Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3655
29-11-2021

Valeriu Gheorghiță cere încetarea vaccinării cu AstraZeneca

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că solicită Ministerului Sănătății să înceteze administrarea serului AstraZeneca în toate centrele din țară. Lotul existent în România a expirat.

 

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), la conducerea căruia se află Valeriu Gheorghiță, a semnat în unanimitate o solicitare trimisă Ministerului Sănătății pentru încetarea administrării serului AstraZeneca. Principalul motiv este lipsa de interes a românilor pentru acest ser.

„În cadrul şedinţei CNCAV pe care am avut-o în săptămâna precedentă, în unanimitate, s-a luat decizia de a propune Ministerului Sănătăţii să renunţăm la vaccinul de la compania AstraZeneca din ianuarie 2022, ţinând cont de faptul că este un număr foarte mic de persoane care se vaccinează cu acest tip de vaccin la nivel naţional.”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Serul de la această companie vine în flacoane de câte 10 doze. Acest lucru, în combinație cu preferința foarte scăzută a românilor pentru serul AstraZeneca, duce la distrugerea unui număr foarte mare de doze neutilizate. Astfel, încetarea cumpărării serului AstraZeneca ar aduce beneficii bugetului de Stat.

Pentru că ultimul lot al acestui vaccin a expirat deja, CNCAV solicită Ministerului Sănătății să comande doar dozele necesare pentru finalizarea schemei de vaccinare a celor care au primit deja o primă doză din acest ser. Chiar dacă doza 2 nu se va face la fix 8 săptămâni de la prima doză, Vaeriu Gheorghiță asigură că acest lucru nu împiedică eficiența și eficacitatea imunizării.

„Rapelul la această doză 2 este recomandat la 8 săptămâni, însă, există un interval acceptat până la 12 săptămâni în care se poate efectua doza a doua fără să fie compromisă eficienţa şi eficacitatea.”

 

Până în prezent, în România, au fost administrate peste 850 000 de doze din acest ser.

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media