Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3662
6-12-2021

A început vaccinarea antirabică a câinilor cu stăpân. Doar câinii microcipați vor fi vaccinați

La începutul acestei luni, în județul Dâmbovița a început campania de vaccinare antirabică a câinilor cu stăpân. În cadrul unei conferințe de presă, directorul DSVSA Dâmbovița, Sandu Tolea, a ținut să precizeze că vor fi vaccinați antirabic doar câinii cu stăpân microcipați. Microciparea se face contra cost, de către medicii veterinari concesionari, și presupune un cost de 25-30 de lei pe animal, însă directorul DSVSA spune că este obligatorie și că acolo unde oamenii refuză să se conformeze legii, vor fi aplicate amenzi care ajung până la 100 de milioane lei vechi.

“Noi nu putem să ne mai jucăm cu alba-neagra, adică fac sau nu fac. Este câinele meu sau nu este câinele meu. Când îl ai în curte, de pază, este câinele tău, când vine să-i facă acțiunea medical veterinar, spui că nu mai este câinele tău. Noi facem această mediatizare, am trimis în teritoriu medicii veterinari, avem și sprijinul unor primării, acolo unde am întâmpinat greutăți. Noi această campanie trebuie să o desfășurăm în această perioadă. Nu contează alte problem care se desfășoară în România în această perioadă. Pe noi ne interesează campania de imunizare a câinilor din gospodăriile populației și imunizarea lor. Este obligatoriu ca acești câini, să-i putem vaccina antirabic, să fie microcipați. Vaccinarea antirabică este gratuită….acolo unde sunt refuzuri, promit solemn că nu vom face rabat de la lege”, a declarat Sandu Tolea.

În județul Dâmbovița vor fi vaccinați aproximativ 140.000 de câini cu stăpân, dacă aceștia vor fi identificați că au fost microcipați.

Distribuie:

One thought on “A început vaccinarea antirabică a câinilor cu stăpân. Doar câinii microcipați vor fi vaccinați

 1. Comunicat de presă

  Curtea Constituțională va decide dacă obligativitatea vaccinării antirabice gratuite poate fi condiționată

  Instanţa de pe lângă Curtea de Apel Cluj a suspendat, în data de 13 ianuarie, procesul, și a sesizat Curtea Constituțională pentru soluționarea excepției de neconstituționalitate invocată de ”Registrul Electronic al Animalelor Domestice și de Companie” (R.E.A.D.C.).
  Asociația R.E.A.D.C. Turda a dat în judecată Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) şi Colegiul Medicilor Veterinari (C.M.V.), și a cerut anularea mai multor articole din Ordinul nr. 1 din 07.01.2014, care reglementează normele privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân.

  Asociația consideră că:
  – Este abuzivă condiționarea vaccinării antirabice gratuite de plata microcipării și a înregistrării în Registrul de evidenţă al câinilor cu stăpân (RECS), deținut de C.M.V.
  – Prețul microcipului și al manoperei implantării acestuia este la liberă negociere între veterinar și proprietar.
  – Vaccinul antirabic este obligatoriu și gratuit la nivelul întregii țări, și trebuie făcut gratuit tuturor câinilor cu stăpân, de către medicii veterinari concesionari.

  Descrierea contextului:
  Evidența vaccinării antirabice a fost gestionată de A.N.S.V.S.A., dar acest registru a fost parţial ”privatizat”, doar în ceea ce priveşte câinii cu stăpân, adăposturile orăşeneşti rămânând în subordinea statului, deoarece de pe urma lor nu se puteau încasa bani.
  ”Privatizarea” parţială a registrului A.N.S.V.S.A. sub denumirea de RECS, a fost atribuită C.M.V-ului., sub coordonarea deputatului și fostului președinte A.N.S.V.S.A., Liviu Harbuz, care a participat la elaborarea Legii 258/2013. Menționăm că el deținea în momentul elaborării legii respective și deține și acum funcția de prim-vicepreședinte al C.M.V.
  Aceste declaraţii sunt susţinute de asociaţiile şi persoanele consultate la formarea legii respective.
  Fostul guvern, Ministerul Agriculturii, A.N.S.V.S.A. și C.M.V., nu i-au informat pe proprietarii de câini despre dreptul lor constituțional la gratuitatea vaccinării antirabice, cu toate că Asociația R.E.A.D.C. a somat fiecare instituţie în parte, prin nenumărate scrisori oficiale, încă din decembrie 2013, despre aceste abuzuri la care oficialitățile nu au reacționat nici până în prezent.
  Cerem cercetarea persoanelor care se fac vinovate pentru comiterea infracţiunilor pedepsite de Art. 352 C.P., alin. 1, 2, privind zădărnicirea combaterii bolilor, şi Art. 355 C.P., privind răspândirea bolilor la animale sau plante.
  Condiționarea vaccinului gratuit de o acțiune cu plată, în interes de grup, este un atac premeditat asupra sănătății publice, și a făcut ca, în perioada 2014-2015, mai puțin de 20% din întreaga populație canină de pe teritoriul țării să fie vaccinată antirabic.
  Acesta este un şantaj legal asupra cetățenilor, uitând realitatea sărăciei crunte din mediul rural românesc, unde majoritatea gospodarilor și a ciobanilor dețin câinele ca animal de pază și protecție, nu ca animal de companie.
  Cetățenii sunt pasibili de amenzi exagerate, de cca. 1.000 euro, dacă nu își înregistrezează animalul.
  Proprietarii de animale trebuie scutiţi de amenzi, conform Procedurii administrativ-contravenţionale, în care se precizează: „Pentru a fi subiect al contravenţiei, persoana fizică trebuie să acţioneze în deplină libertate de voinţă şi acţiune, adică hotarârea de a săvârşi fapta respectivă să nu-i fie impusă din exterior, fapt ce i-ar paraliza puterea de a se conduce şi de a fi stăpână pe faptele sale.”
  Abandonul câinilor este și urmarea acestor legi de exploatare financiară, cu ajutorul unor aleși care au interese personale sau de grup.

  Acțiunea în instanță a avut titlul: „Banii înaintea sănătății publice”.

  R.E.A.D.C. şi partenerii Tasso e.V. Germania au înaintat cazul la forurile UE, prin coordonatorul de proiecte Marin Bleidner, care l-a informat pe Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, în legătură cu acest abuz premeditar. Europarlamentarul Bernhard Stefan Eck, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătatea Publică și Siguranța Alimentară, în Parlamentul UE, ne-a promis, la întâlnirile avute, monitorizarea acestor abuzuri și inițierea procedurilor de control.
  Conform statutului unei asociații neguvernamentale fără scop patrimonial, vom combate în continuare acțiunile abuzive ale sistemului care a deturnat țelul acestei campanii gratuite dedicată protejării sănătății cetățenilor și a animalelor din România.

  Dreptul animalelor fără dreptul proprietarilor de animale este un act de cinism!

  P.S. Știrea noastră în varianta video (compactată, editabilă și subtitrată în engleză) poate fi descărcată de pe link-urile de mai jos:

  http://readc.ro/VIDEO/vaccinare-gratuira-eng.mp4
  http://readc.ro/VIDEO/vaccinare-gratuita-film.mp4
  http://readc.ro/VIDEO/vaccinare-gratuita-rom.mp4

  Contact:
  Iulia Iozsa
  Manager R.E.A.D.C.
  Adresa:
  Aleea Plopilor nr. 3, ap. 56
  Turda, jud. Cluj
  Telefon:
  +(40)364.887.661; 0771.123519,
  E-mail: [email protected]
  http://www.readc.ro

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public [newsletter_form]
Webhosting Armand Media