DOAMNE DE EXCEPŢIE: Aglăiţa Iancu a format nouă generaţii de elevi

MOTTO: “Toate popoarele civilizate au respectat femeia”

JEAN JACQUES ROUSSEAU

Gazeta Dâmboviței vă propune în cursul lunii martie, o campanie de imagine dedicată doamnelor care au schimbat fața județului Dâmbovița. Femei remarcabile în domeniile lor de activitate, pentru care trebuie să avem tot respectul și prețuirea, într-o lume dominată de bărbați. Vă invităm să citiți poveștilor lor, în fiecare zi, în Gazeta Dâmboviței.

 

„Doar o viaţă trăită pentru alţii este o viaţă care merită trăită”, spunea Albert Einstein. Învăţătoarea originară din Moldova a intrat în al 38-lea an la catedră, din care ultimii 29 de ani în învăţământul târgoviştean. Trăieşte cu emoţie fiecare primă zi de şcoală şi se dedică pentru a forma oameni respectabili în societate, demonstrându-ne că Einstein avea dreptate.

„E ultima generaţie, dar eu simt că n-am obosit”

S-a ataşat mult de Târgovişte şi de copiii de aici. „Am 25 de ani în Şcoala Nr. 2 „I.Al. Brătescu-Voineşti” Târgovişte şi 4 ani la Şcoala Nr. 11  „Paul Bănică” . Am mai predat, cu repartizare, în Ialomiţa şi Vaslui. Mi-a plăcut mai mult la Târgovişte, decât la câmpie. Copiii de aici sunt mai puternici şi mai iuţi în acţiune şi în gândire”, crede învăţătoarea care dăscăleşte acum a noua generaţie de copii, înainte de a ieşi la pensie. „E ultima generaţie, dar eu simt că n-am obosit. Iar copiii care revin după ani de zile să mă viziteze îmi spun că sunt neschimbată. Voi continua cu nepoţii, pentru că am o familie bogată în nepoţi şi abia aşteaptă să mă pensionez”, spune Aglăiţa Iancu.

BENQ DIGITAL CAMERA

„Copiii mă întineresc, îmi dau putere”

Copiii o ţin în permanenţă tănără la suflet, iar ea încearcă să le dea la schimb înţelepciunea dobândită cu timpul. „Iubesc copiii. Nu mă văd să fac altceva. Copiii mă întineresc, îmi dau putere, iar eu le ofer din experienţa mea”, mărturiseşte interlocutoarea noastră. Dragostea pentru copii a făcut-o să aleagă liceul pedagogic, în detrimentul clasei de matematică, a doua sa mare pasiune. „Am fost prima din clasă, şefă de promoţie, într-un sat din Moldova, de lângă Bârlad. Matematica era pasiunea mea, dar îmi plăcea şi româna. Aş fi fost şi o profesoară de matematică bună, dar îmi plac mai mult copiii mici. Sunt sinceri, prietenoşi şi lucrezi cu mai mult drag cu ei”, este de părere învăţătoarea. Pentru afecţiunea cu care îi întâmpină la şcoală, copiii o iubesc la rândul lor, iar gesturile lor sunt cea mai mare răsplată. „Ieri au venit la mine cu pastiluţe de gât pentru că au văzut că sunt răguşită. Asta ţine cât cea mai mare avere pe care aş câştiga-o”, crede Aglăiţa Iancu.

BENQ DIGITAL CAMERA

„N-am chemat niciodată la şcoală un părinte ca să-l cert sau să critic”

Pentru că este un dascăl în adevăratul sens al cuvântului, foştii săi elevi o sună din când în când sau o vizitează cu recunoştinţă după ani de zile, iar părinţii îi păstrează respect. „Păstrez legătura cu ei şi copiii se întorc când sunt oameni mari, la casele lor. Să-i văd este cea mai mare bucurie a vieţii mele, după copiii mei. Mă sună, îmi trimit mesaje, mă vizitează. Pentru mine, toţi copii au fost egali şi i-am tratat ca atare. Ei au nevoie  de dragoste, de înţelegere, de încurajare şi le ofer sprijin toată viaţa, nu numai în cei patru ani de şcoală primară”. Cât priveşte relaţia cu părinţii, este unul dintre secretele reuşitei la catedră, după cum consideră Aglăiţa Iancu. „N-am chemat niciodată la şcoală un părinte ca să-l cert sau să critic. Întotdeauna am spus părţile bune , iar pe cele rele le-am discutat împreună, pentru a fi ameliorate. Părinţii au avut întotdeauna un sprijin în mine. Fără o bună relaţionare cu părinţii nu poţi avea rezultate la catedră”, este opinia învăţătoarei.

BENQ DIGITAL CAMERA

Sfat pentru tinerii învăţători: „Să vină cu drag la şcoală şi să-şi facă datoria”

Este ceea ce-i sfătuieşte şi pe tinerii care păşesc în această profesie. „Să-şi iubească meseria, să iubească copiii, să ştie să relaţioneze cu părinţii, că treburile vor merge. Să vină cu drag la şcoală şi să-şi facă datoria. Niciodată nu mi-am pus problema că nu sunt plătită pentru o activitate. Dragostea copiilor şi respectul câştigat de la părinţi e mult mai mare decât averea pe care aş fi strâns-o dacă lucram în alt domeniu” spune cu o convingere de neclintit Agăiţa Iancu. După 38 de ani, ea încă trăieşte cu emoţie prima zi de şcoală. „Am chiar şi mai multe emoţii pentru că acum am mai multe pretenţii de la mine. Întotdeauna îmi fac un plan la început de an şi întotdeauna vreau ca începutul de an să fie diferit. Urmăresc ca elevii să fie sinceri, buni, curioşi, perseverenţi, spontani, receptivi şi obiectivul este să învăţăm să cunoaştem, să facem, să trăim împreună cu ceilalţi, să fim oameni adevăraţi”, acesta este obiectivul pe care şi-l propune la fiecareînceput de an.

BENQ DIGITAL CAMERA     BENQ DIGITAL CAMERA

Elevii şi foştii elevii sunt mândria ei, ca şi copiii săi

Educaţia de calitate primită de elevi s-a reflectat atât în rezultatele şcolare, cât şi în activităţile extraşcolare şi mai ales în viaţă. „În fiecare an am avut olimpici. Elevii au adunat premii la concursuri artistice sau competiţii sportive. Dacă elevul a venit la şcoală cu plăcere şi a îndrăgit-o pe doamna învăţătoare lucrurile au mers bine şi copiii au continuat în ritmul aceasta indiferent de şcoala pe care au ales-o şi în viaţa de zi cu zi. Întotdeauna am împletit activităţile educative cu cele de recreere – am organizat în fiecare an taberă, în fiecare semestru excursie, carnaval primăvara, colind şi tradiţii iarna, activităţi nenumărate care să le stimuleze creativitatea şi interesul” explică învăţătoarea care a strâns de-a lungul timpului amintiri mai valoroase decât orice comoară. Şi-a făcut datoria la catedră şi anii care au trecut i-au adus mulţumire de sine şi recunoştinţă din partea celorlalţi. A trăit o viaţă frumoasă pentru că a dedicat-o altora, oferind un model pentru generaţiile actuale şi viitoare.

 


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro