ortooxacell kiss2022.gif Flax

EXCLUSIV: Cavalerii moderni ai Cetății de Scaun – Batalionul 114 Tancuri Petru Cercel

cristin petre2

Cristin Petre

     Cetatea Targovistei a avut intotdeauna ostenii sai ce i-au stat pavaza de-a lungul vremurilor. Mostenirea militara a cetatii de scaun se intinde pe mai multe veacuri si este plina de daruire, jertfe si maretie. Vom face un periplu in Garnizoana Targoviste si vom aduce in prim plan ostenii moderni ai Cetatii , oameni ce duc mai departe traditia militara a orasului nostru.

Incepem cu Batalionul 114 Tancuri- Petru Cercel, „cavaleria grea” a Cetatii, o unitate de elita si purtatoare a unei traditii de aproape 100 de ani a armei tancuri in armata romana.

In 1919, la 6 decembrie, la nici doua luni de la infiintare, Batalionul Carele de Lupta isi schimba resedinta de la Mihai Bravu –Giurgiu in garnizoana Targoviste, in cazarma Regimentului 10 Rosiori, aici avand cele mai bune conditii pentru desfasurarea instructiei dar si sprijinul logistic adecvat si datorita Arsenalului Armatei aflat in orasul nostru.

Prin Inalt Decret Regal al Regelui Ferdinand din 25 decembrie 1920, se ia hotararea ca Batalionul Carelor de Lupta sa se transforme in Regimentul Carelor de Lupta ce isi mareste capacitatea de lupta avand doua batalioane de care de lupta, o companie de mitraliere si una de autoblindate, trei plutoane de motomitraliere si formatiuni de mentenanta.

In luna Mai 1929, Regimentul primeste Drapelul de lupta, cel mai inaltator moment din existenta unei unitati militare. In perioada interbelica, primeste noi masini de lupta franceze si cehoslovace, Renault si Skoda R2, aparand si al treilea batalion in componenta Regimentului.

La 1 Noiembrie 1939, la numai doua luni de la inceputul celui de al doilea razboi mondial, se infiinteaza in centrul tarii un al doilea regiment, astfel Regimentul Carelor de Lupta devine Regimentul 1 Care de lupta.

In timpul marii conflagratii mondiale, regimentul a desfasurat operatiuni militare in cadrul Diviziei 1 Blindata, pentru eliberarea Basarabiei si Bucovinei de nord, a luptat la Odessa si Stalingrad, luptand cu vitejie si acoperindu-se de glorie, dar si platind pretul de sange prin jertfele ostasilor sai. Dupa intoarcerea armelor la 23 August participa la luptele pentru eliberarea teritoriului Transilvaniei si continua lupta pe teritoriul Ungariei, Cehoslovaciei si Austriei pana la infrangerea nazismului.

In perioada postbelica, trece prin mai multe modernizari de tehnica, primeste in dotare tancuri T-55, T-72, TR-580, TR-85 si TR-85M1-Bizonul de productie romaneasca. La 21 octombrie 1974 drapelul unitatii a fost decorat cu Ordinul Tudor Vladimirescu cls-III-a si primeste denumirea Regimentul 1 Tancuri ’’Vlad Tepes’’.

In anul 1993 se desfiinteaza Regimentul 1 Tancuri si se infiinteaza ,prin ordinul Marelui Stat Major al Armatei, Batalionul 1 Tancuri ‘’Vlad Tepes’’. In anul 2004, in baza unei hotarari a C.S.A.T. , Batalionul 1 Tancuri ‘’Vlad Tepes’’ se desfiinteaza, astfel garnizoana Targoviste ramane fara o componenta principala dupa aproape 86 de ani de traditie.

La 1 Octombrie 2009,datorita noilor provocari impuse de mediul de securitate, prin hotarare C.S.A.T. se infiinteaza in Garnizoana Targoviste Batalionul 114 Tancuri ‘’Petru Cercel’’, in cazarma fostului Regiment 1 Tancuri. La 27 septembrie 2010 , batalionul primeste Drapelul de Lupta care este un simbol al onoarei si vitejiei militare, reluand traditia de aproape 100 de ani a armei tancuri in Cetatea Targovistei.

Prin amabilitatea de care a dat dovada comanda Unitatii la mijlocul lunii martie am participat la o zi de instructie a militarilor din Batalionul 114 Tancuri „Petru Cercel”.

Am ajuns in unitate unde am fost primit de ofiterul de presa si relatii cu publicul locotenent Luca Aura ce indeplineste functia de comandant de companie si am fost condus la comandantul unitatii locotenent colonel Enache Sorin. Am fost instruit privind regulile pe care trebuia sa le respect in poligonul de instructie, dupa care am plecat impreuna spre terenul de instructie.

Tancurile asteptau aliniate perfect, echipajele incarcau munitia si faceau ultimele verificari . O liniste ciudata invaluie zona, liniste ce parca anunta furtuna de duduit de motoare, explozii si rafale de mitraliere.

De aproape, tancul pare un colos, un monstru de 40 de tone ce se misca incet, greoi, nelasand sa se observe agilitatea de care da dovada in teren accidentat. Amenintatoarele tevi de tun stau aliniate iar o vrabie ciripeste guresa asezata pe una din tevi.

Se aude o comanda scurta: -La posturi! Echipajele dispar inghitite de monstrii de otel, vrabia isi ia zborul speriata de pe teava tunului. O alta comanda se face auzita: Porniti motoarele ! La unison incep sa duduie ca o orchestra si aerul din jurul lor devine dur precum otelul din care sunt facute. Se pun in miscare zguduind si framantand pamantul sub senile. Mari, grele, insufland forta si teama ! Dar au si o maretie si o frumusete ciudata cu liniile lor drepte si dure, indulcite de curbura turelelor. Se aliniaza pentru a trece peste un pod mobil. Il traverseaza dupa care se aranjeaza in linie pe campul de langa Targoviste si asteapta comanda. Soseste comanda in slemafoanele comandantilor de tanc care rostesc catre mecanicul conductor: Inainte ! Pornesc ca un zid de otel cavalerii moderni, framantand pamantul moale cu senilele lor late, zdrobesc tufisuri , strabat balti, noroiul tasneste in toate partile, pamantul se cutremura sub picioare.

Tunurile se culca la orizontala ca si lancile cavalerilor cuirasati ce le aplecau in atac. Apar tintele! Brusc, aerul este sfasiat de exploziile loviturilor de tun si fumul invaluie pentru o secunda tancurile. Sarja continua, strapung fumul si se avanta spre tinte. Un amestec de lovituri de tun, rafale de mitraliere, duduit de motoare lichefiaza aerul, il face fierbinte, palpabil aproape.

[youtube width=”600″ height=”400″ video_id=”OcwzsXA69gE”]

“Inamicul” este invins! Alta serie se aliniaza la start, asteptand intoarcerea celor dinainte. Privesc chipurile celor ce tocmai au terminat atacul. Sunt chipuri tinere, mandre, puternice ce poarta un zambet larg, zambetul dat de lucrul foarte bine facut. CETATEA ESTE PE MAINI BUNE !

Ma indrept catre domnul comandant ce sta de vorba cu locotenent Luca Aura, care tocmai a coborat din turela unui tanc. Locotenentul a condus primul atac, fiind comandant de companie. Comandantul o felicita si zambetul radiaza pe chipul micutei dar puternicei doamne locotenent. Profit de aceasta pauza pentru a le pune cateva intrebari.

_PRT1988

Comandant Locotenent Colonel Enache Sorin :

– Buna ziua. Bine ati venit in Batalionul 114 Tancuri“Petru Cercel” din Targoviste. Sunt comandantul batalionului locotenent colonel Enache Sorin. Am terminat Academia Tehnica Militara in 1996 si am fost repartizat ca ofiter in garnizoana Targoviste, unde am indeplinit mai multe functii.
Incepand cu 1 oct. 2009 am fost numit comandant al Batalionului 114 “Petru Cercel”. Este o functie ce implica multa raspundere, dar frumoasa si plina de impliniri profesionale.

Rep: Am observat in cadrul zilei de instructie de azi ca aveti si femei sub comanda. Cum va simtiti avandu-le ca subordonat?

Cdt.: Ma simt la fel ca si comandant al tuturor subordonatilor, cu aceeasi raspundere, cu aceeasi intelegere, fara sa fac diferenta.

Rep: Este un avantaj sau un dezavantaj prezenta femeilor militar in batalion?

Cdt: Este un avantaj, pentru ca aduc “o pata de culoare”si avantajul feminin in privinta organizarii si modului de executie. Ele se incadreaza foarte bine in batalion si in arma tancuri. Chiar daca pare o arma mai grea pentru femei, fac fata cu brio si aduc un plus de finete asprimii armei.

Rep: Sunteti comandant al batalionului inca de la infiintare.Cum va simtiti ca si continuator al traditiei armei tancuri in Targoviste ?

Cdt: Ma simt mandru precum se simt toti subordonatii mei. Imi aduc aminte de momentul infiintarii,cand am avut printre vizitatorii unitatii fosti tanchisti ce au avut numai cuvinte de lauda, ba unii chiar au lacrimat de emotie.
Acest fapt a produs un plus de mobilizare a noastra in a duce mai departe cu cinste traditia armei tancuri in Targoviste, prima garnizoana ce a avut in compunere aceasta arma.

Rep: Ce proiecte de viitor aveti ?

Cdt: Sa ne pregatim in continuare pentrua ne onora datoria fata de patrie la standarde inalte. Si, bineinteles, sa ducem mai departe mostenirea istorica lasata de inaintasii nostri tanchisti, cel putin la fel de multi ani ca si Regimentul ale carui traditii le-am preluat.

_PRT1991

Comandant companie Locotenent Luca Aura

-Sunt Locotenent Luca Aura si am imbratisat cariera militara in urma cu 13 ani, in anul 2002, atunci cand am hotarat sa urmez cursurile unei institutii militare de invatamant.

Rep: De ce ati ales arma tancuri?

Lt: Este o poveste mai lunga, in primul rand in momentul in care am hotarat sa-mi aleg arma lucram ca jurnalist, fiind studenta la facultatea de jurnalism, am fost trimisa sa fac un reportaj intr-o scoala militara, cu ocazia Zilei Fortelor Terestre. Am fost fascinata de tot ce se intampla acolo. Nu stiam eu prea multe despre arme in general, dar auzisem ca tancurile imbina toate celelalte arme si asa am ales tancurile.

Rep: Este pasiune sau o meserie?

Lt: Dupa atatia ani se poate spune ca este pasiune.

Rep: Cum este sa fii femeie intr-o lume a barbatilor si intr-o arma a barbatilor?

Lt: La inceput a fost dificil, dar, cu trecerea timpului, situatia s-a schimbat. Trebuie tot timpul sa demonstrezi colegilor ca faci cu pasiune ceea ce faci si ca vrei sa faci. Trebuie sa-ti castigi respectul, nu sa-l impui. In momentul cand esti hotarat sa faci ceva, nu conteaza ca esti femeie ori barbat, sau ca lucrezi intr-o lume a barbatilor.

Rep.: Ati simtit vreodata ca ati fi menajata pentru ca sunteti femeie?

Lt: Probabil ca la un moment dat colegii ar fi vrut sa ma menajeze dar, datorita functiei,nu s-a intamplat acest lucru, deoarece trebuia sa-mi conduc subordonatii.

Rep: Cum arata o zi din viata dumneavoastra?

Lt: In linii mari, arata ca ziua pe care dumneavoastra ati filmat-o azi, aici. Este o zi normala, in care ne stabilim activitatile pe care le avem de facut, ne coordonam si trecem la executarea lor.

Rep: Cum se impaca cele doua functii, ofiter si mama?

Lt.: Se impaca destul de bine. A fost un pic ciudat la inceput pentru ca, pe masura ce fetita mea a crescut, m-a intrebat ce lucrez, ce fac, unde merg si mi-era greu sa-i explic pentru ca este destul de mica si nu intelege inca ce inseamna un tanc. Oricum, de fiecare data cand a participat la activitatile desfasurate in unitate, a fost foarte incantata. Ba chiar la un moment dat mi-a spus ca atunci cand va fi mare vrea sa aiba acelasi serviciu ca mami.

Rep: Ce recomandari aveti pentru femeile care vor sa urmeze o cariera militara?

Lt: Sa fie foarte hotarate si sa fie sigure ca vor putea sa duca la bun sfarsit ceea ce si-au propus.
Comandant companie Locotenent Luca Aura :

_PRT1992

Sublocotenent Popescu Levi

Sunt Sublocotenent Popescu Levi. Am ales cariera militara de la varsta de 14 ani. Am inceput la Liceul Militar “Mihai Viteazu” din Alba Iulia, dupa care am urmat cursurile Academiei Fortelor Terestre “Nicolae Balcescu”din Sibiu si, ulterior, Scoala de Aplicatie pentru Unitati de Lupta “Mihai Viteazu” – Pitesti. Dupa absolvire am fost repartizat in cadrul Batalionului 114 Tancuri Targoviste.

Rep: Am inteles ca ati fost repartizat aici acum doua zile. Cum ati fost primit?

Slt: Am fost primit foarte bine in aceasta unitate, am intalnit oameni care stiu sa se organizeze, care se ajuta, o familie.

Rep: Sunteti comandant de pluton. Cum se realizeaza coeziunea in cadrul echipajului si plutonului.

Slt: Tancul nu merge singur la lupta, pentru functionarea corecta si performanta a lui este nevoie de coeziune in echipaj. Echipajul il putem asemana cu degetele unei maini care, stranse pumn, dau forta. Activitatile desfasurate impreuna de catre echipaj si pluton intaresc coeziunea prin multa munca si daruire.

Rep: Cum va vedeti cariera in viitor?

Slt: Imi doresc o cariera lunga si frumoasa in arma tancuri, care este o arma complexa, motiv pentru care am si ales-o.

Rep: Va urez succes si sa ajungeti general.

_PRT1995

Comandant tanc – Sergent major Radu Catalin

Srg.maj.: Sunt Sergent major Radu Catalin, sunt militar din anul 2006, am inceput ca militar angajat in cadrul Scolii de Aplicatie pentru Unitati de Lupta Pitesti. In anul 2009 am promovat examenul la Scoala de Maistri Militari si Subofiteri Activi, iar dupa absolvire am fost repartizat la Batalionul 114 Tancuri Targoviste.

Rep: Care este rolul comandantului de tanc?

Srg.maj.: Rolul este de a avea grija de membrii echipajului si de tehnica, de a coordona activitatile ce le desfasoara intregul echipaj, dar si de a colabora cu celelalte echipaje din cadrul plutonului.

Rep: Sa inteleg ca sunteti ca un tata pentru echipaj?

Srg.maj.: Suntem o familie care conlucreaza pentru a ne duce misiunea la bun sfarsit.

Rep: Ce satisfactii profesionale aveti?

Srg.maj: Am foarte multe satisfactii. Prin pregatirea asidua am ajuns la rezultate foarte bune atat la nivel de subunitate, cat si la nivel de batalion.

_PRT1996

Mecanic conductor Plutonier Major Caliu Iulian

Plt. Maj: Sunt subofiter promotia 2002, iar dupa absolvire am fost repartizat la Galati. La infiintarea Batalionului 114 Tancuri Targoviste n-am mutat aici, unde indeplinesc functia de mecanic conductor al tancului comandantului de companie.

Rep: Deci sunteti sub comanda directa a doamnei locotenet Luca? Cum este cu dumneaei ca si comandant?

Plt. Maj: Este foarte bine, doamna locotenent fiind un ofiter bine pregatit si un exemplu pentru noi toti.

Rep: 40 de tone de otel. Cum se conduce un asemenea colos?

Plt. Maj.: Este o masina de lupta proiectata sa ofere protectie, dar si manevrabilitate in campul tactic si le imbina pe amandoua foarte bine, dupa cum ati vazut.

Rep: Momente deosebite alaturi de echipaj?

Plt. Maj.: Fiecare zi de munca reprezinta un cumul de momente deosebite.

_PRT2000

Ochitor-incarcator Caporal Badea Angel

Cap.: Am inceput cariera ca militar angajat in septembrie 2009, urmand cursurile de instructie la Caracal, dupa care la Bascov alte cursuri de perfectionare in arma tancuri.

Rep: De ce tancuri?

Cap: Tancurile m-au pasionat de mic prin puterea si masivitatea lor si asa am ajuns sa-mi indeplinesc pasiunea.

Rep: Care este rolul dumneavoastra in cadrul echipajului?

Cap: Indeplinesc functia de ochitor-incarcator, eu determin distantele, identific tintele si obiectivele din tanc, le stabilizez si execut foc asupra lor, la comanda primita de la comandantul de echipaj.

Rep: Deci aveti un rol-cheie in cadrul echipajului.

Cap: Si ceilalti membri au roluri la fel de importante, deoarece tancul nu poate lucra la capacitate maxima decat cu un echipaj bine inchegat si instruit.

Rep: Sunteti casatorit?

Cap: Sunt casatorit si am un copil, o fetita.

Rep: Credeti ca va fi una dintre viitoarele femei tanchist?

Cap: Daca asta isi va dori, voi fi mandru.

Ziua de instructie se termina, tancurile se incoloneaza pentru intoarcerea in unitate. Misiune indeplinita, este concluzia acestei zile. Echipajele si comandantii au mai pus o piatra in zidul pregatirii continue ce caracterizeaza arma tancuri.

Campul ramane pustiu si linistea se asterne peste el, aproape ireal. Daca n-ar fi ramas urmele senilelor ce au muscat din pamantul moale inca, n-ai zice ca acum cateva ore, acolo, zeci de monstrii de otel ar fi dansat sarabanda razboiului.

Cu astfel de osteni, Cetatea Targovistei este in siguranta. Imi suna in urechi, ca un ecou din timpuri de demult strigatul din miez de noapte al strajerilor ce pazeau noaptea cetatea : „E liniste-n cetate, dormiti in pace!”

Da, este liniste si datorita marii familii numita Batalionul 114 Tancuri ’’Petru Cercel’’-Targoviste !

Foto: Nicu Drăgan

ACT_1535

ACT_1513

 

ACT_1864

ACT_1868

ACT_1465

ACT_1907

ACT_1333

ACT_1665

Distribuie:

3 comentarii la „EXCLUSIV: Cavalerii moderni ai Cetății de Scaun – Batalionul 114 Tancuri Petru Cercel”

  1. Sunt pasionat de tot ce cupinde tehnica militara,dar in acelasi timp ,dezamagit,pentru ca am distrus industria de aparare,in loc sa o modernizam.In domeniul tancuri,am incercat sa conving autoritatile,in domeniul imbunatatirii motorizarii.Daca analizam motoarele in general,la nivel mondial,grafic,tehnic,stiintific,constatam,ca sunt fabricate dupa aceleasi principii constructive vechi de peste un secol,respectiv ;raportul de comprimare constant,si succesiunea tmpilor functionali.Analizind aceste solutii,constatam ,influenta negativa a acestora,asupra rezultatelor,din punct de vedere;economic,rentabil,ecologic-calitativ si cantitativ.Solutii inlocuitoare;Raport de comprimare variabil, si suprapunerea timpilor functionali.Prin implementarea acestor solutii,se obtin rezultate fara concurenta la nivel mondial,din punct de vedere;economic,rentabil ,ecologic-calitativ si cantitativ. O alta problema sensibila a motoarelor termice cu piston,o constituie mecanismele de distributie,care ,pe perioada conservarii,creaza probleme,la repunerea in functiune.aceste probleme,se datoreaza,atit supapelor(admisie-evacuare ),cit si arcurilor de inchidere,care precomprimate,in timp pierd din din forta de inchidere.Solutie inlocuitoare ,Mecanisme de distributie prin intermediul cilindrilor auxiliari,unde nu mai avem nevoie de arcuri de inchidere .Mentionez ca prin implementarea acestor solutii ,se asigura si o mai mare siguranta in timpul exploatarii motoarelor ,chiar si dupa o perioada de conservare ,pe termen lung. Daca ar fi vointa ,am putea fabrica motoare performante ,fara concurenta,la nivel mondial.Cu deosebit respect ,pentru armata romina . Mai multe detalii pe pagina mea de internet.

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media