Hitler și-a bazat atacul asupra URSS și pe petrolul din zona Moreni!

Distribuie:

În iunie 1942, în plin război mondial, Adolf Hitler face o vizită neaşteptată în Finlanda. Surpriza a fost totală pentru gazde, care, deşi se aflau în război cu URSS, nu voiau să fie percepute de sovietici ca un aliat vasal al Germaniei naziste. În urma vizitei, radioul din Finlanda a înregistrat fără să vrea o discuție privată, în care Hitler îi povestea mareşalului Mannerheim că fără petrolul românesc nu ar fi putut face față războiului cu URSS, înregistrare ţinută secretă zeci de ani. O mare parte din acest petrol provenea din zona Moreni, regimului lui Ion Antonescu, alimentând economia de război a Germaniei cu petrol, cereale, precum și produse industriale.

hitler microfon Iată ce povestea Hitler în 1942, fără să ştie că era înregistrat:  “Pentru că am avut întotdeauna o frică: că Rusia va ataca în mod surprinzător România în toamna târzie. Pentru a ajunge în posesia surselor de petrol. Iar noi nu am fi fost gata pregătiţi în toamnă târzie a lui 1940. Dacă atunci Rusia ar fi ocupat sursele de petrol româneşti, păi atunci Germania ar fi fost pierdută! Cu 60 de divizii  ruseşti treaba s-ar fi făcut. Atunci noi nu aveam în România forţe militare. Guvernul României ni s-a adresat abia mai târziu, iar ceea ce aveau ei (armată romană, n. r.) ar fi fost ceva ridicol. Ăia trebuiau doar să-şi asigure sursele de petrol. Eu nu puteam să mai încep un război au armele noastre în septembrie sau octombrie, păi asta ar fi fost imposibil. Nici mutarea armatei către est nu o aveam încă pregătită. A trebuit mai întâi să punem în ordine armele. Pentru că în cele din urmă am avut desigur şi de suferit sacrificii în campania din vest. Ar fi fost imposibil să pornim înaintea primăverii lui 1941. Iar dacă rusul ar ar fi ocupat România în toamnă lui 1940 şi ar fi cucerit sursele de petrol, atunci le-am fi pierdut pe acestea în anul 1941. Noi avem marea producţie germană, însă ceea ce înghite numai aviaţia, ce înghit diviziile noastre de tancuri, sunt totuşi cantităţi monstruoase. Este un consum care depăşeşte toate imaginaţiile. Fără contribuţia a cel puţin 4 până la 5 milioane de tone de petrol românesc nu am putea duce războiul. De asta am fost foarte îngrijorat. De aceea şi obiectivul meu a fost  de a scurge prin negocieri această perioadă,  am fost  de puternici  răspundem acestor pretenţii de şantaj.  Pretenţiile erau pur şi simplu şantaj gol-goluţ. Era un şantaj, ruşii ştiau că nu avem încotro, că eram legaţi în vest, puteau să obţină de la noi orice prin şantaj. Iar abia la vizită lui Molotov am (…)” 

La Moreni extragerea petrolului a început 1839 , la început în mod rudimentar, apoi tot mai organizat. Pe seama petrolului Moreniul a devenit mai apoi unul din cele mai importante centre ale industriei extractive. În 1904 a început extracţia petrolului la scară industrială. La 1917 Moreniul este declarat oraş. 

moreni

În al doilea Război Mondial, nemţii cunoşteau potenţialul Moreniului şi al Prahovei în ceea ce priveşte producţia de petrol, ei ocupând zona şi în primul război mondial. Atunci însă, în retragerea lor americanii au distrus instalaţiile petroliere, pe baza unui plan sistematic coordonat de coloneii englezi Norton Griffith şi Thomson. Au fost distruse instalaţiile petrolifere situate la vest de Prahova, în zonele Târgovişte, Ochiuri, Gura Ocniţei şi Moreni şi câmpul petrolifer de la Filipeştii de Pădure. Deoarece calea ferată era vitală pentru continuarea acţiunilor, ocupanţii au luat măsuri pentru restabilirea liniilor avariate şi construirea altora noi. Pentru alimentarea cu petrol a armatei germane, s-a construit linia îngustă Băicoi-Moreni, în lungime de 21 km şi cu ecartament îngust. Cu toate acestea producţia nu a mai putut fie reluată rapid la nivelul din perioada exploatării americane.

Nemţii şi-au luat “revanşa” în al doilea război când, aşa cum recunoaşte Hitler, imensa lor maşinărie de război a înghiţit milioane de tone de petrol. O parte dintre ele erau exploatate din Moreni şi împrejurimi. Urcată pe un vârf de deal “Cazemata Nemţilor” din Moreni mai aduce aminte de acele vremuri.

cazemata nemtilor

La începutul secolului al XX-lea s-au ridicat în Moreni ateliere de reparații ale utilajului petrolier, care în special după 1970 se reprofilează și se dezvoltă mult, transformându-se în întreprinderi de interes republican. Aceste ramuri au cunoscut creșteri mari ale producției schimbând profilul industrial petrolifer în profil industrial complex care în 1972 reprezenta 53% din producția industrială în ramura construcțiilor de mașini față de numai 26% cât reprezenta industria combustibililor. Dacă până în 1965, când ziceai Moreni, din punct de vedere economic te gândeai obligatoriu la petrol (53% din valoarea producției industriale) în 1990 ponderea petrolului scăzuse la 15%, menținând ideea Moreniului petrolier mai mult sentimental. Petrolul a fost simbolul localității pentru aproximativ 100 de ani. Istoria sa, împărțită în două etape, a marcat profund viața oamenilor și evoluția societății în Moreni. Cu toate că după 1965 ponderea petrolului în economia Moreniului a fost tot mai redusă, Moreniul a rămas cunoscut țării și chiar multor cancelarii a marilor puteri, prin PETROL.

 

CITEŞTE ŞI: AUTORITĂŢILE LOCALE VOR SĂ REÎNVIE MORENIUL DIN CENUŞA FOCULUI DE 850 DE ZILE!

demo_news_foc

 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro