ortooxacell kiss2022.gif Flax

10 noiembrie 2017 – 174 de ani de la înființarea artileriei terestre, sărbătoriți și în garnizoana Târgovişte

Comunicat de presă

Ziua de 10 noiembrie 1843 ocupă un loc privilegiat în sufletul artileriștilor tereștri. La această dată, prin „Porunca Domnească nr. 198”, domnitorul Gheorghe Bibescu legitimează înființarea primei baterii de artilerie în Țara Românească, act ce simbolizează constituirea artileriei, ca armă de sine stătătoare.

Începuturile artileriei se pierd în negura vremurilor, deși noțiunea de artilerie a apărut destul de recent la scara istoriei, pe la mijlocul veacului al XV-lea. Termenul „artilerie” derivă din verbul arhaic francez „artiller”, care înseamnă arta de a construi și mânui, pe timpul luptelor, diferite mașini de război.

Dar această mașină de război, cum este tunul, nu este o mașină oarecare. De aceea, comandanții militari, din toate timpurile, au învățat că știința folosirii acestei arme puternice este o datorie pentru ei. Napoleon o spune direct: „Un comandant care nu știe să folosească această puternică armă din subordine, care nu are considerații pentru nevoile artileriei nu ar trebui să o comande niciodată”.

Pentru artilerie terestră română data de 10 noiembrie 1843 constituie un eveniment memorabil, un punct de plecare ce marchează începutul procesului devenirii artileriei moderne în ţara noastră.

Artileria română va participa la cele două conflagrații mondiale, având o contribuţie majoră în rezultatele bătăliilor purtate de armata română în primul și al doilea război mondial.

Artileria continuă să fie principala forță de sprijin cu foc din compunerea Forțelor terestre. Ea nu este doar o simplă armă, ci, după cum scria generalul Alexandru Tell în primul număr al Revistei artileriei, „cunoștințele armei noastre formează o știință proprie care îmbrățișează tot felul de arme”.

Pe traiectoria mereu ascendentă a evoluției artileriei române moderne, data de 10 noiembrie 1843 va rămâne un simbol. În toate timpurile, toți cei pentru care artileria constituie, nu numai o armă, dar și o stare de spirit, își vor aminti de ea cu mândrie şi veneraţie.

În garnizoana Târgovişte la iniţiativa unui comitet format din ofiţeri de artilerie terestră în rezervă sub coordonarea unui fost comandant al garnizoanei Târgovişte, dar şi artilerist, col.(r)dr. Romică CERNAT, va fi aniversată această armă, programul fiind următorul:

– depuneri de coroane şi jerbe de flori la Cimitirul de Onoare Românesc din incinta U.M. 01402

– oficierea unei slujbe de pomenire a colegilor artilerişti tereştri care nu mai sunt printre noi, la Biserica Militară a Garnizoanei Târgovişte

– desfăşurarea unui simpozion cu tema ,,174 de ani de existenţă a Artileriei Române Moderne”, la Sala cu oglinzi a Cercului Militar Târgovişte,

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media