Avocaţii de la Cioacă, Grigorescu şi Asociaţii au obţinut anularea sentinţei prin care primăria Târgovişte trebuia să plăteasca datoria istorică a Termica

Avocaţii de la Cioacă, Grigorescu şi Asociaţii au reuşit să întoarcă în faţa Curţii de Apel Ploieşti sentinţa Tribunalului Dâmboviţa prin care municipiul Târgovişte era obligat la plata datoriilor istorice ale societăţii Termica.

În vara anului 2016, prin Sentința nr. 203/24.06.2016 pronunțată de Tribunalul Dâmbovița în dosarul nr. 3879/120/2013/a12, în care s-a judecat acțiunea în răspunderea patrimonială a membrilor organelor de conducere formulată de lichidatorul Termica S.A., s-a dispus obligarea în solidar a Consiliului Local Târgoviște și a Municipiului Târgoviște la plata sumei de 34.151.017,11 lei (adică peste 7,6 milioane de Euro), reprezentând întreg pasivul societății Termica S.A. aflată în faliment.

Soluția deosebit de controversată, reprezentând o premieră absolută a jurisprudenței naționale în materia insolvenței (în sensul atragerii răspunderii patrimoniale a statului sau a unei unități administrativ-teritoriale), a fost atacată cu succes în fața Curții de Apel Ploiești de avocații de la C.G.A.

Astfel, la data de 14 decembrie 2016 prin Decizia nr. 872/2016 Curtea de Apel Ploiești a dispus admiterea apelurilor, anularea sentinței atacate și trimiterea cauzei spre rejudecare în fața Tribunalului Dâmbovița, evitându-se astfel rămânerea definitivă a unei soluții ce ar fi echivalat cu obligarea comunității locale (din ale cărei contribuții sunt constituite veniturile bugetare) la suportarea în mod nejustificat a unor sume colosale.

Avocații de la C.G.A. explică importanța deosebită a acestei reușite:

Michael Grigorescu: Decizia Curții de Apel Ploiești este una deosebit de corectă și echilibrată, în deplină concordanță cu actele și lucrările dosarului.  Suntem încrezători că în noul ciclu procesual, în considerarea deciziei Curții de Apel Ploiești, Tribunalul Dâmbovița va analiza toate apărările părților și va soluționa în mod corect cauza, constatând imposibilitatea absolută (legală) a Consiliului Local Târgoviște și a municipiului Târgoviște de a răspunde pentru datoriile societății Termica S.A., care este o întreprindere publică în accepțiunea O.U.G. nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă, legea atribuind în mod expres răspunderea în sarcina Consiliului de Administrație și a Directorilor.

Gabriel Cioacă: Soluția pronunțată de Curtea de Apel Ploiești reprezintă o reușită excepțională în primul rând pentru populația municipiului Târgoviște. Rămânerea definitivă a sentinței pronunțată de Tribunalul Dâmbovița în luna iunie a acestui an, ar fi însemnat grevarea bugetului local pe următorii patru ani cu o sarcină imposibil de suportat. Suma colosală de 7,6 milioane de Euro, la plata căreia Tribunalul Dâmbovița obligase în primă instanță Consiliul Local Târgoviște și Municipiul Târgoviște, în mod legal nu putea fi suportată decât din veniturile proprii ale municipiului, ceea ce s-ar fi tradus în imposibilitatea finanțării/cofinanțării oricăror proiecte viitoare pentru dezvoltarea localității.


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro