POVESTE DE VOLUNTARIAT: Magda Răceanu – “Am învăţat că pot să ajut oferind un pahar cu apă”

Gazeta Dâmboviței vă propune o nouă campanie de presă, de data aceasta despre voluntari și voluntariat. Într-o lume dominată de bani și interese, voluntariatul pare doar o poveste frumoasă. Vom demonstra însă că poveștile există. Vă vom spune povestea a zeci de voluntari ai Societății Naționale de Cruce Roșie Filiala Dâmbovița, care au dedicat timp și efort în sprijinul semenilor lor. Urmăriți, în fiecare săptămână, de luni până vineri: POVESTE DE VOLUNTARIAT!

Magda este unul dintre voluntarii tineri care şi-au păstrat constantă activitatea la Crucea Roşie Dâmboviţa timp de mai mulţi ani. În prezent este studentă la Facultatea de Ingineria Mediului în cadrul Universităţii Valahia Târgovişte şi spune că nu va renunţa la voluntariat pentru că o ajută să se descopere şi să se dezvolte.

magda raceanu (1)

Cum ai ajuns la Crucea Roşie?
Am fost elevă la Colegiul Economic “Ion Ghica” Târgovişte, iar într-o zi profesorul Blidărescu ne-a propus să participăm la un concurs, la Crucea Roşie. Mie nu-mi place să mă implic în Olimpiade şi am zis să încerc voluntariatul. Am ajuns la Crucea Roşie şi nu am mai putut să mă despart. Mi-a plăcut că lucrez cu oamenii şi am învăţat foarte multe aici, în special de la Eugen Florea, coordonatorul nostru. Ţine foarte foarte mult la noi, voluntarii şi ne simţim foarte apreciaţi. Eu m-am simţit de fiecare dată apreciată.

magda raceanu (7)

Asta te-a determinat să rămâi un voluntar activ?
Şi asta, dar mi-ar dorit să ajut şi atunci când ofer din timpul meu simt că se întoarce energie pozitivă. Dacă voluntariatul s-ar plăti, nu ar fi sume suficiente pentru a recompensa un voluntar. Munca de voluntariat este una nobilă. Dacă plecam la facultate în alt oraş, sigur aş fi făcut voluntariat în altă parte.

magda raceanu (3)

De ce ai ales Facultatea de Ingineria Mediului?
Am dat laFacultatea de Medicină în Iaşi, pentru care m-am pregătit intens – 6 ore de pregătire la biologie pe zi Însă n-am intrat. Nu am luat-o ca pe un eşec şi eram hotărâtă să încerc din nou anul următor. Mama, întotdeauna o femeie calmă, mi-a zis că mai bine ar fi să intru la o facultate, să nu pierd un an. La început nu mi-a plăcut, dar am descoperit că mă regăsesc în ceea ce fac şi o să activez în domeniul ingineriei mediului. Am renunţat la visul cu medicina, dar mi-au rămas activităţile de la Crucea Roşie, care se apropie de domeniul medical.

magda raceanu (2)

Menţionează, te rog, câteva dintre experienţele tale ca voluntar al Crucii Roşii!
Îmi aminetsc de iarna lui 2012, când au fost ninsori abundente. Am fost cu dl director de la Bucureşti, Silviu Lefter, într-o activitate organizată în sudul judeţului, unde erau drumuri blocate. Efectiv am mers în spatele utilajelor de deszăpezire. Erau oameni blocaţi în case de o săptămână, fără curent, fără apă potabilă.
Am fost la inundaţii, la alunecări de teren, la incendii.

De asemenea au fost activităţile cu copiii din centrul de la Găeşti şi cu alţi copii, pe care nu poţi să le uiţi. De exemplu, am fost la un copil orb şi i-am dat o jucărie. A pus mâna pe mine să mă simtă. Şi acum mi se ridică pielea pe mine. Asta m-a motivat, faptul că pot ajuta oameni.

magda raceanu (5)

Ce ai învăţat din toate aceste experienţe?
Am învăţat că pot să fiu eu în greutate şi să am nevoiede ajutor şi Crucea Roşie să fie lângă mine. Am învăţat că pot să ajut oferind un pahar cu apă, nu o sticlă întreagă. Am învăţat cum să mă comport cu oamenii, m-am dezvolat. Acum pot să merg în faţa unui colectiv de elevi până la liceu inclusiv şi pot să susţin o oră de prim-ajutor, de educaţie pentru sănătate fără emoţii, să reuşesc să captez atenţia, să particip la concursuri şi să-mi demontrez că pot.

magda raceanu (9)

Cum reacţionează copiii la cursurile de prim ajutor?
Am ţinut şi ţin cursuri de prim ajutor la Şcoala „I.Al. Brătescu-Voineşti” Târgovişte pentru clasa 0 şi anul trecut, şi anul acesta. Chiar dacă sunt mici, la vârsta aceasta o informaţie bine punctată poate salva vieţi. Copiii sunt foarte încântaţi să afle. Le arăt cum se bandajează o plagă şi pentru ei e o joacă din care învaţă.

magda raceanu

magda raceanu (6)

Faci parte şi din echipajul Filialei de Cruce Roşie Dâmboviţa care a câştigat concursul naţional de profil. Cum aţi reuşit?
Fac parte din echipajul de dezastre cu care a luat locul I anul trecut la naţională. Am participat şi în 2013 şi am luat locul IV la faza naţională. Asta ne-a ambiţionat şi ne-am depăşit pe noi în anul următor, ocupând locul I. Primul ajutor înseamnă mai întâi să te controlezi pe tine, să te linişteşti, să priveşti în ansamblu situaţia şi să alegi bine cuvintele pentru a linişti sau consola.

magda raceanu (8)

Cum vezi în viitor activitatea de voluntariat la Crucea Roşie?
Când voi avea un job, voi veni în continuare la Crucea Roşie. Şi copiii mei vor trebui să devină voluntari. O să-i aduc aici, să vadă ce înseamnă Crucea Roşie şi cum se întoarce moneda cu o stare sufletească mai bună şi sigur se vor convinge că trebuie să fie voluntari.


Valeriana heidelbergcement

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro