ortooxacell kiss2022.gif Flax

Peștera Ialomiței va face parte dintr-un proiect de promovare a turismului speologic

În cadrul recentei vizite în județul nostru,  Răzvan Filipescu, președintele Autorității Naționale de Turism, a declarat că ANT a inițiat un proiect de promovare a turismului speologic, împreună cu ”Asociația Peșterilor Turistice din România, din care face parte și Peștera Ialomiței.

„Pe lângă participarea la diferite congrese și târguri de specialitate, vor fi conferințe interne și internaționale, unde toate aceste peșteri vor fi promovate”, a declarat Răzvan Filipescu.

În cadrul întâlnirii cu autoritățile județene și factori decisive în promovarea turismului dâmbovițean, s-a vorbit și despre alte proiecte și oprtunități de dezvoltare a turismului în județul nostru. Printre acestea, stațiunea ecoturistică Leaota, un proiect mare, în care sunt implicare și județe învecinate, Drumul Voievozilor, centre de informare turistică în orașele dâmbovițene, stațiunea Balneoclimaterică Pucioasa și nu numai.

”Sunteți printre puținele destinații care au un imens potențial în ceea ce privește realizarea unui produs turistic integrat. Aveți șansa să realizați o zonă turistică care să incorporeze toate formele de turism”, a adăugat președintele ANT.

 

Informații de back-ground

Amplasată pe morena frontala a Ialomiței, peștera are un singur nivel de aproximativ 480 metri și este disponibilă turiștilor până în punctul numit Altarul. De asemenea, gura peșterii are o forma de semielipsă ce face posibil accesul în săli și în galerii. Prima sală a peșterii poartă numele de Mihnea Vodă și are o lungime de 115 metri. Aceasta este traversată de un pârâu subteran ce se varsă în Ialomița. Galeria Pasaj are o lungime de 20 metri și se află lângă sălile Decebal și Sfânta Maria. Sala Decebal are formă de dom, iar Grota Sfânta Maria a fost denumită după o stalacmită ce are forma statuii sfintei. Sala Urșilor este cea mai mare cavitate a peșterii. Lipsită de apă, în incinta acesteia s-au descoperit fosile ale ursului cavernelor vechi de 10.000 ani. Sala Urșilor este deschiderea Galeriei numită Fundul Peșterii. Aici veți putea admira stâlpii ce leagă bolta de sol. Vizitați și Galeria Apelor lungă de 75 metri și în care curge de altfel pârâul peșterii. Galeria La Răspântie este un loc unde se află două ochiuri de apă, numit La Lacuri. Aici, Lacul cel Mare seacă de obicei în timpul verii. Punctul La Altar al peșterii este practic terminalul. Acesta a fost numit în urma stalactitelor poziționate în așa fel încât înfățișează un altar.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media