Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3704
17-1-2022

Război fără precedent între Arhiepiscopie şi un cunoscut jurnalist local

       Se deschide o cutie a pandorei în relaţiile dintre presă şi Arhiepiscopia Târgovişte, instituţie care a făcut foarte rar obiectul unor critici din partea presei locale. Cotidianul nostru a tratat cu respect Instituţia Arhiepiscopiei, dar a şi taxat aspectele pe care le-a considerat negative. De aceea, în numele libertăţii de exprimare publicăm schimbul de replici dintre cele două părţi. Suntem siguri,  că acest conflict nu se va încheia aici, mai ales că unele din aspectele sesizate de jurnalist stau de luni bune pe buzele „gurilor de Târgovişte”, nefiind tranşate niciodată. Poate acum este momentul!

    hotel-nifon   Recent, Marius Dumitrache, realizator TV, a opinat într-un articol postat pe site-ul său că IPS Nifon a intrat în afaceri cu hotelul din munte (foto), care face concurenţă Hotelului Peştera, la cel al Arhiepiscopiei fiind obligaţi să meargă toţi preoţii din judeţ pentru a finanţa afacerea. Într-un comunicat de presă, care se doreşte o replică la opiniile jurnalistului, Arhiepiscopia a declarat că acea construcţie este o Mănăstire şi că sunt numai 5 camere de locuit care nu fac concurenţă nimănui şi că preoţii  merg acolo în pelerinaj cu ocazia  Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi”. 

    Conform jurnalistului hotelul ar fi de un lux greu de imaginat şi ar fi costat miliarde de lei. Acesta a criticat şi alocările bugetare acordate de Primăria Târgovişte şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa pentru obiective de investiţii sau evenimente ale Arhiepiscopiei. În replică, Arhiepiscopia îl acuză că i-ar şantaja, acuzaţie gravă pe care reprezentanţii clerului sunt obligaţi să o dovedească.

Iată textul integral care a declanşat războiul

          Trimisul lui Dumnezeu pe Pamant, Arhiepiscopul si Mitropolitul Targovistei, IPS Nifon, se descurca minunat si in afaceri, dupa ce a izbutit sa-si construiasca un luxos hotel (vezi foto), chiar in inima Bucegilor, la concurenta cu Hotelul “Pestera”, apartinand senatorului PSD, Valentin Calcan.

In lipsa de turisti, conducerea Arhiepiscopiei a decis inmanarea unor vouchere tuturor celor peste 430 de preoti damboviteni, la pretul de 280 lei fiecare (cu mic dejun inclus, pentru o zi si o noapte), tocmai pentru a finanta asa cum se cuvine stabilimentul de lux al IPS Nifon, chiar daca “initiativa” a generat proteste timide din partea fetelor bisericesti.

Surse confidentiale ne-au marturisit ca “hotelul lui Nifon” ar fi de un lux greu de imaginat, fondurile alocate pentru constructie fiind de ordinul zecilor de miliarde de lei, din bani publici, evident, ca doar nu va imaginati ca ar fi strans cineva cureaua de prin Arhiepiscopie, sa puna ban pe ban si sa ridice ditamai hotelul, intru linistea, reculegerea si satisfactia the archbishop-ului.

In conditiile in care CJD si CLM Targoviste aloca intr-o voiosie fonduri cu nemiluita pentru tot felul de afaceri ale Arhiepiscopiei (de zici ca le-a luat cineva mintile alesilor nostri locali si judeteni!), in conditiile in care toate utilitatile (lumina, gaze, apa) sunt platite tot din bani publici, in conditiile in care, de exemplu, numai pentru “refacere sediu administrativ”, CJD a alocat Arhiepiscopiei peste jumatate de milion de euro, in conditiile in care fiecare preot este obligat sa cumpere toate calendarele, iconitele, lumanarile, cartile religioase si alte materiale de la Arhiepiscopie, chiar nu intelegem ce fac Nifon & Asociatii cu atatia bani (in afara concediilor de lux, a masinilor de super lux si a “metalului galben”, care abunda prin toate cotloanele locatiilor apartinad Inalt Prea Sfintiei Sale)!

P.S: Poate vom afla si ce s-a intamplat cu fondurile publice uriase alocate constructiei Bisericii din municipiul Moreni, in conditiile in care a fost ridicata cu donatii din partea OMV Petrom.

P.S 2: Evident, si anul acesta, “Ziua lui Nifon” va fi sarbatorita tot din bani publici. Asteptam si Sf. Adrian, Sf. Ioan sau Sf. Cristian sa fie sarbatoriti dupa acelasi cliseu. De ce nu?  (text preluat de pe site-ul jurnalistului Marius Dumitrache).

                                                 COMUNICAT DE PRESĂ Arhiepiscopia Targovişte

         Este regretabil faptul că persoana mai sus menționată continuă să dezinformeze opinia publică, încercând un șantaj murdar la adresa instituției noastre și transmițând semnale, pe diferite căi, în sensul că va opri campania denigratoare, dacă va fi plătit. Precizăm că șantajul reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare, conform Art. 207 din Codul penal.

De asemenea menționăm că, în urma articolelor scrise, toate informațiile oferite domnului Dumitrache, au fost ignorate sau prezentate trunchiat, cu scopul tendențios de a învrăjbi populația împotriva clerului, practicând un mercenariat abject. Și de această dată, înțelegem să restabilim adevărul și să vă oferim informațiile corecte.

Arhiepiscopia Târgoviștei afirmă cu tărie că, la Mănăstirea Peștera, nu a construit un hotel și că nu face concurență nimănui, mărturie fiind și imobilul prezentat în fotografia postată pe site, care are doar 5 camere de locuit și restul, spații utile Sfintei Mănăstiri, cum ar fi bibliotecă și trapeză.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis că anul 2015 este Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi și, în consecință, Permanența Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei a decis ca fiecare parohie să desfășoare și un alt gen de misiune socială, respectiv pelerinaje gratuite, cu credincioșii, la mănăstirile din eparhie. De aceea,informația că preoții sunt obligați să meargă la Mănăstirea Peștera este FALSĂ, la fel cum și numărul prezentat al preoților, al nopților și prețul invocat, este FALS. Iată cum o bună intenție, aceea de a ajuta cât mai mulți credincioși să poată merge gratuit în pelerinaj, la mănăstire, e transformată într-o acuzație murdară, a unui personaj puțin credibil. Gestul pe care fiecare preot și fiecare parohie îl va face în acest an, acela de aorganiza pelerinaje gratuite pentru credincioși, sperăm să se continue și pe viitor. Costurile parohiei pentru acest program sunt de 35 de lei pe noapte (nu 280 lei, așa cum fals a prezentat), pentru 1 persoană, fiind inclus și micul dejun.

Informația oferită în legătură cu refacerea sediului administrativ al Arhiepiscopiei, precum și plata utilităților este FALSĂ. Nici C.L.M. Târgoviște, nici C.J.D. nu plătesc utilitățile Arhiepiscopiei,  iar C.J.D. nu a alocat niciodată jumătate de milion de euro pentru refacerea sediului. Realitatea este că C.L.M Târgoviște achită contravaloarea gazelor la bisericile din Municipiu și că ¾ din sediul administrativ al Arhiepiscopiei este proprietatea C.J.D., iar ¼ este proprietatea Centrului Eparhial. În consecință, pentru că expertiza tehnică a arătat că imobilul este în pericol de dărâmare, C.J.D. a alocat doar 200.000 lei (nu jumătate de milion de euro, așa cum fals a afirmat), restul finanțării fiind asigurată de Arhiepiscopie și de Compania Națională de Investiții.

Așa cum ne-a obișnuit, numitul Dumitrache continuă să dezinformeze opinia publică, insinuând că ziua Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon ar fi serbată din bani publici. Nimic mai FALS si ABJECT, deoarece C.L.M. Târgoviște și C.J.D. acordă sprijin financiar pentru manifestările legate de sărbătoarea Sfântului Ierarh NIFON, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, care este cunoscut și venerat de credincioșii români de peste 500 de ani de când a fost canonizat la Târgoviște și Curtea de Argeș, în anul 1517, și ale cărui sfinte moaște se află în Catedrala Mitropolitană din Târgoviște, din anul 2009, și nu pentru actualul ierarh, care printr-o frumoasă coincidență păstorește aici, la 500 de ani după Sfântul Nifon. Ce jalnică ignoranță istorică și culturală posedă pretinsul jurnalist denigrator.

În final, vă aducem la cunoștință că biserica petroliștilor din Moreni, a început a se construi si cu sprijinul financiar al Petrom, în anul 2003, dar care, după acel an, nu a mai acordat niciodată, vreun ajutor. Ulterior, lucrările au continuat până în anul 2014, când biserica a fost deschisă spre slujire, cu sprijinul multor oameni de bine, donatori și sponsori, și bineînțeles cu sprijinul CJD și CLM Moreni, urmând a începe lucrările de pictură. Menționăm că, din nou, Domnul Dumitrache dezinformează, afirmând că  biserica s-a ridicat cu donații din partea OMV Petrom.

Domnul Marius Dumitrache, un nostalgic al vremurilor de mult apuse, amintind de retorica ziarului Scânteia, înfierează cu mânie proletară, ceva mai liberală, Biserica și slujitorii ei. Domnia sa uită că Biserica este una din fundamentele societății de azi și că înainte de a prezenta o situație este bine să se informeze de la sursă și nu să fabuleze. Poate prietenia sau prieteniile ce l-au determinat să scrie cele câteva articole antiecleziale de la finalul verii trecute, l-au intoxicat și acum. Regretăm spiritul jurnalismului comunist și abject al Domnului Dumitrache, de aceea, acum, la finalul sărbătorilor Pascale, rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i dea domnului Marius Dumitrache înțelepciune, foarte multă sănătate fizică și psihică, pentru a putea oferi opiniei publice numai informații adevărate și verificate, inclusiv de la persoanele sau instituțiile incriminate.

Hristos a înviat!

CITEȘTE ȘI: MARIUS DUMITRACHE DEPUNE PLÂNGERE PENALĂ ÎMPOTRIVA ARHIEPISCOPIEI PENTRU DEFĂIMARE

 

 

Distribuie:

14 thoughts on “Război fără precedent între Arhiepiscopie şi un cunoscut jurnalist local

 1. Felicitariii si tine-te tare! Apropo de sondaje si licentiati,pai cum sa nu se intample asemenea lucrurii cand nici un post nu poate fii ocupat fara sa dai dijma,eu cred ca aici trebuie sa se uite instititiile statului care stiu si stau cu mainile in san la mizeriile ce le ascund sub pres nefacand nimic in acest sens. Eu cred ca mai multi banii sunt din asemenea mizerii din ce va spun eu decat din ce vorbiti d-voastra. D-le jurnalist daca esti tare, continua pe subiectul acesta si te vei face cunoscut nu numai in Targoviste ci in toata tara. Succes !

 2. Felicitari, Marius Dumitrache!

  Stim cu totii ca in curtea „sfintilor” nimic nu mai este cum ar fi trebuit sa fie iar lupa murdara si dura a acestor SLUGI-tori ai … hmm ai cui oare este in ultimul timp pe viata si moarte! Puterea si banul le-a luat mintile tuturor!
  Biserica vrea sa fie sponsorizata (iar CJD isi spala banii in curtea preasfintilor pt a obtine sprijinul de care are nevoie) dar pe cine sponsorizeaza biserica? Casele de copii orfani? Batranii? Femeile abandonate? Ati vazut/auzit ceva de asemenea asezaminte?

  Scrie-ti mai departe, dumneavostra sunteti in slujba adevarului nu in slujba bisericii! Si eu as vrea sa stiu pe cine slujesc ei cu adevarat!

 3. felicitari ziaristului. ar fi frumos sa organizam demonstratii pasnice in care sa cerem impozitarea bisericii. adica parintii si bunicii nostri platesc impozit chiar si la pensie. chiar si veniturile unei persoane cu handicap se impoziteaza, corect? atunci biserica de ce nu ar plati taxe la stat si ea?

 4. la toti popii de inviere se zice” veniti de luati lumina ”
  la taica Nifon, coincidenta de nume cu cel de acu 500 de ani se zice ” veniti de primiti lumina ”
  da noi stim ca la BOR ‘cate bordeie atatea obiceie ” ca scoala si programa teologica difera de la o scoala la alta
  in rest numai de bine

 5. Îmi doresc nespus de mult ca BOR să iasă de sub bănuiala de hoţie, înşelăciune, lăcomie, îmbogăţire la adăpostul favorului făcut de stat, propietăţi dobîndite cu bani de la enoriaşi, sau prin înşelarea unor bătrâni, evaziune, etc, etc. Asta se poate întâmpla doar dacă se va face o anchetă, o cercetare penală ,o punere la lumină, deci sub legalitate a instituţiei bisericii ortodoxe, a ierarhilor, a clerului, a mănăstirilor, a întregii activităţi desfăşurate acum la adăpost de lege. Nici un ierarh cinstit nu poate să dorească altceva decât transparenţă deplină a tot ceia ce face, în această lume, societate, ţară şi eu nu mă îndoiesc de cinstea lui decât atunci când văd că se luptă ca un diavol să nu dea socoteală în faţa legii. Comunicatul pe care l-am citit putea să sune doar atât „Arhiepiscopia invită televiziunile locale,mâine în locaţia cu pricina şi în toate celelalte locaţii despre care există învinuire de fapte incorecte. Sesizăm procuratura Dâmboviţa, pentru a face cercetări în legatură cu învinuirile care n-i se aduc dovedind că suntem deschişi şi dornici să arătăm, corectitudinea, legalitatea şi buna intenţie în tot ce facem” Eradicarea corupţiei nu trebuie să ocolească, cultele creştine, dimpotrivă ele ar trebui să îşi dorească să arate că sunt oaze de corectitudine într-o ţară în care, deşi sunt cetăţeni ce se declară creştini se fură, se minte, se înşeală,există corupţi, se practică prostituţia, sunt beţivi,etc Şi atunci cum să nu te întrebi : Ce au făcut bisericile? Care este efectul înmulţirii numărului de biserici creştine ? Ar fi normal ca să existe concurenţă să meargă adevăraţii creştini spre bisericile care sunt cu adevărat cu frică de Dumnezeu. Noi ce vedem? Că hoţii îşi fac semnul crucii, sărută icoane ,se dau cu mir, pentru a nu fi pedepsiţi de lege, iar biserica se transformă prin tăcere în apărătoarea hoţilor în pavăză împotriva legalităţii, în mama hoţilor, a celor care ne fură ţara, veniturile…

 6. Marius este un ziarist onest si vertical, care scrie pe baza unor documente, nu dupa ureche. Acest asa zis razboi nu va ajunge in instanta, pentru ca arhiepiscopia va avea surpriza ca mai multi preoti sa recunoasca cele scrie de Marius si atunci poate vor ajunge in alta parte cu procesul. Si-a facut datoria de ziarist dezvaluind niste afaceri necurate, bravo lui!

  1. cum dracu e onest domnule?pentru el cel mai bun politician si primar din judet este cel de la pietrari.oare de ce?stana,tuica si cu branza?

 7. după lungimea şi limbajul de lemn al „numitului Nifon” – asta la paritate cu „numitul Dumitrache” din comunicat – îmi este clar că … lemnu-i putred.
  asta cu … „șantajul reprezintă infracțiune și se pedepsește cu…” bla-bla, e de resortul justiţiei şi nu al bisericii.
  a fost trimis „numitul Dumitrache” spre anchetare pentru „șantaj murdar la adresa instituției noastre” sau vă e frică de ceea ce ar depista justiţia?
  cum din material nu rezultă, nu-l mai invocaţi pe Bunul Dumnezeu din moment ce-i ardeţi cu „spiritul jurnalismului comunist și abject al Domnului Dumitrache” şi acţionaţi pe pămînt, nu în vînt.
  mai bine îngroziţi-vă de rezultatele ultimului sondaj cere ne arată cum aroganţa şi nesimţirea popimii i-a făcut pe tineri şi pe licenţiaţi să fugă de religie şi mai ales de biserică.
  şi asta după 20 de ani de religie băgată pe gît elevilor şi nu liber consimţită! 🙁

 8. Felicitari dle Marius Dumitrache!
  Multi stiu ce se intimpla , dar nu au curaj sa spuna.
  IPS Nifon nu duce o viata modesta , in smerenie si cumpatare asa cum ar trebui asemeni unui calugar.
  Targovistea este paralizata de sf Nifon iar politicienii ii executa ordinele si ii sponsorizeaza toate evenimentele.

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media