri de Bucureşti,  la 30 de kilometri de mun. Târgovişte si 35 Km fata de mun. Ploiesti.

Zimbrăria Neagra s-a înfiinţat în 1983, cu scopul adaptării speciei în zona de câmpie a acestui animal. În 1983, au fost aduşi la Bucşani 18 zimbrii din ţară, dar şi câteva exemplare din străinătate. „După 1995, scopul zimbrăriei noastre a fost de înmulţire şi transfer al zimbrilor către celelalte rezervaţii.

 

La maturitate, după 7-8 ani, zimbrul cântăreşte aproape o tonă, o tonă şi o sută de kilograme, femela în jur de patru, cinci, până la 600 de kg.

Chiar dacă trăieşte în captivitate, zimbrul este un animal mândru şi sfios, căruia nu îi place să se apropie prea mult de oameni.

 

Pe timpul iernii, zimbrul nu se mai poate hrăni singur în totalitate.

TARIFE – Biletul de intrare în rezervaţie este de doar 3 lei, iar cea mai bună oră de vizită este dimineaţa, pe la ora 10, când zimbri vin să mănânce suplimentele de hrană.

(Braşov). În Neamţ se intenţionează punerea în libertate a zimbrilor, însă pe timpul iernii aceştia vor fi hrăniţi de către oameni. (http://www.bucsani.ro)

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media