Am intrat deja în luna decembrie, iar oamenii au planificat deja tăierea porcului, motiv pentru care, la fel ca în fiecare an, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița le recomandă gospodarilor să se gândească și la sănătatea celor din jur atunci când sacrifică animalele. „Rugămintea mea la cei care sacrifică porcul în gospodăria proprie este să efectueze neapărat examenul de trichină. Din punctul meu de vedere, pot cataloga ca și o eroare gravă a celor care consumă carnea de porc fără să fie verificată din punct de vedere sanitar-veterinar și în special să se facă examenul de trichină. Pot să cataloghez chiar ca și o crimă acest lucru, pentru că, sacrificând porcul și consumând carnea de porc, pentru că la noi există tradiția pomenii porcului, ne expunem familia la o boală periculoasă, foarte gravă, care este trichineloza, care se transmite de la animal la om”, a declarat Sandu Tolea, director DSVSA Dâmbovița. Acesta a dat asigurări că direcția pe care o conduce a luat toate măsurile necesare de instruire a celor 12 medici veterinari concesionari din teritoriu, la care locuitorii trebuie să apeleze pentru efectuarea examenului de trichină, examen care se efectuează contra cost, prețul minim plătit fiind de 9 lei. Tolea spune că vor fi afișate începând de astăzi în carmangerii numerele de telefon ale tuturor medicilor veterinari au dreptul să efectueze examenul trichinal. De asemenea, toate circumscripțiile sanitar veterinare din orașele mari vor fi obligate să efectueze program prelungit pentru a putea realiza examenul de trichină pentru toți doritorii: „Suma minimă este de 9 lei pe probă, dar poate ajunge și la 15-20 de lei, pentru că medicii veterinari concesionari sunt medici privați, iar tarifele pe care le stabilim în Colegiul Medicilor Veterinari sunt tarifele minime sub care nu poate scădea medicul veterinar”.
Pentru cei care vor să fie informați, directorul DSVSA spune că probele de elecție pentru examenul de trichină sunt: ”pilierii diafragmatici, adică partea de diafragmă ce conține puțină carne, din care se recoltează foarte puțin, mușchii intercostali și bucățile dintre două coaste pot fi luate și aduse la medicul veterinar pentru efectuarea examenului de trichineloză”.