Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de weekend, nr. 3702/3703
16-1-2022

Vrei o vacanță în Grecia, Bulgaria sau Turcia? Iată care sunt noile reguli de călătorie

Situația epidemilogică, la nivel global, este dinamică și instabilă. Astfel, mulți dintre cei care preferau să-și petreacă vacanțele în alte țări sunt acum destul de rezervați. State precum Grecia, Turcia sau Bulgaria actuaizează permanent listele statelor din categoriile de risc și se străduiesc să facă oferte cât mai sigure pentru turiști. Site-ul Ministerului Afacerilor Externe este actualizat permanent cu toate condițiile de călătorie pentru statele preferate de români pe timpul verii.

Astfel, dacă doriți să călătoriți într-unul dintre statele mai sus menționate, iată care sunt condițiile:

GRECIA

Din Grecia sunt așteptate actualizări începând cu data de 07 iunie. Până atunci condițiile de intrare în țară sunt îndeplinite dacă, pe lângă documentele de călătorie, turistul prezintă și unul dintre următoarele:

– un  test molecular tip PCR cu rezultat NEGATIV pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul elen.

Atenție! Timpul de procesare al rezultatului pentru acest tip de test este de minim 1 zi LUCRĂTOARE, așa că luați-vă marjă de timp pentru a fi siguri că veți fi în posesia acestuia la plecarea din România.

– o dovadă a efectuării unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minim 14 zile de la administrarea celei de-a doua doze, sau de la administrarea dozei unice în cazul vaccinului de la Johnson&Johnson.

Atenție! Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie redactat în limba engleză.

– o dovadă admise de către un laborator autorizat în statul de proveniență prin care se confirmă că persoana a fost diagnosticată pozitiv cu COVID-19 într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior intrării pe teritoriul elen.

Atenție! Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

Important!

Minorii cu vârsta de până la 5 ani sunt scutiți de prezentarea documentelor enumerate anterior! Pentru toți ceilalți se aplică regulile de mai sus.

Din punct de vedere al căilor de intrare în Grecia, sunt deschise până pe 7 iunie doar punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, Svilengrad-Ormenio, Evzoni și Nymphaea și pe cale aeriană, toate aeroporturile. Din cauza restricțiilor aplicabile pe timp de noapte, accesul prin aceste puncte de frontieră este permis numai între orele 07:00 și 00:30, excepție făcând Nymphaea unde accesul este permis doar până la ora 23:00.

Atenție! Punctul de trecere al frontierei de la Makaza nu este (deocamdată) deschis pentru turiști!!!

Pe lângă documentele de mai sus, turiștii care intră în Grecia trebuie să completeze online, anterior intrării pe teritorul Greciei, un formular „Passenger Locator Form”, care poate fi completat AICI (https://travel.gov.gr/#/ )

Pentru lista completă a regulilor de călătorie în Grecia, consultați site-ul MAE aici: (https://www.mae.ro/travel-conditions/3701 )

BULGARIA

Vecinii noștri bulgari se pare că sunt cei mai prietenoși, dar numai dacă mergem la ei în vizită plecând de la noi din țară. Adevărul este că la cât au ei de profitat de pe urma românilor care aleg să își petreacă vacanța la ei, ar fi și de mirare să fie altfel.

Astfel, românii care aleg să petreacă un sejur vara asta la bulgari, nu sunt obligați la frontieră decât să prezinte documentele de călătorie. Nici un alt act nu le este cerut.

Atenție! Neprezentarea documentelor legate de COVID-19 este permisă DOAR pentru cei care vin din România!

Dacă intrarea în Republica Bulgaria se face printr-un alt punct de trecere a frontierei, de exemplu dinspre Grecia, românii trebuie să prezinte la intrarea în țară, pe lângă documentele de călătorie și unul dintre următoarele:

– documentul care atestă finalizarea unei scheme complete de vaccinare și trecerea unui minim de 14 zile de la inocularea celei de-a doua doze (sau a dozei unice în cazul vaccinului de la Johnson&Johnson).

Documentul trebuie să conțină numele persoanei (scris cu caractere latine, conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), data nașterii, datele la care au fost efectuate dozele de vaccin, denumirea comercială și numărul de identificare a lotului vaccinului efectuat, denumirea producătorului/posesorului licenței de utilizare, statul emitent și denumirea organului competent care a eliberat documentul.

– pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat, un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19.

Documentul (rezultatul testului PCR sau rapid antigen) trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), datele laboratorului care a efectuat testarea (denumire, adresă sau alte date de contact), data la care a fost efectuată testarea PCR sau testul rapid antigen pentru COVID-19, înscrise cu caractere latine („PCR” sau „RAT”) și rezultatul pozitiv („Positive”), care să permită interpretarea documentului.

– documentul care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19 efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii, considerate de la data efectuării testării, înscrisă în documentul respectiv.

La fel ca și la intrarea în Grecia, copiii cu vârsta mai mică de 5 ani sunt scutiți de la prezentarea documentelor enumerate mai sus.

Pentru lista completă a regulilor de călătorie în Bulgaria, consultați site-ul MAE aici: https://www.mae.ro/travel-conditions/3677

TURCIA

Turcii suferă poate cel mai rău, iar turiștii lor poate chiar mai mult ca ei. În momentul de față, deși Turcia a introdus relaxări, Ministerul Afacerilor Externe din România descurajează călătoriile în această țară. O bandă roșie poziționată la vedere pe site-ul MAE ne atrage atenția asupra acestui lucru.

Și totuși, în cazul în care sunt doritori de concediu în Turcia, regulile aplicabile românilor la intrarea pe teritoriul turc începând cu 31 mai 2021, sunt:

Indiferent de calea de intrare în țară, rutieră, aeriană sau maritimă, toți vizitatorii trebuie să completeze, anterior intrării lor pe teritoriul turc, a „formularului de intrare”, care poate fi completat aici: https://register.health.gov.tr/

Apoi, la intrarea propriu-zisă, este necesară prezentarea unuia dintre următoarele documente:

– un document emis de autoritățile statelor de domiciliu prin care dovedesc faptul că au fost vaccinate și că au trecut 14 zile de la efectuarea vaccinului (schema completă a vaccinării)

– un document oficial care atestă că au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni. Dovada vindecării de COVID-19 poate consta în: rezultatul pozitiv al unui test tip PCR sau a unei adeverinţe emise de instituţii medicale de stat sau private certificate în statul de domiciliu, semnate şi ştampilate. Ambele trebuie să fie emise în limba engleză.

– rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în țară.

– rezultatul negativ al unui test rapid antigen, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii în Turcia.

Atenție! Testele rapide antigen acceptate de autorităţile turce sunt cele emise în limba engleză de o unitate medicală certificată în statul de domiciliu.

Minorii cu vârsta de până la 6 ani sunt scutiți de prezentarea documentelor mai sus enumerate.

Pentru lista completă a regulilor de călătorie în Turcia și actualizările ulterioare, puteți consulta site-ul MAE aici: https://www.mae.ro/travel-conditions/3753

 

_____________________

WhatsApp 0737 449352

email: [email protected]

facebook: https://www.facebook.com/GazetaDambovitei.ro

Distribuie:

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media