Deputatul Ionuţ Săvoiu: „Gratuitatea primei intabulari nu se poate rezolva prin Legea propusă de SRS”

Lipsa înscrierii gratuite a tuturor terenurilor în Cartea Funciară este o problemă reală a societăţii româneşti. Cetăţenii simpli resimt acest lucru în primul rând prin costurile mari pe care trebuie să le suporte şi nu în ultimul rând, prin existenţa multiplelor dificultăţi de ordin legal şi birocratic generate de sistemul actual bazat pe înscrierea la cererea proprietarului.

Legea privind prima intabulare a terenurilor agricole şi forestiere, adoptată în Senatul României de o majoritate “ad-hoc” formată din senatorii Partidului Naţional Liberal şi cei ai Partidului Democrat Liberal, pot să afirm cu tărie, ca specialist în domeniu, că nu este aplicabilă şi nu rezolvă problema primei intabulari.

În articolul 2 al iniţiativei legislative se specifică astfel: “onorariile experţilor cadastrali vor fi suportate din bugetul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, din fondurile generate de taxele de autorizare pentru persoanele care realizează lucrǎri de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei şi cartografiei, în limita sumei de 400 de lei pe proprietate”.

Abordarea propusă de senatori săptămâna trecută este prea scumpă. Luând în calcul cǎ în România există mai mult de 30 de milioane de proprietăţi neînscrise încă în Cartea Funciarǎ, valoarea acestui efort finaciar s-ar cifra la circa 3 miliarde EURO faţă de maxim 1 miliard EURO cât ar costa în cazul derulării unui program naţional de intabulare sistematică. Veniturile încasate pentru taxa de autorizare şi prevăzute drept sursă de finanţare pentru aplicarea acestei propuneri legislative sunt disproporţionat de mici, încasările A.N.C.P.I. pentru acest capitol fiind sub 200.000 lei / an.

Este evident că Legea  aprobatǎ de Senat nu are cum să rezolve problema gratuităţii primei intabulǎri şi mai mult decât atât, intră în contradicţie cu prevederile Legii 7/1996, Legea cadastrului şi a publicitǎţii imobiliare modificată prin Legea 133/2012, care instituie Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară. Acest program prevede înscrierea în Cartea Funciară a posesorilor şi a dezbaterilor succesorale. La aceastǎ abordare urmează ca înscrierea gratuită să se facă în mod sistematic şi nu la cerere, adică parcelă cu parcelă, pe întreaga unitate administrativ teritorială comună sau oraş în funcţie de derularea programului naţional. În acest fel se urmăreşte rezolvarea înscrierii a aproximativ 30.000.000 de parcele şi rezolvarea problemelor actelor de proprietate într-un proces coerent şi consistent din punct de vedere juridic, tehnic şi administrativ pentru toţi proprietarii şi întreg teritoriul naţional. Menţionez că în acele unităţi administrativ teritoriale din zona colinară şi de munte care nu au fost cooperativizate în trecut, circa 70% din detinători nu au acte de proprietate. Suprafaţa totală a acestor teritorii administrative reprezintă circa 30% din teritoriul naţional întrucât aceste terenuri nu au făcut niciodată obiectul legilor proprietăţii.

Mai mult decat atât trebuie să conştientizǎm că este obligaţia statului de a asigura pe deplin dreptul de proprietate aşa cum este prevăzut în Constituţie. Restituirea corectă a proprietăţii, eliberarea corectă a actelor de proprietate pe baza posesiei, modernizarea agriculturii, dezvoltarea  proiectelor de infrastructură în timp util, dezvoltarea creditului ipotecar şi a pieţei imobiliare, creşterea absorbţiei fondurilor europene, creşterea colectării la bugetele locale prin impozitarea tuturor terenurilor şi construcţiilor pe baze corecte, toate la un loc susţin prioritizarea introducerii  unui sistem naţional de cadastru şi Carte Funciară modern în care toate imobilele de pe teritoriul naţional sunt înscrise sistematic şi gratuit în evidenţele de proprietate şi nu la cerere.

 

 

20.05.2013                                         Vicepreşedinte PSD Dâmboviţa, Deputat Ionuţ SĂVOIU

Depud�In�e/�-IU

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro