MEC a propus retragerea titlului de conferențiar al Laurei Gorghiu, candidat pentru funcția de rector al UVT

Decizie cu implicații extrem de importante pentru Universitatea Valahia din Târgoviște unde, mâine, au loc alegeri pentru funcția de rector al universității. Conform unui document transmis redacție de către Ministerul Educației, MEC a propus anularea concursului prin care Laura Gorghiu a devenit conferențiar al Universității Valahia în anul 2004. Dacă Ministerul va avea câștig de cauză, aceasta va pierde toate funcțiile deținute sau potențial deținute în cadrul Universității Valahia din Târgoviște. Plus, va  imprima UVT o imagine negativă care cu greu va fi putea fi ștearsă.

Cum s-a ajuns aici?

Conform unor informații primite la redacție, luni, 10 februarie, Laura Gorghiu ar fi obținut titlul de conferențiar, în mod fraudulos, fără respectarea legislației. Mai exact aceasta s-ar fi înscris la concurs pe 24 martie 2004, fără să dețină titlul de doctor în științe, cerință obligatorie pentru înscrierea în concurs (conform Legii 128/1197). Gorghiu a obținut titlul de conferențiar în cadrul concursului desfășurat în perioada martie – aprilie 2004, ia diploma de doctor a fost eliberată de Minister pe data de 3 iunie 2004. Concursul a fost validat de către Senatul UVT la momentul aprilie 2004.

Pe 12 februarie, actualul rector al Universității Valahia, Călin Oros, susținător al echipei Gorghiu, a declarat presei că nu are cunoștință despre o astfel e situație pe care nu o crede posibilă.

Pe 13 februarie, în cadrul lansării doamnei Gorghiu pentru funcția de rector, Gazeta Dâmboviței i-a solicitat acestei un punct de vedere asupra informațiilor primite. Laura Gorghiu a negat informațiile și a afirmat că diploma de doctor a venit “la timp” pentru concursul organizat de minister. “Nu știu de unde aveți aceste informații. Din punctul meu de vedere trebuie să vă spun că am susținut un doctorat la Universitatea București, am luat o diplomă de doctorat la Universitatea București, m-am înscris apoi la concursul de conferențiar  (reporter:  Concursul a fost aprilie, iar diploma a fost emisă în iunie…) Nu. A fost o notificare a ministerului că eu am obținut titlul de doctorat. La cel moment a fost o perioadă în care diplomele nu erau emise de Universitate. Diploma de doctor a venit în timp util înainte să ajungă dosarul la minister, pentru că la acel moment concursul se desfășura la minister.

În baza legii 544, publicația noastră a solicitat un punct de vedere Ministerului Educației, care a răspuns astăzi printr-o adresă oficială.

Ministerul a fost înștiințat pe 12 februarie de către un  cadru universitar cu privire la situația relatată și redacției. Pe 13 februarie, o persoană din cadrul ministerului a fost delegată pentru verificarea sesizării, dar și pentru ridicarea unei copii a dosarului de concurs prin care Laura Gorghiu a devenit conferențiar. Conform răspunsului ministerului, MEC a analizat documentele, iar decizia este de a formula o acțiune în instanța de contencios administrativ, la Curtea de Apel București, cu următorul obiect (Facsimil anexat).

  • Anularea concursului pentru ocuparea funcției de conferențiar, anunțat în februarie 2004
  • Anularea în parte a ordinului MEC pentru funcția de conferențiar acordată doamnei Laura Gorghiu
  • Anularea deciziei UVT din 9 aprilie 2004
  • Suspendarea în parte a ordinului MEC cu privire la Funcția de conferențiar acordată doamnei Laura Gorghiu


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro