Claudia Gilia – “România are nevoie de un Cod Electoral” Principalele modificări recente ale legislației electorale

În ciuda modificărilor recente aduse legii electorale, printre care și posibilitatea ca românii din diaspora să poată vota într-un interval de trei zile, deputatul Claudia Gilia insistă pentru un Cod Electoral. Acum diferitele scrutinuri electorale se desfășoară după mai multe legi.

Cu toate  îmbunătățirile aduse legislației electorale, cred cu tărie că România are nevoie de un COD ELECTORAL. Consider că am ajuns în momentul în care nu mai putem ”cârpi” o legislație care s-a dovedit deficitară la precedentele alegeri.

Voi propune noi amendamente pentru îmbunătățirea VOTULUI PRIN CORESPONDENȚĂ.

Românii care vor dori să voteze, vor trebui să se preînregistreze, altfel, oricând vor putea fi situații ca în anii precedenți. Consider că autoritățile române trebuie să știe din timp la câți electori să se aștepte. Fără aceste date nu vom ști câte secții de vot vor trebui amenajate și vom asista la 3 posibile situații la următoarele alegeri:

 1. Secții de votare cu puțin personal și foarte mulți votanți unde vor fi iarăși cozi și scandal;
 2. Secții de votare mari, iar spre finalul zilei să constatăm că am angajat 100 de oameni în secții de votare, am închiriat spații timp de trei zile ca la vot să vină doar 50 de oameni;
 3. Și situația cea mai fericită, când personalul nu va fi supraestimat sau supraîncărcat și vor exista suficiente buletine de vot, ștampile sau cabine de vot. Însă această situație va fi o excepție, exact ca la ultimele alegeri.

Așadar, profitând de consensul din Comisia Juridică în care activez, de sprijinul colegilor din Comisia pentru Românii de Pretutindeni și de înțelegerea colegilor din celelalte partide, sper ca la începutul sesiunii parlamentare să lucrăm la un proiect de COD ELECTORAL pentru a reuni într-un singur document întreaga legislație electorală, legislație care trebuie să corespundă noilor realități sociale, demografice, o legislație care să fie de inspirație europeană și care  să respecte exemplele de bună practică și recomandările experților Comisiei pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția ).” a declarat Gilia în cadrul unei conferiné de presă a PSD Dâmbovița.

Principalele modificări ale legislației electorale:

 • Candidaturile propuse de partidele şi de alianţele politice, precum şi candidaturile independente pot fi depuse numai dacă sunt susţinute de cel puţin 200.000 de alegători. Un alegător poate susţine mai mulţi candidaţi (ÎNAINTE SE PUTEA SUSȚINE UN SINGUR CANDIDAT)
 • Propunerile de candidaţi pentru alegerea Preşedintelui României se depun la Biroul Electoral Central, cel mai târziu cu 50 de zile (60 DE ZILE) înainte de data alegerilor
 • În ROMÂNIA – În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00.
 • În STRĂINĂTATE – votarea se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării: vineri, votarea începe la ora locală 12,00 şi se încheie la ora locală 21,00; sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 07,00 şi se încheie la ora locală 21,00.
 • EXCEPȚIE Alegătorii care nu au reușit să voteze până la ora 21:00 pot vota până cel mult la ora 23,00.
 • Începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru Preşedintele României la termen şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul, care doreşte să voteze în străinătate la alegerile pentru Preşedintele României, se poate înregistra în Registrul electoral ca alegător în străinătate, prin intermediul unui formular on-line, aflat pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate.Pentru a vota prin corespondenţă, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă, conform legii.

  Birourile electorale pentru votul prin corespondenţă au sediul în străinătate sau în România, după caz. Sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă care funcţionează în străinătate sunt stabilite în sediile misiunilor diplomatice sau ale oficiilor consulare, după caz.

  Sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă care funcţionează în ţară sunt asigurate de Ministerul Afacerilor Externe.

  • în cazul alegerilor prezidenţiale, alegătorului i se transmit două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
  • în cazul alegerilor prezidenţiale, alegătorului i se transmit două plicuri interioare şi două autocolante, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
  • instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot, în care se indică şi termenul în care alegătorul trebuie să depună în cutia poştală sau la oficiul poştal documentele, astfel încât acestea să fie livrate biroului electoral competent, în termenul prevăzut de lege;
  • alegătorului i se transmit două buletine de vot, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
  • un autocolant cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenţă din ţară pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondenţă în ţară îl va aplica pe plicul exterior.
  • Pe plicul exterior sunt imprimate numele şi prenumele alegătorului, adresa de corespondenţă a alegătorului, precum şi un cod de bare care asigură identificarea unică a alegătorului.
  • Compania Naţională „Poşta Română” – S.A. asigură trimiterea documentelor către alegători până cel mai târziu cu 25 de zile înaintea datei alegerilor.
  • Plicul exterior sigilat poate fi depus la orice oficiu poştal ori în orice cutie poştală sau poate fi depus şi personal de către alegător la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular.

 


Valeriana heidelbergcement


Gurmand + Raiman caleatargovetilor
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro