ortooxacell kiss2022.gif Flax

Mai este Târgoviștea un pol de dreapta? Ce spun cifrele ultimelor alegeri

Rezultatele turului I al alegerilor prezidențiale la Târgoviște, arată încă odată, dacă mai era nevoie, că electoratul din municipiul reședință de județ se comportă atipic față de restul electoratului din județ și că partidele au nevoie de strategii atipice. Rezultatele pot fi considerate, până al un punct, bune pentru fiecare formațiune, dar nu sunt ceea ce așteptau nici liderii PSD și nici cei ACL locali.

Partidul Social Democrat, organizația Târgoviște a obținut cel mai mare număr de voturi în turul I al alegerilor, deci  PSD Târgoviște a câștigat alegerile pentru candidatul Victor Ponta. Cifrele sunt: 13.527 de voturi, reprezentând  35,37% din numărul voturilor valabil exprimate. Ceea ce înseamnă că social democrații au obținut un număr aproape dublu de voturi față de europarlamentare, unde au scos 7.114 voturi, reprezentând 33,62%. Este adevărat că prezidențialele sunt întotdeauna alegerile cele mai atrăgătoare, la care participă un număr mare de alegători. În turul I al prezidențialelor din 2009, candidatul PSD, Mircea Geoană obținea la Târgoviște 12.500 de voturi.

În altă ordine de idei, PSD Târgoviște avea un target stabilit de 24.000 de voturi. Deci ar fi avut nevoie de încă 10.500 ca să atingă ținta stabilită de  la centru. Reprezentanții PSD Dâmbovița vorbeau înainte de turul I de o țintă de 150.000 de voturi la nivel județean, din care au realizat 123.800 de voturi. Dacă municipiul ar fi atins ținta, organizația dâmbovițeană înainta câteva locuri în clasamentul pe județe. Pe de altă parte, 24 000 de voturi este țintă foarte înaltă. În vremea tăvălugului USL, la alegerile locale, candidatul Uniunii, Gabriel Grozavu obținea doar 17.143 de voturi, în condițiile în care exista un puternic val pro USL care obținea la nivelul municipiului pentru Consiliu Local 19.270 de voturi. Este adevărat și că Grozavu a reușit performanța de a fi cu 2000 de voturi sub formațiunea care l-a susținut.

ACL Târgoviște s-a situat după numărarea voturilor turului I pe locul al II-lea. În cifre acest loc înseamnă 11.642 de voturi, reprezentând 30,61%. Procentul organizației s-a situat mult peste cel al organizației județene de 23,78%, deci aceliștii târgoviștenii pot spune că sunt învingători în intern.

Pe de altă parte,  ACL în municipiul Târgoviște a pierdut alegerile având în fruntea administrației un primar din interiorul alianței. Este printre puținele organizații din municipii reședință de județ, conduse de primari ACL care nu a învins PSD. ACL Târgoviște a avut mari probleme de organizare a campaniei în interiorul organizație, iar așa cum s-a văzut în teren greul l-a dus PDL Târgoviște, prin militanți. Majoritatea consilierilor locali ai PDL nu s-au implicat, la fel ca mulți dintre liderii PNL. Public primarul interimar Ciprian Prisăcaru și vicele CJD, Gabriel Grozavu, fost candidat USL la primăria municipiului, au părut că s-au ferit de de campania pentru promovarea lui Johannis.  Și asta  a făcut ca procentul ACL să nu crească semnificativ de la europarlamentarele la care au participat separat, la prezidențialele sub sigla ACL, deși au obținut un număr dublu de voturi, prin efectul prezenței mult mai mare a cetățenilor la procesul electoral.

În 2009, Traian Băsescu susținut de PDL obținea la Târgoviște, 16.691 de voturi, iar Crin Antonescu susținut de PNL, obținea 7.353 de voturi. Adică candidații susținuți de cele două partide care formează astăzi ACL Târgoviște, luau de la municipiu 24.044 de voturi în 2009. Gabriel Boriga, candidatul dreptei, strângea la localele din 2012, 18.389 de voturi, cu aproape 4000 mai multe decât PDL, care obținea 14.573. Voturile PNL din locale nu pot fi contorizate, liberalii fiind atunci în alianță cu social democrații. De altfel nici acum nu se poate ști care este  exact aportul liberal local pentru Johannis. 

Având în vedere cifrele, în aceea ce privește cei doi poli de stânga și dreapta, reprezentanți în  municipiu de PSD, respectiv ACL, stânga, deși a avut o reală problemă în 2012, începe să se întărească, încet, încet, la Târgoviște, iar dreapta, pe fondul unor grave neînțelegeri interne, scade constant în opțiunile electoratului, lucru care după părerea noastră se va reflecta și în rezultatul turului II al alegerilor prezidențiale.

PS. Pentru cei care se vor grăbi să spună că articolul nu privește PMP și pe  Elena Udrea, ne grăbim să răspundem că analiza vizează doar partidele tradiționale cu un bazin electoral stabil, care poate să facă obiectul unor interpretări pe termen lung și mediu.

Distribuie:

5 comentarii la „Mai este Târgoviștea un pol de dreapta? Ce spun cifrele ultimelor alegeri”

  1. Se stie ce vrea Psd- ul :sa fure, sa fure, sa fure !Au si exemplu de la centru pe Dragnea si Ponta !

  2. Ce se poate deduce de aici: PSD este un partid care stie ce vrea, in timp ce ACL pare o alianta conjucturala lipsita de personalitate si de lideri. Senzatia pe care au lasat- in campanie este faptul ca nu prea ii intereseaza sa se zbata prea tare (sa nu il deranjeze nici pe seful – Tutuianu),doar atat cat sa se vada la Bucuresti ca in Dambovita „se lucreaza”, se transpira. In rest, se vede clar o lipsa de lideri autentici, celebrele „locomotive”, care sa traga PNL-PDL catre culmile gloriei

  3. Articolul este interesant ! Analize electorale locale nu prea facem. dar nu prea inteleg titlul! Cand a fost .Targovistea un pol de dreapta ca si eu am locuit tot aici.Faptul ca a fost Boriga primar nu inseamna ca targovistenii erau de dreapta. in spatele lui plutea valul Basescu. De atunci multi tineri si-au luat „lumea in cap’altii au devenit someri sau au fost angajati de PSD pe salarii de bugetari in diferite servicii descentralizate. iar ritmul pensionarilor anticipate a depasit numarul deceselor.Aceasta inseamna ca orasul devine diin ce in ce mai asistat social. iar conducerea judetului reprezentata deocamdata de Tutuianu in loc sa valorifice hectarele de la fosta unitate militara de la gara pentru creerea unui parc industrial care sa produca ” plus valoare'” propune terenuri de fotbal, hoteluri, super marketuri, adica tichii de margaritar unui oras care moare din lipsa locurilor de munca. ( si cand te gandesti ca la consiliul judetean avem o majoritate de dreapta) E adevarat ca la consiliul municipal situatia este greu de controlat unii dintre consilierii PDL depinzand salarial de sefii lor care sunt PSD -isti. In Targoviste orice loc de munca bugetar este conditionat poolitic. Frica pierderii locului de munca bugetar in lipsa locurilor de munca productive este asa de mare pe o perspectiva de loc optimista, incat „orasul” va fi convins sa voteze in contra interesului lui, adica a dezvoltarii lui economice, asteptand in continuare „” pomeni de la stanga”.
    .

  4. corectă şi interesantă analiză (poate i-o dai şi lu’ horga, să nu mai bată cîmpii cu politikia lui)

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media