Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de miercuri, nr. 3706
19-1-2022

Votul ilegal te duce la închisoare! Află ce nu trebuie să faci în ziua alegerilor!

Alegerile din ultimii ani ne-au obişnuit cu tentativele de fraudă electorală. Votul multiplu, darea de mită, falsificarea datelor sau împiedicarea exercitării dreptului la vot sunt doar câteva dintre cele mai des întâlnite fenomene cu care se luptă reprezentanţii M.A.I.   Legislaţia electorală prevede pedepse destul de mari pentru anumite fapte ce ar putea fi comise în ziua votului. Dacă unele sunt considerate contravenţii, altele te duc direct la închisoare.

Darea sau primirea de mită electorală este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Aceeaşi pedeapsa îi paşte şi pe cei care votează fără a avea drept de vot sau care votează de mai multe ori în ziua alegerilor.

Împiedicarea unei persoane de a-şi exercita dreptul la vot este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Dacă acest lucru s-a făcut prin violenţă şi a avut consecinţe grave asupra  persoanei în cauză, pedeapsa este închisoare de la 3 ani la 10 ani. Violarea secretului votului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Falsificarea rezultatului votului prin tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine faţă de cele votate de alegători, falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, precum şi utilizarea unui act de identitate nul sau fals constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani. Cu aceeaşi sancţiune sunt pedepsite şi furtul urnei sau al documentelor electorale sau ruperea sigiliilor.

Din categoria contravenţiilor amintim:

-refuzul de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi împrejurimi se sancţionează cu amendă de la 2.200 lei la 3.000 de lei.

-continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale prin lansarea, afişarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip precum şi sfătuirea alegătorilor, în ziua votării, la sediul secţiilor de votare sau în perimetrul prevăzut de lege (500m) să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianţe politice, alianţe electorale se sancţionează cu amendă de la 1.400 lei la 2.000 de lei.

 

Distribuie:

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media