Un mic pas spre salvarea Cabanei Leaota! Proprietarul permite Asociației Om pe Munte să igienizeze clădirea

Primul efect concret al întâlnirii la Runcu între proprietarul Cabanei Leaota, asociațiile iubitorilor de munte și autorități este acordul deținătorului clădirii pentru o intervenție de igienizare. Aceasta va avea loc pe 28 și 29 iulie.

În urma dezbaterii publice de la Runcu și a discuțiilor ulterioare am primit acordul proprietarului să intrăm pe proprietatea dumnealui și să facem curățenie în cabană. Proprietarul, (n.r.în calitate de administrator și director executiv al Fundației Conservation Carpathia – foto), va asigura transportul deșeurilor până la drumul de acces. În urma activității de curățenie de la Cabana Leaota, Asociația OM pe MUNTE nu urmărește și nici nu pretinde să obțină foloase materiale și financiare de la proprietar” spun reprezentanții asociației.

Proprietarul nu permite acesul cu mijloace motorizate, dar va pune la dispoziție câțiva cai pentru căratul deșeurilor din cabană.  Cei care doresc să participe la acțiune sunt așteptați pe 28 iulie, ora 10, la pensiunea Plaiul Domnesc din Runcu: “De acolo plecăm spre Cabana Leaota. O să avem de cărat sacii pentru deșeuri, mături, lopeți și echipamentul de protecție. Fiecare voluntar va primi mănuși de protecție, mască de praf și acolo unde este necesar combinezon. Peste noapte ne-am propus să rămânem cu corturile la cabana Leaota. Echipament necesar: ghete de munte, pelerină de ploaie, haine de schimb, cort, izopren, sac de dormit( confort 5 grade), mancare pentru două zile. Voluntarii minori vor fi însoțiți obligatoriu de tutorii lor.” a anunțat asociația.

În perioada 16 iulie 2018 – 31 august 2018 Asociația “OM PE MUNTE” are voie  să intre pe proprietatea S.C. WILDLAND S.R.L pentru a desfășura o activitate de salubrizare a cabanei. Totodată s-a primit acordul pentru a face o evaluare în vederea executării unor reparații de consolidare și conservare a construcției. În baza raportului întocmit de specialiști se va întocmi un plan general pentru salvarea Cabanei Leaota. Viziunea pe termen lung a Asociației “OM PE MUNTE” este aceea de a transforma Cabana Leaota într-o destinație eco-turistică, acolo unde cultura locală și tradițiile se împletesc armonios cu sălbăticia locului.” a declarat Ionel Petre, vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate și preșdinte ALDE Dâmbovița, cel care a moderat intâlnirea de la Runcu.

În prioada următoare, Asociația va elabora un plan pentru salvarea Cabanei, ce va fi prezentat proprietarului. Doar dacă acesta este de acord vor începe lucrări efective de consolidare și reabilitare.

Pentru acțiunea de igienizare,  relatii suplimentare: 0729170973

FOTO: Constantin Țăposu – Asociația Om pe Munte, Ionel Petre – vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate , Christoph Promberger – administrator și director executiv al Fundației Conservation Carpathia


Valeriana heidelbergcement


Gurmand + Raiman caleatargovetilor
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro