Caz emblematic pentru toți avocații din România. Dosarul avocatului Danil Matei a fost clasat!

Parchetul Curții de Apel Ploiești a clasat, după aproape patru ani, cauza în care cunoscutul avocat târgoviștean, fost judecător, Danil Matei  era acuzat că ar fi dat niște indicații unor clienți ce urmau a fi audiați de către o autoritate fiscală în sensul ca aceștia să săvârșească infracțiunile de evaziune fiscală și spălare de bani.

Pe 31 octombrie 2016, la cabinetul și locuința avocatului au avut loc percheziţii, la care au fost ridicate: 16 agende personale, hard-disk-urile calculatoarelor şi laptop-urile utilizate în incinta cabinetului.

Avocatul a reacționat atunci public, după ce activitatea cabinetului său de avocatură a fost grav perturbată, nemaiavând dosarele în care reprezenta în instanță diverși clienți. “Potrivit unui text tehnoredactat după care înţeleg că trebuia să se orienteze autorii percheziţiilor, „la percheziţii se vor căuta: – copii ale notelor explicative date în faţa Direcţiei Antifraudă Constanţa – copii sau originale ale indicațiilor scrise (subl.ns.) date de C. G. (un client al meu – n.ns.) şi Matei Danil privind ceea ce trebuie declarat în faţa Direcţiei Antifraudă Constanţa ori alte indicații (subl.ns.)”. Acest obiectiv al percheziţiei arată clar că procurorul speră să mă poată inculpa pentru „indicaţiile ” pe care, eventual, le-am dat unor clienţi ce urmau să fie audiați de către o autoritate fiscală.” a spus imediat după percheziții, Matei, într-o scrisoare adresată Uniunii Naţionale a Barourilor din România.

La aproape patru ani, dosarul său a fost clasat. Cauza îi interesează pe toți avocații.

În ordonanța de clasare se reține faptul „că nu există nici un indiciu că, în situația în care se va dovedi că persoanele indicate au săvârșit vreo infracțiune de evaziune fiscală, spălare de bani sau orice altă infracțiune, numitul Danil Matei, chiar dacă cunoștea acest aspect (avocatul neavând obligația de a-și denunța clientul sau de a depune mărturie împotriva acestuia, decât în anumite situații), i-a ajutat să comită aceste fapte.

Totodată, afirmațiile că unele persoane ar fi dat anumite declarații la indicațiile numitului Danil Matei, nu pot fi reținute în defavoarea acestuia întrucât nu se poate demonstra că avocatul i-ar fi ghidat (în orice mod) să dea declarații mincinoase, iar astfel de acțiuni ale unui avocat – care nu sunt nelegale și sunt în favoarea unui client, sunt acțiuni normale și care conduc la îndeplinirea obligației pe care un avocat o are față de clientul său, de a depune toate diligențele în apărarea intereselor acestuia.”


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro