Gabriel Plăiașu, mesaj pentru liberali de menținere a unității partidului

Fostul deputat liberal Gabriel Plăiașu dezaprobă profund gestul lui Călin Popescu Tăriceanu de a părăsi PNL și de a înființa un nou partid. Plăiașu a postat, astăzi, pe pagina sa de Facebook un mesaj în care i-a îndemnat pe liberali să rămână uniți.

Plăiașu a fost multă vreme considerat un adversar al actualei conduceri a PNL Dâmbovița, unii încercând să acrediteze chiar ideea că el ar rupe partidul la nivel local. Ca răspuns, Plăiașu a povestit astăzi experiența sa, din 1992, din Noul Partid Liberal, dezaprobând plecarea, pentru a doua oară, a lui Tăriceanu din PNL, spunând că cei care vor rămâne în partid vor rămâne pentru valorile liberale, nu pentru liderul care conduce partidul.

Dragi prieteni liberali! Am trăi împreună un moment de suprem ridicol dacă nu am accepta cu toţii că Partidul Naţional Liberal parcurge o perioadă de cumpănă. Deşi pentru mulţi dintre noi există, la prima vedere, serioase motive de supărare pentru tot ceea ce se întâmplă, v-aş propune să ne gândim la lucrurile pozitive pe care le putem extrage dintr-un joc electoral pe viaţă şi pe moarte. Vă rog să-mi permiteţi să fac aceste aprecieri ca unul care, în 1992, a creat, alături de Călin Popescu Tăriceanu, Viorel Cataramă, Andrei Chiliman, Radu Boroianu sau Nicolae Cristache (director ziarului “ORA”) formaţiunea politică Noul Partid Liberal (simbol electoral -cocoşul) din dorinţa de a ne opune lui Dinu Patriciu în prima fază, dar lui Radu Câmpeanu în mod real. Cu mult entuziasm, cu mic cu mare, am creat un partid care ne-a “ajutat” pe fiecare, in funcţie de rang, să devenim ridicoli. Nu am câştigat absolut nimic din punct de vedere electoral, ci doar o bogată experienţă în lipit afişe şi încasat înjurături “proletare” de la muncitori pentru cei ….”care gândeau”. Timpul s-a scurs cu repeziciune şi, într-un Congres organizat în februarie 1993, desfăşurat timp de patru zile, Mircea Ionescu-Quintus a “reprimit” în partid pe Tăriceanu, Chiliman, Cataramă… Într-un partid respectabil – Partidul Naţional Liberal. Ce se întâmplă astăzi? D-l Călin Popescu Tăriceanu nu se regăseşte, din nou, în strategia generală a PNL şi pleacă din partid. Dacă în anul 1992 mă regăseam alături de domnul Tăriceanu, fie şi pentru “fantezia” promovată de PNL pentru prezidenţiale, astăzi îmi este greu să-l înţeleg. Încă de ieri, aud în jurul meu multe voci care se automotivează pentru a merge către partidul domnului Tariceanu. Nu mă bag în seamă de dragul de a da bine la poză, ci pentru că doresc să împărtăşesc din experienţa trecută. Nu ajută la nimic demersul domnului Tăriceanu pentru mişcarea liberală. Am învăţat, în timp, că cine a venit în PNL pentru Radu Câmpeanu, Valeriu Stoica, Stolojan, Tăriceanu sau Crin Antonescu -“oboseşte liberal” şi găseşte motive să părăsească PNL. În schimb, rămân în partid cei care au venit aici pentru valorile liberale şi, mai ales, pentru că ei ştiu bine ce a a făcut PNL pentru România.”

Gabriel Plăiașu a făcut un apel la unitate, considerând că orice atac la unitatea partidului  va ajuta PSD și pe Victor Ponta.

În acest moment, ce ne rămâne de făcut? Ne trebuie mult echilibru şi mai ales răbdare pentru ca, în timp, vom rezolva nemulţumirile de astăzi. Trebuie să rămânem alături, în PNL, chiar dacă avem frustrări personale şi nemulţumiri legate de prestaţia liderilor noştri, fie că sunt lideri naţionali, judeţeni sau locali. Aceşti lideri vin şi pleacă în funcţie de ce îi mână în luptă, adică buzunarul, prostia, capacitatea de pricepere, educaţia, dosarul sau “prieteniile”. Este clar că PNL va rămâne tot acolo. Sunt convins că dl Tăriceanu se va întoarce mai devreme sau mai târziu în PNL. Este păcat că trăim, ca liberali, acest moment. Vom retrăi un Congres de fuziune. Va veni PRL în PNL, evident. Dacă până acum nu v-am convins că trebuie să rămânem împreună, aş invoca din nou trecutul. În anul 1992, PNL era spart în partide şi partiduleţe: PNL-AT, NPL, PNL-CD (Cerveni), Brătianu – Cartof etc. Cine a câştigat din toate astea? Ei bine, Ion Iliescu şi Frontul Salvării Naţionale. Mă tem că astăzi ne pregătim să “ajutăm” pe Victor Ponta şi Partidul Social Democrat.  Ce ar putea face trecătorii lideri ai partidului în această perioadă dificilă pentru PNL? Ar putea să se îngrijească de baza partidului, de acei oameni care au dovedit în timp că sunt, pur şi simplu, liberali. Acest partid există şi va exista prin ei. Aş vrea să spun câteva cuvinte pentru cei care, în mod tradiţional, se folosesc din motive “culturale” sau de “mare capacitate profesională” de imaginea PNL. Acum că am ieşit de la guvernare, mergeţi sănătoşi pe drumul vostru şi încercaţi, vă rog frumos, să nu înjuraţi prea curând PNL. Lăsaţi măcar o perioadă de timp ca vântul primăverii să facă uitată prezenţa voastră prin PNL. Eventuala voastră plecare ne produce în suflete o bucurie atât de mare, încât ne vine să împodobim bradul de Crăciun şi să punem de sarmale. Referitor la relaţia cu PSD, aş vrea să vă propun să folosim note de respect şi lupta electorală în limite normale. Am bătut PDL împreună, ei mai mari şi mai puternici, noi mai mici, dar mai vioi. Haideţi să păstrăm ce a fost bun şi să plecăm de aici, să încercăm o altfel de dispută pentru portofolii. În rest, să ne vedem sănătoşi.

P.S……..şi dragi mei, atunci când vă apucă deznădejdea, citiţi. Citiţi mult din istoria PNL, cea care ne obligă al naibii de tare la discernământ. De exemplu, eu am citit recent memoriile Sabinei Cantacuzino. Am învăţat enorm de acolo. Nu a fost o persoană publică remarcabilă, ci o femeie extrem de discretă şi cultivată. A fost sora mai mare a lui……Ionel Bratianu. Citeam şi mă gândeam râzînd la “liderii” politicii dâmboviţene. Haideţi să râdem împreună de ei!” a notat Gabriel Plăiaşu.

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Un gand despre “Gabriel Plăiașu, mesaj pentru liberali de menținere a unității partidului

  • 2 martie 2014 at 20:45
    Permalink

    Este îmbucurător că PNL da dovadă de unitate in aceste momente.
    BRAVO PNL !!!

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro