Atenție dâmbovițeni! A început vaccinarea antirabică a vulpilor! Momelile vaccinale sunt toxice pentru om

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița desfășoară în perioada 10-15 octombrie programul de vaccinare antirabică a vulpilor, program cofinanțat de Uniunea Europeană.

25 de momeli vor fi distribuite manual de inspectorii DSVSA, reprezentanți ai Direcției Silvice și ai ocoalelor silvice private, direct la vizuini și, până mâine, 1400 de momeli din avion.

Directorul DSVSA Dâmbovița, Sandu Tolea, atrage atenția supra faptului că momelile vaccinale sunt toxice pentru om, motiv pentru care face apel la populație să le lase acolo unde le vor găsi, iar către responsabilii de fonduri de vânătoare să interzică vânătorile în această perioadă.

Aceste momeli au o formă cilindrică. Sunt de culoare brună și învelișul este făcut dintr-o mixtură de furaje. Ele trebuie lăsate în locurile în care pică din avion. În varianta în care un copil ar găsi și ar ingera o asemenea momeală, imediat trebuie anunțat medicul de familie, Direcția de Sănătate Publică, pentru a se lua măsurile necesare. În această perioadă sunt interzise toate vânătorile, iar circulația câinilor și pisicilor, potențiali pretendenți la aceste momeli, trebuie monitorizate, iar acolo unde se poate oprite definitiv, spune Sandu Tolea.

După distribuirea momelilor, urmează o campanie de recoltare, prin împușcarea vulpilor și efectuarea testelor, prin care se urmărește dacă acestea au consumat momelile.

 

Rabia este o boală mortală produsă de un virus care atacă sistemul nervos. Virusul este inoculat oamenilor și animalelor prin mușcătura animalelor infectate.

În cazuri izolate, rabia poate fi transmisă la animale sau la om, prin contaminarea rănilor deschise de la nivelul pielii sau mucoaselor, cu saliva animalelor bolnave.

După pătrunderea virusului în organism, de la nivelul nervilor periferici, acesta migrează către sistemul nervos central. După apariția semnelor clinice, evoluția bolii este fatală.

WP_000716

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro