Nou protest la Potlogi! Oamenii au plecat în marş către primărie pentru a cere închiderea balastierelor

 • Oamenii consideră că activitatea balastierelor din localitatea Românești le pune în pericol sănătatea și siguranța.  

Locuitorii din satul Românești, județul Dâmbovița au organizat,  joi, 19 aprilie 2018, incepând cu ora 13.00, un protest la sediul Primăriei Potlogi pentru a trage un nou semnal de alarmă cu privire la pericolele iminente ale activității celor 7 balastiere instalate în localitate. Această acțiune are loc după ce o serie de petiții au fost trimise la diverse instituții fără a avea un răspuns sau o poziție oficială referitoare la activitatea și legalitatea balastierelor.

Nemulțumirile locuitorilor vizează atât siguranța, cât și sănătatea locuitorilor din Românești, deoarece aceștia sunt expuși zilnic la o serie de riscuri, precum îmbolvănire din cauza apei nepotabile, care poate fi găsită la o adâncime de 1.5 metri. În ultimul timp a crescut semnificativ numărul persoanelor infectate cu diverși calculi renali și Helicobacter Pyroli.

Una dintre îngrijorările majore ale locuitorilor rămâne siguranța copiilor, deoarece toate cele 7 bastiere sunt amplasate la o distanță mică de casele acestora. Cea mai apropiata balastieră își desfășoară activitatea la mai puțin de 50 m de case, în timp ce cea mai îndepărtată este la aproximativ 700 metri.

Ne este teamă să ne lăsăm copiii afară, mai ales că acum 8 ani un copil a murit înecat în craterul unei balastiere. Cei care le dețin nu oferă niciun fel de îngrădire sau supraveghere, astfel încât să fim siguri că o astfel de tragedie nu se mai repetă. Nu mai știm cui să ne adresăm, petițiile noastre nu sunt luate în considerare și suntem siguri că activitatea balastierelor se bazează numai pe interese economice și politice.”, a declarat Maria Colțatu, unul dintre locuitorii afectați de activitatea balastierelor.

De asemenea, activitatea zilnică a balastierelor conduce la deterioarea solului și implicit la deterioarea caselor. În ultima perioadă tot mai mulți locuitori au observat pereții caselor fisurați sau ferestrele deteriorate din cauza vibrațiilor produse de activitatea balasterielor.

Prin protestul organizat în data de 19 aprilie 2018, locuitorii satului Românești doresc un dialog deschis cu autoritățile locale pentru verificarea calității apei și a solului care pun deja în pericol sănătatea și siguranța locuitorilor, precum și închiderea sau limitarea activității balastierelor, se arată într-un comunicat transmis de un grup de cetăţeni nemulţumiţi.

În acelaşi timp, Instituţai Prefectului a trasmis:  ca urmare a neînţelegerilor apărute între societăţile de exploatare a agregatelor minerale şi locuitorii satului Româneşti, comuna Potlogi, a deplasării efectuate, la faţa locului, de către domnul Antonel Jîjîie, Prefectul judeţului, şi a întâlnirii efectuate în urma solicitării unui grup de cetăţeni prezenţi la sediul Instituției Prefectului, pentru detensionarea situației create şi a normalizării activităţii economice din zona respectivă, s-a dispus:

 • Constituirea, prin Ordin al Prefectului, a unei Comisii mixte de control alcătuită din reprezentanţi ai:
  • Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale;
  • Consiliului Județean Dâmbovița;
  • Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dâmboviţa;
  • Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Dâmboviţa;
  • Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa;
  • B.A. Argeş-Vedea şi a altor instituţii şi organisme care autorizează, avizează şi controlează activitatea societăţilor vizate în petiția locuitorilor din satul Româneşti.
 • Realizarea unui Raport comun privind autorizarea, funcţionarea şi respectarea obligaţiilor legale asumate de către societăţile de exploatare şi de către autorităţile publice locale.
 • Prezentarea concluziilor şi a măsurilor legale stabilite în urma activităţii de control şi de analiză a Comisiei mixte; transmiterea concluziilor petiţionarilor şi administraţiei publice locale din comuna Potlogi.


Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:


Gurmand + Raiman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Politica de confidentialitate (click pe acest link)


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca
Statistici Google Analytics
Statistici Trafic.ro