Deputatul PC, Georgică Dumitru, intervenţie în plen pe subiectul moţiunii simple pe agricultură

 

Stimați colegi,  Domnule ministru,

De la bun început, în intervenția mea, aș vrea să subliniez amatorismul cu care a fost întocmită această moțiune și, mai ales, lipsa de conținut.

Este o adevărată performanță a inițiatorilor faptul că au acoperit atâtea pagini fără să spună nimic și fără a aduce sau susține măcar o acuzație concretă la adresa ministrului Daniel Constantin.

Departe de a intenționa o analiză pe acest text, încropit din nevoia de a arăta că PDL-ul mai există, aș vrea să încep amintindu-le inițiatorilor că un pic de decență și respect reciproc n-a dăunat nimănui, niciodată.

Câtă demagogie să ai pentru a pune în discuție performanța ministrului agriculturii după numai 5 luni de guvernare!  Dacă nu la grădiniță,  sigur  la clasa zero a domnului Funeriu copiii află că în România recolta agricolă este una pe an.  E drept, parte din inițiatorii moțiunii probabil că au confundat locurile exotice pe unde-și petrec vacanțele cu tărâmul natal unde și-au luat mandatele de parlamentar în 2008. Prin Bali, e drept, orezul se recoltează de vreo trei ori pe an și, eventual, după 5 luni, poți face o moțiune a orezului! Dar, aici, la noi, Domnule Rădulescu, cum ați putut gira o astfel de acțiune exclusiv politică? Vă știam un specialist în domeniu, numele dumneavoastră a fost vehiculat în trecut ca un foarte posibil ministru al agriculturii dar, cum nimeni nu este perfect… nici dumneavoastră nu sunteți, nici din Cluj și nici din Arad!

Le reamintesc multora dintre actualii contestatari că, nu cu prea mult timp în urmă, au girat miniștri MARI și pricepuți doar în accepțiunea PDL.

Deși erau bine creditați la bursa pariurilor cu agricultura, au lăsat în urmă germenii prăpădului pe care seceta l-a desăvârșit în această vară, secetă care, însă, a fost adevărată mană cerească pentru demagogia PDL.

Este regretabil că se încearcă să se profite de pe urma pagubelor și necazurilor multor milioane de țărani, aruncând vina asupra unui ministru al cărui cel mai mare defect pare să fie tinerețea.

Mai corect ar fi fost să dovedească măcar o fărâmă de fair-play și să recunoască determinarea și energia cu care ministrul Constantin a abordat probleme pe care din comoditate și indiferență predecesorii săi din minister le-au lăsat să lâncezească.

Aș vrea să mă refer aici doar la câteva rezultate obținute de ministrul Daniel Constantin chiar în acest interval de timp foarte scurt:

–          crearea premiselor pentru finanțarea din fonduri europene a sistemelor de irigații, începând cu anul 2014, subiect aflat pe agenda discuțiilor purtate recent cu comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Johannes Hahn.

Pentru că, așa cum știți și dumneavoastră, dar nu vreți să recunoașteți, un sistem de irigații național cum a avut România și care a fost distrus sistematic în 20 de ani, nu poate fi reamenajat și dotat în doar câteva luni. Ce s-a putut face ca măsură imediată s-a făcut, referindu-mă aici la sprijinul care urmează să fie acordat prin schema ”Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenului de secetă asupra culturilor agricole” și pe care încercați din răsputeri să-l minimalizați. În realitate, este o realizare a domnului ministru Constantin și de un real folos pentru fermieri într-o toamnă în care fiecare leu contează. Sunt convins că s-ar fi putut acorda mai mult dacă guvernul anterior nu ar fi repartizat agriculturii cel mai mic buget din ultimii ani.

Dorința ministrului Constantin de a face treabă este reflectată și de activitatea susținută din teritoriu unde a avut numeroase întâlniri cu fermierii pentru a le cunoaște problemele, dar și pentru a impulsiona crearea de parteneriate public – private, de grupuri de producători și alte forme asociative capabile să asigure dezvoltarea infrastructurii agricole, inclusiv printr-un acces mai facil la fondurile europene.

Nu închei înainte de a mai aduce câteva argumente în sensul afirmației că moțiunea este caracterizată, în primul rând, de amatorism. Amintesc aici și citez din textul dumneavoastră, domnilor inițiatori, formularea: ”…sursele noastre spunându-ne că de fapt vreți să externalizați (numind aici elaborarea PNDR) către o firmă...”…care anume firmă nu mai spuneți.

Domnilor, înțeleg că este o moțiune pe agricultură, dar nu și de ce trebuie scrisă ”ca la țară”, bazată pe informații de gen ”radio șanț”.

Trec acum la ceea ce considerați probabil acuzația bombă, prin care îl incriminați pe Daniel Constantin, considerându-l drept principal vinovat de impunerea României unor penalități de 100 de milioane de euro. Este adevărat că ministrul Constantin a ocupat funcția de director general al APIA, o parte din anul 2009, dar numai cineva paralel cu agricultura, cu organizarea și funcționarea acestei instituții, poate acuza un director de lipsa de performanță dovedită de un organism ce perpetuează deficiențe încă de la începutul înființării lui.

Ca să închei, adevărații dăunători ai agriculturii nu trebuie căutați în ograda USL unde, în mod sigur, se găsesc doar antidoturi la cele mai multe dintre probleme.

Să lăsăm demagogia, acțiunile politicianiste ieftine și, mai bine, stimați colegi de la PDL, ce vă numărați printre perdanții pariurilor cu agricultura, să lăsați acest om să-și facă treaba. Să-l judece dacă e bun sau nu fermierii care, în două săptămâni, vor începe să primească avansul din sprijinul pe suprafață, iar de la 1 noiembrie, acel milion/hectar care, pentru mulți dintre dumneavoastră, nu înseamnă nimic.

Așadar, dumneavoastră, domnilor de la PDL, spuneți: ”Dăunătorii USL distrug agricultura”.

Eu vin și vă spun: ”Dăunătorii PDL au distrus agricultura ”.

 Deputat PC Colegiul 5 Moreni – Dâmboviţa Georgică Dumitru

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro