Îngeri sau demoni!? Depinde din ce partid privești lupta cu Covid-19 de la Corbii Mari!

De la începutul Crizei Covid-19, în Dâmbovița, comuna Corbii Mari a tras lozul ghinionist, înregistrând primul caz de infectare. Din nefericire, Covid-19 a ajuns la Corbii Mari din sistemul de sănătate, fiind vorba de trei bărbați care au contactat virusul în același loc, la o clinică privată de dializă – Diaverum București, de unde l-au răspândit în cadrul familiilor lor. 20 de persoane au  fost depistate pozitiv, din care 2 au decedat. În afara cazurilor din Corbii Mari, au fost depistate pozitiv alte 2 persoane din județ (Lungulețu și Titu), ambele fiind infestate tot prin legături cu capitala.

Pentru Corbii Mari, însă, provocarea de a fi prima și singura comună cu adevărat afectată, până la acest moment, a fost cu atât mai grea cu cât însuși sfaturile date de la centru se bat cap în cap. Ionuț Bănică, primarul comunei a investit în dezinfectare, având și o mașină a primăriei pentru aceasta operațiune, a încercat să strângă bani pentru a cumpăra măști pentru populație, a solicitat permanent sprijin pentru a putea ține situația sub control și a comunicat transparent cât a putut de bine. Opinia publică a aflat de la primar și situația epidemiologică a comunei, dar și că primăriile, oricare ar fi ele, nu sunt pregătite să lupte cu virusul, nu au fondurile, dar nici materialele necesare.

Ca și cum virusul nu era de ajuns, la Corbii Mari vine și amenințarea politicului.

Este un obicei al tuturor celor aflați la putere să vorbească de nepolitizare atunci când dau de greu. Dar de la vorbă, la faptă lucrurile stau ca în declarația de mai jos a liderului PNL Dâmbovița, Virgil Guran, care apare într-o postare sponsorizată pe facebook: “Referitor la cazurile concrete pe care le-ați menționat la Corbii Mari, în calitate de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, voi cere Instituției Prefecturii, care dispune de cadrul legal, să verifice dacă primarul localității și-a făcut datoria și a luat toate măsurile de protecție ce au fost impuse prin decretarea stării de urgență de către domnul Președinte Iohannis și transmise de către guvern tuturor administrațiilor centrale si locale. Există anumite semne de întrebare care planează asupra faptului că, deși am reușit să nu avem focare epidemiologice în județ, acestea au apărut în localitatea Corbii Mari.

Declarația este halucinantă din mai multe puncte de vedere dar poate cel mai important este acuzația că primarul ar fi avut legătură cu apariția focarului. Cu ce deranjează mai mult această acuzație absurdă? La Clinica Diaverum din rândurile căreia provin 8 pacienți care au decedat din cauza de Covid-19 (doi de la Corbii Mari), fără să se știe numărul îmbolnăvirilor, până la acest moment, nu există nici o anchetă a autorităților cu privire la aceste aspecte. Nu știm cât de relevant este, dar nici nu poate fi lipsit complet de importanță, faptul că  la deschiderea clinicii a fost prezent însuși Streinu- Cercel, cel care cerea imunitate pentru contractele încheiate în această perioadă.

Întrebarea de bun simț este: înainte să-l verificăm pe Bănică de la Corbii Mari, nu ar trebuie verificată multinaționala Diaverum, în care s-au infectat pacienții 1, 2, și 3 de la Corbii Mari și a cărei nume a fost păstrat la secret de autorități, până la dezvăluirile presei? Cum ar fi putut un primar, orice primar, să prevină această situație?

Într-o postare pe facebook, în care anunța că va distribui populației măști textile reutilizabile, dar și formulare pentru ca oamenii să nu primească amenzi în cazul în care trebuie să plece de acasă, Ionuț Bănică i-a răspuns și liderului PNL Dâmbovița: „L-am văzut pe mai-marele PNL Dâmbovița că mă amenință cu controale, dosare… Dacă astea sunt prioritățile și vrea să mă controleze, să vină! EU SUNT AICI, în mijlocul oamenilor; n-am plecat nicio secundă. Dar îi avertizez pe toți cei care încearcă să transforme situația grea prin care trece comuna noastră în sarabandele lor politice: NU VĂ JUCAȚI CU VIEȚILE OAMENILOR DIN CORBII MARI! Nu accept învârtelile voastre politice din fotoliile de la București sau de unde o-ți mai fi în timp ce noi ne luptăm pentru SĂNĂTATE. Doar asta contează pentru mine și rămân 100% concentrat pe acest lucru. Restul…să ne vedem fiecare de treburile noastre și să încercăm să dăm o mână de ajutor, dacă vrem să ne facem utili. Aștept și accept orice sprijin!”

Corect ar fi ca toate aceste controale să se facă la domiciliul celor infectați. Presupunem că adevărul gol goluț al acestei boli, poate fi simțit și înțeles doar acolo.

Între timp, Corneliu Ștefan, președinte PSD Dâmbovița, a anunțat, într-un mesaj transmis presei, că va prezenta public mai multe persoane aflate în prima linie a luptei cu coronavirusul. Primii sunt chiar cei din Corbii Marii, numiți “eroi”. Este vorba de cei patru medici de familie din comună, farmacista și primarul. Vom vedea cum va decurge și această campanie.

În orice caz, dincolo de starea de urgență, este imposibil că subiectul Covid-19 să nu fie tratat și politic, în condițiile în care politicul este la comanda acestei țări și a tuturor instituțiilor. Și e și corect să fie tratat și așa pentru că nu poți să faci pe politicianul numai când își convine și îți pică bine. Cum nu poți scoate, brusc, din ecuație politicul ca și cum brusc acesta n-ar avea legătură cu deciziile care s-au luat în toate domeniile în ultimii 30 de ani. Altfel riscăm să  ajungem la concluzia clasică că cei morți sunt singurii vinovați! Totuși, păstrarea unei decențe în abordare va face diferența între politicieni, în zilele următoare.

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro