EXCLUSIV: Căutătorii de comori au găsit un tezaur dacic la Dărmănești

Tezaur descoperit, astăzi, la Dărmănești, în județul Dâmbovița. Căutătorii de comori, cu detectoare de metal, au scos la suprafață mai multe monede și o brățară, în zona satului Mărginenii de Sus. Acestea au fost predate primăriei din localitate, după 3 ianuarie urmând să ajungă la Direcția de Cultură a județului, conform procedurii legale.

Inventarul descoperit este format din 17 monede și o brățară. Monedele au fost identificate ca didrahme dacice de tip Vârteju-Bucuresti. Monedele par a fi anterioare ocupației romane. Astfel de tezaure s-au mai descoperit în Dâmbovița la Urseiu și Adânca. Nici unul din tezaure nu a avut, însă, și bijuterii. Conform muzeografului Irina Cârstina, chestionat pe acest subiect de către Gazeta Dâmboviței, descoperirea este fascinantă, mai ales că în ultimii ani nu au mai fost descoperite tezaure dacice în județ. Rămâne ca specialiștii să se pronunțe asupra tezaurului, la momentul preluării acestuia. Valoarea istorică a unui tezaur este dată și de identificarea precisă a locului descoperirii pentru plasarea sa într-o cronologie corectă.

Descoperirea va fi verificată și de polițiști, sub aspectul legalități.  Posesorii de detectoare pot căuta metale doar în afara sit-urilor arheologie. În satul Mărgineni există un sit arheologic inclus în Repertoriul Arhelogic Național – o necropola tumulară din epoca bronzului. Rămâne de văzut unde au fost găsite monedele și dacă se poate reconstitui povestea acestora.

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro