ortooxacell kiss2022.gif Flax

Aplicare discriminatorie a sancțiunilor în Compania de Apă, în cazul Găești

       Compania de Apă a găsit un singur vinovat în cazul livrării apei cu detergent pe două străzi din orașul Găești în dat de 10 martie 2015. Evident un subaltern și anume șeful secției Găești, Emil Coață (Foto), care a primit o sancțiune de reducere salarială cu 10% pe o perioadă de trei luni de zile. Conform conducerii Companiei, Coață a fost sancționat pentru că nu a anunțat Direcția de Sănătate Publică de oprirea şi reluarea furnizării la Găești.

      Incidentul s-a petrecut în data de 10 martie, când firma care execută lucrări la rețeaua de canalizare a agățat și rupt o conductă de apă. Alimentarea în zonă gării din Găești a fost oprită câteva ore, iar la reluarea furnizării apa făcea clăbuc. La un an de la incidentul de la Aninoasa, unde pe conductele Companie de Apă a curs apă cu fecale, societatea a încercat  să ascundă  incidentul din Găești. Deși, probleme au părut marți, când populația  a sesizat că apa are spumă, Compania de Apă nu a avertizat  cu privire la ceea ce se întâmplă, dar nici nu a notificat Direcția de Sănătate Publică. DSP a aflat abia în dimineața zilei de astăzi, după ce presa a cerut detalii despre incident. DSP a comunicat public faptul că nu a  fost anunțată și că a aplicat o amendă Companiei.

CITEŞTE ŞI: COMPANIA A ÎNCERCAT SĂ ASCUNDĂ FAPTUL CĂ A LIVRAT APĂ CU DETERGENT LA GĂEȘTI

     Deci, pedepsirea lui Coață pare una corectă. Dar nu este. Demonstrează doar că în cadrul Companiei de Apă procedurile operaționale nu  sunt respectate nici în timpul operațiunilor și nici la găsirea unor vinovați.

      Conform procedurii operaționale pentru modul de acțiune în caz de poluări accidentale și intervenții planificate la sistemele de apă (PO 26), șeful secție de exploatare, în această speță – Emil Coață, nu are atribuții pe linia anunțării DSP. Cel care raportează situația directorului general adjunct, în cazul de față Ioan Țuțuianu este șeful serviciului producție  și management al apei, adică Cristi Cucu. Conform PO 26 șeful serviciului producție  și management al apei  are obligația ca în cazul avariilor la rețelele de alimentare cu apă care presupun oprirea temporară a serviciului trebuie să informeze primăria și DSP, telefonic și prin fax. În cazul de la Găești, după cum a demonstrat presa locală, nu s-a întâmplat acest lucru.  Șeful secției nu are nici o atribuție legată de anunțarea DSP sau a altor autorități, singura sa legătură fiind cu Dispeceratul Companiei.

      Conform aceleiași proceduri, șeful serviciului producție  și management al apei, adică acest Cristi Cucu raportează directorului general adjunct, Ioan Țuțuianu sau directorul tehnic Ninel Cimpoacă, dacă primul lipsește, avariile apărute în sistem. Directorul general adjunct asigură toate resursele gestionării în caz de avarii, dispune măsurile necesare repunerii în funcțiune a sistemului.La Găeşti, repunerea în funcţiune a fost cu clăbuci.

      În cazul avariilor produse de agenți economici, dispeceratul este cel care anunța directorul general adjunct sau directorul de producție și calitate, directorii fiind cei care dispun cercetarea la fața locului.

     Mai mult, compania are, posibil pe post de maculatură și o procedură operațională, aprobată chiar de actuala conducere, PO 40 – privind controlul calității apei potabile, tratarea apei neconforme în rețeaua de distribuție. Şi conform acestei proceduri șeful de secție are doar atribuții de a aplica planuri de măsuri luate de alții: directorul de producție – în cazu nostru Pabel Babeu, directorul general adjunct – Ioan Țuțuianu sau directorul tehnic – Ninel Cimpoacă. Informarea DSP în cazul descoperirii unui nivel de neconformare la parametrii pică în sarcina șefului Laboratorului Central.

CITEŞTE ŞI: GĂEȘTI! COMPANIA DE APĂ ÎI PUNE PE OAMENI SĂ SEMNEZE ÎN FALS!

       În acest context, al aplicării procedurilor interne, pedepsirea lui Coață nu ține nici de rezolvarea unei situații și nici de găsirea unui vinovat real. Coață a fost pedepsit de „sistem”, pentru ca „sistemul” să meargă mai departe, indiferent de sacrificarea individuală, corectă sau nu, a componenţilor săi. De unde şi îngrijoarea din sânul Companiei de Apă referitor la viitorul fiecăruia şi la momentul în care sistemul se va debarasa şi de el.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media