Aniversare, la Târgoviște! Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, la 100 de ani!

Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR)… la 100 de ani. „De fiecare dată ziariştii au fost foarte importanţi, presa a existat, există şi va exista întotdeauna… aşa cum este ea”

Au trecut 100 de ani de la înfiinţarea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR)! Odată cu trecerea timpului, această organizaţie profesională şi-a câştigat şi statutul binemeritat, acela de uniune de creaţie! Ca peste tot, în ţară, evenimentul aniversar a fost marcat şi la Târgovişte, aici unde funcţionează Filiala „I. H. Rădulescu” Dâmboviţa a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, una dintre cele mai reprezentative din ţară, cu peste 60 de membrii… „Creierul” manifestării de la Târgovişte a fost nimeni altul decât neobositul om de cultură şi veteranul presei locale, George Coandă, preşedintele Filialei UZPR Dâmboviţa care a reuşit să reunească la Muzeul „Casa Romanţei” din Târgovişte  aproape întreaga breaslă a jurnaliştilor din oraş, scriitorii, profesorii,  membrii  ai Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor”, studenţi ai Facultăţii de Jurnalism…  Invitaţi de seamă la eveniment au fost preşedintele şi vicepreşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, Doru Dinu Glăvan şi  Mihai Milca.

Chiar dacă presa trece în prezent prin momente dramatice din punct de vedere existenţial,  Doru Dinu Glăvan, preşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România  a  ţinut să sublinieze că  presa a existat, există şi va exista întotdeauna… „Cu bucurie am revenit la Târgovişte… Mă bucur că am semnat un acord de parteneriat cu Casa Romanţei, pentru că trebuie să ne alăturăm eforturilor care se fac aici ca romanţa să ajungă în patrimoniul imaterial mondial UNESCO. De asemenea mă bucur că aici sunt membrii ai Asociaţiei Cultul Eroilor, pentru că am semnat un parteneriat cu d-ul general Valentin Neagoe, în urmă cu câteva zile, pentru că, după părerea mea, Uniunea  Ziariştilor Profesionişti trebuie să fie prezentă peste tot, prin membrii săi. UZPR este o organizaţie profesională cu o tradiţie de 100 de ani, în România presa are rădăcină.

La 11 ianuarie 1919 s-a înfiinţat această Uniune a Ziariştilor Profesionişti. Desigur ziarişti au existat şi înainte şi au contribuit la ceea ce a însemnat România şi Ţara Românească, plecând de la I.H. Rădulescu, Mihai Eminescu şi peste alţi iluştrii scriitori – jurnalişti.  Mă bucur de fiecare dată când amintesc că marii oameni de cultură, marii scriitori ai României, 80 % dintre ei au fost cu toţii jurnalişti… La 100 de ani am ţinut să marcăm acest eveniment pentru că jurnalişti sunt şi cei care au contribuit foarte mult la ceea ce a însemnat victoria Marii Unirii (…). Spunea un reputat gazetar din Arad că dacă am face o sumă a jurnaliştilor dedicaţi din Primul Război Mondial, din promovarea ideilor de unire, am putea face un Parlament numai din jurnalişti.

De altfel, din rândul  jurnaliştilor, de-a lungul vremurilor, au apărut prim miniştrii, miniştrii, alte funcţii importante publice din societate… Vrem să promovăm marile personalităţi ale breslei din toate timpurile.  De fiecare dată ziariştii au fost foarte importanţi, presa a existat, există şi va exista întotdeauna… aşa cum este ea. Dorim să fim alături de tot ce este bun şi interesant în România… Este bine să întărim brandul acesta al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (…) ”, a punctat Doru Dinu Glăvan, preşedintele UZPR.

Cei 100 de ani de Uniune a Ziariştilor Profesionişti din România au  fost marcaţi la  Târgovişte prin oferirea de distincţii unor membrii marcanţi ai Filialei UZPR Dâmboviţa, pentru activitatea depusă în cadrul organizaţiei, dar şi în munca de presă.  Au  primit distincţia „Credinţă şi loialitate”  George Coandă, Teodor Vasiliu  şi  Mihail Stan. Generaţia tânără a fost reprezentată de  Iulia Ghercă (Columna TV) şi Andrei Vasiliu (Jurnal de Dâmboviţa), care au primit premii din partea UZPR. La final, Alina Mavrodin Vasiliu, artist dar şi om de presă, a susţinut un microrecital de romanţe.


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro