ortooxacell kiss2022.gif Flax

Fonduri regionale în valoare de peste 74 milioane de euro pentru decontaminarea ariilor poluate cu petrol din România

European de Dezvoltare Regională, pentru curățarea mai multor arii contaminate cu produse petroliere din diferite județe ale României. Datorită acestui proiect, România va putea să își respecte obligațiile în domeniul protecției mediului, prin această investiție contribuindu-se la remedierea daunelor severe aduse mediului și la combaterea poluării. În plus, vor fi reduse riscurile ecologice implicate de poluarea cu astfel de produse. Toate aceste măsuri vor îmbunătăți considerabil calitatea vieții cetățenilor români și vor spori siguranța pe termen lung a locuitorilor din zonele aflate în vecinătatea ariilor decontaminate. Pe durata implementării proiectului vor fi create 30 de locuri de muncă.

Contribuția Uniunii Europene va însuma 74,3 milioane de euro dintr-o  investiție totală de 119,7 milioane de euro. Ea va fi acoperită prin FEDR în cadrul axei prioritare 2 „Dezvoltarea sistemelor de gestionare integrată a deșeurilor și de reabilitare a ariilor contaminate istoric”, ca parte integrantă a programului operațional de mediu al României. Proiectul urmează a fi implementat până la sfârșitul anului 2015.

Context:

Proiectul menționat reprezintă un „proiect major”, investiția totală (inclusiv TVA) ridicându-se la peste 50 milioane de euro. În acest context, el face obiectul unei decizii specifice a Comisiei Europene, în condițiile în care alte tipuri de proiecte sunt aprobate la nivel național sau regional.

Proiectul prevede aplicarea unor măsuri de reabilitare pentru următoarele tipuri de arii contaminate:

  • Doljchim, inclusiv acțiuni de reabilitare a două batale de șlamuri fosfoamoniacale;
  • Petrobrazi, subdivizat în 2 componente: una dintre acestea acoperă gestionarea șlamului din incinta rafinăriei Petrobrazi (batalele interne), iar cealaltă se referă la cele două batale situate în afara acesteia;
  • Arpechim, subdivizat în 2 componente: una dintre acestea acoperă batalele de depozitare a deșeurilor de triazină (TRZ) și a celor de acrilonitril (ACN), iar cealaltă se referă la reabilitarea iazurilor de decantare a apelor uzate de la Dâmbovnic și Suseni;
  • o componentă extinsă care acoperă 25 de bazine de explorare și producție (E&P), amplasate în 9 județe;
  • o componentă extinsă care acoperă 2 depozite de comercializare a produselor petroliere (MKT), amplasate în județele Brăila și Vaslui.

României i-au fost alocate fonduri în valoare de aproximativ 20 miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune, în perioada 2007-2013. Pentru perioada 2014-2020, alocația României însumează 22,9 miliarde de euro (la prețurile actuale).

 

Europe Direct Târgoviște

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media