Doi tineri dâmbovițeni reprezintă România la olimpiada caselor solare, în Dubai

 

sursa foto: EFdeN

Vlad Stanciu și Emanuel Stancu, doi tineri din județul Dâmbovița, fac parte din echipa EFdeN, reprezentanta României la Solar Decathlon, cea mai importantă competiție internațională de case solare ce are loc în această perioadă în Dubai. România concurează alături de alte 14 echipe din 11 ţări şi 4 continente, printre care se numără Olanda, SUA, Australia şi ţări din Orientul Mijlociu.

 Competiţia presupune proiectarea şi construirea unor case solare, inteligente şi prietenoase cu mediul care să se adapteze condiţiilor climatice din Orientul Mijlociu. Ediţia de anul acesta se desfăşoară în perioada 29 octombrie – 29 noiembrie, în Dubai, toate cele 15 case putând fi vizitate de cei interesați până pe 29 noiembrie.

Absolvent al Liceului de arte „Bălașa Doamna” Târgoviște, profilul arhitectură, o fire practică, Vlad are 20 de ani și este student la Facultatea de Arhitectură  din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu. El este membru al departamentului de Arhitectură și vorbește cu entuziasm despre ce a însemnat implicarea în proiectul EFdeN.

„EFdeN este pentru mine un loc minunat construit de și pentru studenți unde ideile prind contur la cele mai înalte standarde. Un loc în care învățăm unii de la ceilalți și suntem o echipă unită. Aici am realizat că toți putem sa ne îndeplinim orice vis, dar depinde de fiecare în parte cât de mult este dispus sa muncească pentru el.” 

Emanuel are 23 de ani, a terminat Liceul Teologic Adventist „Ştefan Demetrescu’’ și este acum masterand al Facultății de Energetică din cadrul Politehnica București, iar în echipa EFdeN este membru al departamentului de Organizare de Șantier. Dincolo de aptitudinile practice, Emanuel și-a dezvoltat o abilitate de a trece peste cuvântul „imposibil”. 

„Mă simt mândru spunând că voi reprezenta județul Dâmbovița la cea mai mare competiție de case sustenabile din lume. Ce mi se pare important de știut este faptul ca echipa EFdeN este formată din studenți care provin din diferite județe ale României și că doar împreună am reușit să ne calificăm și să reprezentăm țara la această competiție.”, spune Emanuel despre onoarea de a reprezenta țara și județul. 

În doar 14 zile, echipa EFdeN, formată din 33 de studenți de la 4 universități, a asamblat prototipul EFdeN Signature în Dubai, fiind printre primele echipe care au finalizat casa în etapa premergătoare competiţiei.

În perioada 18 – 28 noiembrie, cele 15 echipe finaliste vor concura în probele monitorizate şi jurizate. Probele monitorizate reprezintă 40% din punctajul final al competiţiei şi presupun testarea casei din punct de vedere al eficienţei energetice, condiţiilor de confort şi funcţionalității, în timp ce probele jurizate reprezintă susţinerea şi argumentarea proiectului în faţa unui juriu internaţional format din specialişti din fiecare domeniu. De asemenea, casele pot fi vizitate zilnic, pe situl competiţiei, prin înregistrare pe website-ul competiției.

Echipa EFdeN a lansat campania Susţine Inovaţia Românească, pentru susținerea membrilor echipei pe durata competiției, în Dubai. Cei dornici să susțină inovația pot afla mai multe detalii despre campanie pe website-ul EFdeN.

Processed with VSCO with c7 preset

Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de locuințe sustenabile din lume și a luat naștere în 2002 în Statele Unite ale Americii. În 2012, echipa PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediția Madrid), iar în 2014 echipa EFdeN a participat la ediția Versailles. Casa participantă la ediția din 2014 este acum Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort, în București. Până în prezent, echipa EFdeN a câștigat peste 30 de premii naționale și internaționale, la Solar Decathlon și alte competiții.

EFdeN este singurul ONG din România care dezvoltă locuințe solare cu scop educațional și de cercetare, alături de produse sustenabile și module educaționale atât pentru studenți, specialiști, cât și pentru publicul larg. Proiectul de voluntariat funcționează pe bază de parteneriate strategice și sponsorizări. Membrii echipei sunt studenți de la Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Universitatea Politehnică București și Universitatea București. Mai multe informaţii despre proiect puteţi găsi pe website-ul www.efden.org şi pe paginile de social media EFdeN, Facebook şi Instagram.

 

 


Valeriana heidelbergcement


Gurmand + Raiman caleatargovetilor
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro