Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de weekend, nr. 3660/3661
4-12-2021

În ruină din anii 2000, „Casa Dâmbovițeană” a fost vândută și va fi restaurată!

Superbul local cunoscut târgoviștenilor drept, fostul restaurant “Casa Dâmboviţeană”, imobil aflat pe lista monumentelor istorice din municipiul Târgovşte, primește o șansă nesperată. Clădirea a fost cumpărată de un medic dentist, care a  obținut primele avize pentru refacerea acoperișului și  gardului imobilului. Clădirea, care va deveni clinică stomatologică, a fost vândută de R.M.R.T. MAG Târgovişte. Gura târgului vorbește de o tranzacție  de 300.000  de euro. Doar că sumele necesare restaurării sunt uriașe, fiind vorba de o clădire monument istoric, foarte degradată.

Casa Nicolae Brătescu, viitoarea “Casa Dâmboviţeană” este ridicată pe structura unor beciuri din secolul al XVIII-lea, de către bunicul lui Alexandru Brătescu Voineşti, paharnic la Curtea Domnească. În 1947, casa a intrat în proprietatea statului prin naţionalizare. A găzduit, între zidurile pline de istorie şi fast, sediul Comitetului judeţean de partid, iar apoi unul dintre cele mai apreciate restaurante ale Târgoviştei – Restaurant “Casa Dâmboviţeană”.

În 2007 un incendiu devastator a distrus ceea mai rămăsese întreg după oamenii străzii care-şi făceau veacul acolo. S-a speculat în presa vremii că focul a fost pus intenţional pentru a scădea valoarea imobilului. Distrugerile cauzate de foc şi de nepăsare au făcut ca imobilul să fie astăzi de nerecunoscut. Sngurele care s-au păstrat intacte sunt coșurile de fum, unice la nivelul orașului.

Casa a făcut și obiectul unui proces ce s-a întins pe 5 ani de zile, între liberalul Radu Câmpeanu şi R.M.R.T. MAG Târgovişte, firma rezultată în urma divizării Romarta. Radu Câmpeanu a revendicat clădirea ca moştenitor al al lui Mihalache Câmpeanu. Deşi, Judecătoria şi Tribunalul Târgovişte i-au dat câştig de cauză, Câmpeanu a pierdut fostul restaurant la Curtea de Apel Ploieşti, cu trei ani înainte de moartea sa.

Distribuie:

2 thoughts on “În ruină din anii 2000, „Casa Dâmbovițeană” a fost vândută și va fi restaurată!

  1. Trebuia sa sacada pretul.La fel cu „Brotacei”si cu popasul ‘Priseaca”.La „Priseaca” mai este si problema ca ia vadul comercial altcuiva.

  2. Intersant! Monumentele Targovistei sunt incendiate stiintific de niste piromani ..ai strazii! Macar aia care au incendiat Arsenalul lui Cuza erau „foarte bine crescuti” daca au reusit sa puna focul la inaltimea de 7 m pentru a aprinde grinzile alea de stejar. Slava domnului ca s-a dezincriminat „incendierea… monumentelor istorice” ca nu mai aveam unde sa-i cazam pe infractorii astia ai ” strazii”.. pe care oricum nu-i afla nimeni ca nu au un domiciliu stabil! Vai de capul militiei noastre!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media