Apel disperat al salariaţilor COS Târgovişte pentru patronii ruşi: „Vă rugăm!”

Câțiva zeci de angajați ai COS Târgoviște, membri  sindicat, au protestat astăzi în fața societății. Salariații au afișat mesajul  „Vă rugăm!” adresat conducerii COS.

Confor unui comunicat de presă al sindicatului Valahia, organizatorul protestului, salariații combinatului cer:

  1. Cresterea salariilor de baza cuprinse intre 1250 lei si 2586 lei cu 16 %;
  2. Inghetarea salariilor de baza cuprinse intre 3000 lei si 3480 lei;
  3. Ajustarea salariilor de baza care depasesc valoarea de 3481 lei, pana la un nivel care sa permita sustinerea cresterii salariale de 16%;
  4. Negocieri colective in termenul legal, cu sindicate reprezentative;
  5. Pe durata reducerii/intreruperii activitatii, acordarea unui numar egal de zile de consemn la domicilu pentru toti salariatii, atunci cand situatia economica  o impune, atat pentru salariatii din sectoarele productive cat si celor din din sectoarele neproductive;
  6. Toate modificarile CIM sa fie facute prin acte aditionale la CIM, fara a se incheia conventii/acorduri cu sindicate nereprezentative;
  7. Respectarea libertatii de asociere si aplicarea de tratamente nediscriminatorii salariatilor in functie de apartenenta/neapartenenta la sindicat sau la un anume sindicat. 

 

Combinatul de Oţeluri speciale a fost inaugurat de Ceauşescu la 14 decembrie 1973, devenind principala unitate economică a oraşului şi unul din cele 10 astfel de combinate existente în lume. În anii ’80, pe platforma metalurgică târgovişteană se realiza 3,6% din producţia de oţel a României.

La finalul anului 2000, întreprinderea avea profit de jumătate de milion de dolari. Cu o linie de producție proaspăt retehnologizată, uzina producea osii pentru trenuri de viteză şi palete de turbină pentru compania General Electric. Combinatul găsise piețe de desfacere în Germania, Italia, Anglia și Portugalia.

În 2002, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului hotărăște vânzarea combinatului de la Târgovişte. COS a fost vândut în 2002, firmei Mechel Internaţional Holding, firmă cu sediu în Suedia, dar cu patronat rus, cu aproximativ 2 milioane de dolari.

În 2013, Mechel anunţă vânzarea tuturor combinatelor româneşti ca parte a „strategiei actualizate a Mechel, care este îndreptată către dezvoltarea direcţiilor de producţie cheie şi vânzarea business-urilor non-profit.” Pentru cele cinci combinate metalurgice, printre care și cel târgoviștean, Mechel primeşte 52 de euro.  Vânzarea combinatului de la Târgovişte a fost făcută cu patru zile înainte de a fi anunţată public.

Pachetul de 86,6 la sută din acţiuni al Mechel Târgovişte ajunge la Mazur Investments, un off-shore înființat la Nicosia în iulie 2012. În aceeaşi zi, off-shore-ul cipriot şi, implicit combinatul, sunt preluate de SC Invest Nikarom SRL. Societatea e deţinută de rușii Svetlana și Oleg Chumachov, părinții fostului reprezentant al Mechel în România, Olga Chumachova.

În 19 februarie 2013, ziua în care Mechel anunțată vânzarea către Invest Nikarom, avocații combinatului de la Târgoviște cer Tribunalului Dâmbovița intrarea fabricii în în insolvență. După preluare, Invest Nikarom reia producția la Târgoviște cu mână de lucru redusă la minimum.

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro