ortooxacell kiss2022.gif Flax

Marea Unire 1918! Iată cum s-au desfăşurat faptele istorice!

În fiecare an la data de 1 decembrie românii sărbătoresc Ziua Naţională. Acest moment aminteşte de lupta dusă în trecut pentru întregirea ţării.
În anul 1918 se scria o pagină importantă din istoria poporului român. Pe fondul intrării României în cel de-al Doilea Război Mondial în anul 1916 şi al acţiunilor politice desfăşurate de românii din provinciile aflate sub stăpânire străină, Transilvania,Basarabia şi Bucovina, pentru realizarea deplinei unitati nationale prin unirea cu Vechiul Regat, finalul anului 1918 avea să marcheze împlinirea visului românesc-Marea Unire. 
Evenimentele s-au petrecut într-un cadru democratic reprezentat de organizare unor adunări populare în toate cele trei provincii. Prima provincie care s-a unit cu Patria-mamă a fost Basarabia. Unirea a survenit pe fondul dezmembrării Imperiului Ţarist şi al manifestării principiului autodeterminării. Cursul evenimentelor a fost marcat de câteva momente importante. În urma Congresului soldaţilor moldoveni din 1917 s-a format un organ reprezentativ, Sfatul Ţării. În decembrie 1917 s-a proclamat Republica Democratică Moldovenească. Ca urmare a acestor evenimente Sfatul Ţării ce cuprindea reprezentanţi ai tuturor nationalitaţilora adoptat în aprilie 1918 hotărârea de unire a Basarabiei cu România.
În acest timp şi în celalalte două provincii româneşti se desfăşurau acţiuni importante. În toamna anului 1918, în Bucovina situţia era critică. Pe de-o parte, se aflau  habsburgii care manifestau dorinţa de anexare a Bucovinei, pe de altă parte şi Ucraina ridica pretenţii pentru stăpânirea provinciei.La iniţiativa lui Sextil Puşcariu şi a lui Iancu Flondor s-au pus bazele unui Comitet Executiv şi unui Consiliu Naţional care să reprezinte interesele românilor. Punctul culminant al acţiunilor din Bucovina a fost reprezentat de data de 28 noiembrie 1918 când În cadrul Congresului General al Bucovinei s-a votat în unanimitate Unirea cu România.
Situaţia a fost similar şi în cazul Transilvaniei. La 12 noiembrie 1918 s-a constituit Consiliul Naţional Român Central din care au făcut parte şase reprezentanţi ai Partidului Naţional Român şi şase reprezentanţi ai Partidului Social Democrat.În data de 22 noiembrie 1918, Consiliul Naţional Român Central anunta la Budapesta ca va prelua puterea deplină în Transilvania. Ulterior, s-a hotărât organizarea Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia. Adunarea a avut loc la 1 decembrie 1918 şi a reunit peste 1.228 de delegaţi şi peste 100.000 de participanţi.Lucrările Unirii au fost deschise de Gh.Pop de Băseşti, iar Rezoluţia Unirii a fost citită de Vasile Goldiş.  Printre principiile noului Stat Român se numărau: deplina libertate şi egalitate, reforma agrară.libertatea presei, regim democratic.
1 decembrie  a fost declarată Ziua Națională a României, prin Constituția din 1991.

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media