ortooxacell kiss2022.gif Flax

Pacienții nu pot fi internați obligatoriu – decizie CCR care deschide ușa spitalelor și pentru pacienții Covid-19

Judecătorii Curții Constituționale spun că internarea și carantinarea obligatorie a pacienților cu COVID-19, prin ordin de ministru, sunt  o „veritabilă privare de libertate”. Ordinul de ministru a fost declarat neconstituțional de către CCR, aceste condiții de instituire a carantinei, a formelor pe care măsura le poate lua și stabilirea unei proceduri fiind obligatoriu stabilite printr-o lege.

Curtea consideră că orice persoană trebuie să se bucure de posibilitatea contestării în justiție a detenției de ordin medical într-un termen scurt, astfel încât, în cazul în care internarea este constatată ca fiind nelegală, ea să poată fi eliberată. Altfel spus, persoana căreia i se aplică măsura detenției de ordin social-medical trebuie să beneficieze de un drept de acces la justiție efectiv, care să asigure judecarea într-un termen rapid a acțiunii și să dispună eliberarea persoanei deținute nelegal, arată motivarea CCR.

În privința internării cu forța a unui pacient, CCR atrage atenția că măsura este în Codul Penal și în Legea sănătății mintale, dar că aceasta este dispusă de judecători. În motivarea CCR, judecătorii spun că internarea obligatorie limitează drepturi fundamentale cum sunt liberă circulaţie sau dreptul la viaţa de familie şi privată. Curtea reţine că, în lumina dispoziţiilor art.5 din CEDO, detenţia legală a unei persoane susceptibile să transmită o boală contagioasă reprezintă o privare de libertate şi mai spune că oamenii pot ataca în instanţă detenţia de ordin medical. În document, magistraţii mai susţin că ministrul Sănătăţii a completat condiţiile de internare fapt ce a generat reguli cu ” caracter imprevizibil, incert şi dificil de anticipat.

În opinia CCR, legiuitorul trebuie să aibă în vedere că dispoziţiile referitoare la internarea obligatorie reprezintă ultima opţiune la care autorităţile pot recurge pentru a realiza obiectivul de prevenire a răspândirii unei boli transmisibile, astfel că este necesar să fie reglementate şi alte măsuri de o severitate mai scăzută, care să fie aplicate, dacă sunt eficiente.

Decizia vine în situația faptică a creșterii accelerate a numărului de cazuri de coronavirus. La Dâmbovița, la momentul redactării acestui material mai sunt disponibile 30 de locuri pentru internare, dar în cursul acestei zile DSP a anunțat că s-au pozitivat încă 40 de persoane. În același timp, toate cele șase paturi de terapie intensivă sunt ocupate, iar în cursul zilei trei persoane, purtătoare ale virusului, au decedat.

Decizia Curții aruncă în aer tot mecanismul gândit de autorități. Cum pacienții nu mai pot fi internați obligatoriu, înseamnă că persoanele pot refuza ajutorul medical și dacă sunt pozitive, în ciuda recomandărilor medicale. Cel mai probabil vor ajunge la spital, în ultimă instanță, doar cei în stare gravă, care vor solicita ajutor și își vor da acordul pentru internare și tratament. În același tmp, în lipsa unei alte reglementări, nici carantina nu va fi obligatorie pentru persoanele pozitive.

 După publicarea în Monitorul Oficial este obligatorie punerea în practică a deciziilor CCR. Atunci pacienții pot cere externarea chiar dacă nu sunt vindecați. Medicii nu au pârgii legale să îi oprească.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media