Punctul de vedere al Marchand, cu privire la mirosurile generate – drept la replică

Domnule director,

Articolul nostru  (VEZI AICI) a reflectat realitatea pe care o invocați chiar și dumneavoastră in parte, in cererea dreptului la replica.

Noi nu am negat nici o clipa faptul ca un studiu a fost făcut la stația de epurare care a aparținut sociatatii Tera Dinamic SRL și care astăzi se afla in posesia SC Marchand SA, însă activitățile principale ale societății dumneavoastră sunt :
Cod CAEN 1011 prelucrarea și conservarea cărnii
Cod CAEN 2110 fabricarea produselor farmaceutice de baza, iar activitatea de colectare și epurare a apelor uzate cod CAEN 3700 este o activitate secundara si doar o consecinta a activitatii de productie a societatii pe care o reprezentati.

In articolul nostru ne intrebam retoric, cum au acceptat autoritatile de resort studiul pe care l-ati prezentat ca fiind unul elocvent, cand acesta reflecta doar unul din cele 3 coduri CAEN și nici un studiu la coșurile de dispersie, asa cum stabileste protocolul de prelevare al probelor șsi cum a fost cerut la DSP de către cetatenii riverani parcului Priboiu.

In ceea ce privește parametri in care va încadrați și la care faceți referire, aceștia nu au nici o legătura cu studiul de olfactometrie dinamica stabilit de SR EN 13725/2003, SE EN ISO/CEI 17025 /2005 si SR CENT/TS 15675/2009, ci se referă la câteva substanțe reglementate de lege, printre care se afla hidrogenul sulfurat, amoniacul și pulberi .
Olfactometria dinamica stabilește concentrația de miros dintr-un amalgam de peste 300 de substanțe susceptibile de a se afla in aerul viciat, denumite generic COV ( compuși organici volatili) si pragul olfactiv așa cum este descris in rapoartele institutelor de cercetare , 1 ouE, adică momentul cand nasul uman a peste 51% din populatie il detectează .
Avand in vedere faptul ca s-au inregistrat peste 1000 de plângeri unele individuale, altele colective, acest studiu trebuia sa reflecte realitatea cu care cetatenii din satele învecinate se confrunta și sa vina in ajutorul autorităților de resort care sa stabilească niste reguli de convietuire intre activitatile agentilor comerciali si cetatenii afectati de aceste activități, conform regulamentelor de autorizare a surselor staționare.

Prin adresele pe care primăria Vulcana Pandele le-a primit din partea societății dumneavoastră, dar și a DSP , se arata clar ca din ( totalul ) activități pe care le desfășurați, mirosul este sub pragul detectabil, deși institutul de cercetare Ecoind neaga faptul ca ar fii făcut studiul pe activitățile principale ale societății dumneavoastră, in consecință activități generatoare de miros, care in ansamblu releva o concentrație mult mai mare decât s-a stabilit in studiul privind doar stația de epurare.

Evoluția și complexitatea de milioane de ani a sistemului olfactiv uman, face ca nasul sa fie cel mai bun instrument de măsurare a mirosurilor, motiv pentru care in acțiunea de determinare a pragului olfactiv sunt folositi subiecti umani special selectati pentru acest tip de activitate.

In consecință, noi, publicatia Gazeta Dâmboviței, am cercetat reactiile cetătenilor din satele învecinate, care s-au exprimat in număr foarte mare prin mesajele transmise pe paginile de socializare și prin viu grai, cetateni care locuiesc in diverse puncte ale localitatilor învecinate, mulți dintre acestia locuind la distante de peste 1km de parcul industrial Priboiu.

Documentele atașate releva faptul ca mirosul generat de ansamblul activitatilor pe care le intreprindeti este nedetectabil la nivelul simțurilor umane, ceea ce nu este cazul avand in vedere marturiile oamenilor, iar falsul este certificat de raspunsul institutului de cercetare care neaga faptul ca a făcut un studiu privind activitățile Marchand Farma-Tech așa cum ati declarat dumneavoastră, ci doar un studiu privind mirosurile generate de una din activitatile societatii pe care o reprezentati.

Ținând cont de faptul ca ați atasat întregii activități a societății dumneavoastră un studiu care nu era destinat principalelor activități generatoare de mirosuri, studiu care nu a fost făcut in forma prezentată de dumneavoastră, așa cum reiese din răspunsul oficial al institutului de cercetare Ecoind, acesta reprezintă un fals in declarații oficiale.
Va vom prezenta câteva nume de persoane din Vulcana Pandele, oameni din mai toate colțurile comunei, cetățeni care pot depune mărturie oricând despre modul in care sunt afectați de acest miros: Buzățoaia Emil, Neaga Silviu, MIHALACHE Victor, Popescu Emil, Diaconu Elena, Ungureanul Adrian, Duță Raluca, Voicu Aura, Banu Petruț, Duță Dumitru, Pleșa Elena, Claudia Silvana Farcașanu, Dobrescu Elena, Banu Dragoș, Glodeanu Mihail, Popescu Nicolae-Cristian, Rotaru George, Ciocoiu Ionala, Rotaru Elena, Voica Elena, Cucuteanu Cosmin, Banu Ion și mulți alții. Aceste mărturii sau la baza articolului nostru.

…………………………………

În cursul zilei de miercuri, 6 noiembrie, un redactor Gazeta Dâmboviței și un reprezentant al administrației locale sunt invitați la sediul societății pentru discuții. Vă vom relata subiectul acestei întâlniri și concluziile la care se va ajunge.


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro