Pagube de sute de mii de lei pentru agricultorii din sud. Grindina a rupt tot (VIDEO)

Se uită la culturi și nu le vine să creadă dezastrul provocat de episodul de grindină care s-a abătut, ieri, asupra sudului județului. Pentru localitățile Cornești, Răcari, Crevedia, Cojasca, Ciocănești, Tărtășești, Finta, Conțești, Niculești, Butimanu, Cornățelu, Bilciurești au fost emise mesaje RoAlert  de vijelie puternică, cu rafale de peste 80-90 km/h, grindină de medii dimensiuni, descărcări electrice, averse torențiale de 35-40 l/mp.

Agricultorii au putut evalua în cursul zile de astăzi starea culturilor. Unul dintre aceștia  a filmat cum arată suprafețele cultivate cu porumb și floarea soarelui, la Urziceanca, în comuna Ciocănești, una din localitățile care s-au aflat sub avertizare Cod Roșu. Bărbatul ne-a spus că a investit peste 20.000 de lei, din care nu știe dacă va mai recupera ceva.

Deocamdată nu există o evaluare totală  a pagubelor la nivelul județului. Pentru aceasta este nevoie ca autoritățile locale să ceară comisii mixte (ISU, Prefectura Dâmbovița, Direcția Agricolă etc) care să evalueze situația, să stabilească suprafețele afectate și eventualele despăgubiri din partea statului. Foarte puțin agricultori își permit și asigurări private, așa că adesea culturile rămân la mâna vremii.

În ultimii ani, județul a fost constant lovit de episoade de vijelii însoțite de grindină. Din 2018, se vorbește de instalarea unor stații antigrindină care să protejeze zonele agricole de pe Valea Dâmboviței și din sudul județului. Deocamdată acestea sunt la stadiul de intenție. Până la finalul acestei luni, s-ar putea face primii pași concreți, într-un proiect comun cu județul vecin, Argeș.

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro