ortooxacell kiss2022.gif Flax

Mâncăm sănătos, trăim sănătos! Dieta fără Gluten– modă sau necesitate?

În cadrul noii rubrici în Gazeta Dâmboviței, numită Mâncăm sănătos, trăim sănătos!,  specialistul în nutriție  Alina Mihai vă va oferi, astăzi, informații despre dieta fără Gluten.

15228114_1739785249676340_810672293_n-1Dietele sunt la moda, asta deja se stie. E de ajuns ca o vedeta sa marturiseasca secretul siluetei perfecte sau a tenului impecabil si imediat se gasesc destul de multi adepti care sa ii urmeze sfaturile. Acesta este si cazul dietei gluten free sau fara gluten. Dar este ea o moda sau intr-adevar o necesitate?

Mai intai ar trebui sa descoperim ce este glutenul.

Glutenul este o proteina vegetala care este prezenta in anumite cereale – grau, orz si secara. Atunci cand faina este amestecata cu apa, glutenul este responsabil pentru crearea unei consistente lipicioase, astfel aluatul devine mai elastic si pufos dupa coacere.

De ce este considerat daunator? Pentru ca exista diferite persoane care prezinta intoleranta sau sensibilitate la gluten. In cazul acestora, glutenul cauzeaza inflamarea intestinului subtire si provoaca diferite simptome, precum: diaree sau constipatie cronica, dureri abdominale, balonare, slabire in ciuda unui apetit normal, anemie, oboseala, varsaturi, dermatite sau schimbari bruste de dispozitie. Printre bolile agravate de consumul de gluten se numara boala celiaca, sindromul colonului iritabil, alergia la grau sau sensibilitatea la gluten non-celiaca.

Insa, cea mai cunoscuta forma de intoleranta la gluten este boala celiaca. Atunci când un bolnav de celiachie, consuma gluten, corpul sau declanseaza un raspuns imun prin care intestinul este atacat si impiedicat sa absoarba substantele nutritive vitale organismului. Este recomandabil ca aceste persoane sa acorde o importanta crescuta dietei si sa elimine total glutenul din alimentatie pentru a putea tine sub control simptomele bolii si a evita complicatiile.

Totusi, nu doar persoanele care prezinta o intoleranta la gluten opteaza pentru excluderea acestuia din dieta. In ultimii ani, tot mai multi oameni adopta o dieta fara gluten, pentru simplul fapt ca asociaza acest lucru cu un trai mai sanatos. Dar acest rationament este total gresit. In primul rand, mentiunea Gluten Free de pe un produs (inclusiv junk food) nu il face mai sanatos, ci pur si simplu nu contine gluten. In al doilea rand, renuntand la gluten, practic renunti la o intreaga categorie de alimente (cereale integrale in special) care sunt o buna sursa de vitamine, minerale (calciu, fier, complexul de vitamine B) si fibre. In general, produsele Gluten Free contin o cantitate mai mare de zahar sau grasimi pentru a fi mai gustoase, astfel avand un impact negativ asupra greutatii si sanatatii noastre.

Din punctul meu de vedere, dieta fara gluten este totodata o moda, dar si o necesitate. O moda pentru cei care nu au nevoie sa urmeze o astfel de dieta, si o necesitate pentru cei care sufera de o afectiune, iar eliminarea glutenului din alimentatie este singurul tratament impotriva bolii. Asadar, data viitoare cand va veti afla la raftul cu produse fara gluten ganditi-va daca intr-adevar aveti nevoie de ele sau este doar un moft.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media