Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3705
18-1-2022

Jurnal de jurnalist – Vocația

Astăzi, la zi aniversară pentru Gazeta Dâmboviței, am decis să încep o serie de articole în care să vă împărtășesc ce-am învățat în cinci ani de studii de specialitate, mai bine de un an de Gazetă și ore întregi ascultând în liniște, cu ochii mari și curioși, poveștile oamenilor care înseamnă ceva pentru presa dâmbovițeană. E bine ca cititorii să știe ce valori să caute în oamenii de presă în care au încredere, mai ales astăzi, când oricine poate pretinde că practică această meserie. Am să împărtășesc cu oameni care „ne trec pragul” în fiecare zi, de 10 ani, toate valorile care diferențiază oamenii de presă de „impostori”.

 

Nu poți pretinde să fii numărat printre jurnaliști dacă n-ai anumite valori precum onestitatea, integritatea sau curajul, la fel cum nu poți să-ți pui în piept legitimația de presă dacă nu ești stăpân pe gramatică, ori dacă vocabularul tău e mai sărac decât sărmana Cosette. Dar ca să agonisești toate valorile care definesc un jurnalist de calitate ai nevoie de o iubire oarbă pentru meserie. Jurnalismul nu a fost și nu va fi niciodată o afacere de succes. Oamenii de presă nu trăiesc din ceea ce scriu decât dacă au un dram de noroc și asta după ani întregi de muncă.

Motorul care ține jurnalistul pe drumul său, indiferent câtă muncă și câte sacrificii presupune acel drum, este vocația. Ea m-a adus și pe mine unde sunt astăzi. Jurnalistul pus în funcțiune de vocație știe că menirea lui este aceea de a le aduce oamenilor informațiile de care au nevoie și cea de a scoate la suprafață adevărul îndesat sub preș de oamenii care ne conduc. Vocația este cea care naște instinctul puternic de a spune oamenilor, fără ezitare, adevărul și dorința de a-i trage de mânecă pe cei care nu respectă valorile după care se construiește un stat democratic. Doar jurnalistul pus în funcțiune de acest motor, nu și cel ce slujește intereselor celui ce-i întinde plicul cu bani la sârșit de lună, va spune lucrurile așa cum sunt, fără a nedreptăți pe nimeni. El se va așeza la jumătatea dintre oameni și conducători și le va spune cititorilor lui ce trebuie să știe, nu ce vor conducătorii ca mulțimile să audă.

Am ales meseria asta din dorința de a spune lucrurilor pe nume și mi-am promis, de la început, că nu voi scrie decât ce merită scris, ce au cititoii mei nevoie să citească. Mi-am spus că, indiferent de suma din plic, n-am să dau niciodată dreptate celui ce n-o are și-am tot cioplit la valorile mele pentru a respecta deontologia și etica profesiei. Din fericire, am găsit și echipa care-mi împărtășește valorile. Sunt aici de 10 ani. Răsplata muncii noastre sunt oamenii care, zi de zi, ne apreciază eforturile. Nu e ușor să treci peste toți care vor să-ți pună piedici, nu e ușor să scoți adevărul de la cei care țin cu dinții de el și nici nu e ușor să concurezi cu cei care vor doar să facă o afacere din acestă meserie.

Sperăm să fim aici și peste alți 10 ani!

Distribuie:

hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media